Delno slovenska Gran Canaria: "Urgentno, vse dejavnosti ustavljene."

Delno slovenska Gran Canaria: "Urgentno, vse dejavnosti ustavljene."
17.03.2020 AVTOR: DZ, foto: Tadej Blatnik

"Nekatere nasedle kolesarske turiste, prepametne za lastno dobro, so tudi oglobili," nam je iz Gran Canarije sporočil Marko Škorjak.

"Lahko grem do trgovine, zdravnika ali lekarne, sprehodi pa so že prepovedani."
Marko Škorjak


Marko Škorjak je navdušen kolesar in del svojega posla opravi tudi na kolesu. "Zadnjih pet zim delam kot kolesarski vodnik na Gran Canariji. Petkrat tedensko na cesten ture peljem skupine okrog 10 kolesarjev. Večinoma prihajajo iz severne Evrope," nam je pojasnil Škorjak.Tako zna združiti prijetno s koristnim. In to je poskušal tudi v tej zimi: "Tudi letos naj bi bilo normalno leto. Zima je komajda pokazal zobe. Menda je bilo tukaj vsega tri dni pod 25 stopinj celzija. Dežja pa ni že več kot eno leto. Potem pa tole." Seveda je vse spremenil koronavirus. Najprej ga je v Evropi občutila Italija, ki se sooča s hudo krizo.

"Spat sem šel s potrditvijo, da bom v nedeljo vodil turiste, zbudil pa sem se z e-mailom: Urgentno, vse dejavnosti ustavljene."
Marko Škorjak


V Španiji pa so se odločili za ostre ukrepe, saj jih je strah italijanskega scenarija: "Prejšnji teden je bilo sicer čutiti upad gostov, nihče pa ni pričakoval, da se bo s sobotnim dekretom ministrskega sveta svet postavil na glavo." In to v zgolj nekaj urah. Ko bi nekdo kar težko verjel:"Spat sem šel s potrditvijo, da bom v nedeljo vodil turiste, zbudil pa sem se z e-mailom: Urgentno, vse dejavnosti ustavljene. Kaj, vse? Vse, ki niso nujno potrebne. Lahko grem do trgovine, zdravnika ali lekarne, sprehodi pa so že prepovedani." Tega se morajo tamkajšnji prebivalci, pa tudi “ujeti” turisti še kako strogo držati. "Policija redno patruljira in z megafoni obvešča, naj ne hodimo iz hiš. Nekatere nasedle kolesarske turiste, prepametne za lastno dobro, so tudi oglobili."

"Sicer pa so razmere mirne, ljudje ne zganjajo panike. Razumejo, da so ti ukrepi potrebni. Italija nam je vsem preveč boleč vzor.
Marko Škorjak


Za tiste, ki želijo zapustiti sicer za turiste vedno priljubljeni otok, je še čas, da odidejo, a ta čas se hitro izteka. "Za zdaj je še mogoče leteti z otoka, pričakujemo pa, da se bo tudi to okno kmalu zaprlo. Sicer pa so razmere mirne, ljudje ne zganjajo panike. Razumejo, da so ti ukrepi potrebni. Italija nam je vsem preveč boleč vzor," je še sporočil Škorjak.

Tadej Blatnik: Dolgo čakanje na polet domov"Ko smo prišli na letališče, je bila več kot polovica vseh letov odpovedanih. Naš let pa je imel zamudo. Upali smo, da nam bo uspelo odleteti, preden bodo zaprli otok."
Tadej BlatnikNa Gran Canariji je bila tudi skupina slovenskih kolesarskih navdušencev. Nekateri so še tam, Tadej Blatnik pa se je z družbo, s katero je v Španiji preživel skoraj dva tedna uspel vrniti. Po spletu naključij so 2. marca v Španijo odleteli iz italijanskega Bergama, vrnili pa so se v nedeljo. Vračali so se na Dunaj:


"Teden pred odhodom se je v Italiji začela kriza zaradi koronavirusa. Pomisleki, ali naj prekličemo potovanje, so bili na mizi. Ker smo se nazaj vračali prek Dunaja - Avstrija je bila v tistem času še neokužena država - smo se odločili, da nakupimo zaščitne maske, razkužila in začeli smo pakirati," je dejal Tadej Blatnik. Na Gran Canariji so tako preživeli 12 sončnih dni.

"12. dan smo dobili informacijo, da se zadeve na celini zaostrujejo, in da obstaja verjetnost, da bomo na Dunaj prileteli v karanteno. Na MZZ smo preverili informacijo in dobili zagotovilo, da karantene na Dunaju ne bo, in da se bomo lahko vrnili v Slovenijo, saj so meje zaenkrat še odprte." Potem pa je prišla sobota in tudi na Gran Canariji se je začelo vse odvijati zelo hitro.


"Končno smo uspeli priklicati tudi GoOpti. Zagotovili so nam, da nas bodo prišli iskat in kasneje se je izkazalo, da je bil to njihov zadnji prevoz pred prekinitvijo."
Tadej Blatnik"Zjutraj smo dobili informacijo, da bo do večera ‘lockdown’ otoka in ne bo poletov. Istočasno so nam iz GoOptija poslali elektronsko sporočilo, da nas v nedeljo ob 4-ih zjutraj pridejo iskati na Dunaj. Tri ure kasneje so nam iz GoOptija sporočili, da so vsi prevozi odpovedani," je še pojasnil Blatnik. S tem se težave seveda še niso končale:

"Ko smo prišli na letališče, je bila več kot polovica vseh letov odpovedanih. Naš let pa je imel zamudo. Upali smo, da nam bo uspelo odleteti, preden bodo zaprli otok. Končno smo uspeli priklicati tudi GoOpti. Zagotovili so nam, da nas bodo prišli iskat in kasneje se je izkazalo, da je bil to njihov zadnji prevoz pred prekinitvijo. Po triurni zamudi smo vendarle šli na letalo in tam čakali še dodatni dve uri, saj nismo vedeli, ali so se že odločili za lockdown ali ne. Ob 22. uri smo vendarl vzleteli."


Zanje se je vse dobro izteklo. Ob 9. uri zjutraj so prišli v Slovenijo. Zdaj pa je čas za: "Pranje perila, razkuževanje stvari in samoizolacijo v naslednjih dveh tednih."Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ