Dennisu bolečine, Solerju zmaga in majica

Dennisu bolečine, Solerju zmaga in majica
30.04.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Estavayer je gostil start in cilj 3. etape na dirki po Romandiji. Dolga je bila 169 kilometrov, poleg kratkih vzponov pa je kolesarje dodatno oviral še dež. Rohan Dennis je branil rumeno majico, a jasno je bilo, da ga čaka težka naloga.

Kar nekaj kolesarjev se je odločilo, da etape ne začnejo, med njimi tudi drugi v skupnem seštevku Patrick Bevin. Kolesarji so morali na koncu premagati še tri 35 kilometrov dolge kroge, v vsakem pa dva krajša vzpona. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, šele po dobrih 30 kilometrih pa se je izoblikovala ubežna skupina:

Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo). Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka Assos), Matthias Reutimann (Swiss Cycling), Charles Quarterman (Trek-Segafredo) in Johan Jacobs (Movistar). Privozili so si štiri minute prednosti pred glavnino, tako da je v virtualni rumeni majici vozil Goossens.

Ineos je veliko dela pri lovljenju prepustil Bahrainu in Bori. Obe ekipi sta se s Colbrellijem in Saganom želeli potegovati za etapno zmago. Ob začetku predzadnjega vzpona - ta je bil dolg 1,8 km - je razlika med samo še trojico ubežnikov in vse manjšo glavnina znašala vsega pol minute. Sledil je samostojni pobeg Kunga, katerega je kmalu uspel ujeti Goossens. Na spustu je Kung grdo padel. Sicer je lahko nadaljeval, a izgubil je možnosti za etapni uspeh.

Goossens je na zadnji vzpon odnesel 40 sekund prednosti. Klanec Les Granges je dolg 2,5 km, povprečni naklon pa je 7,7-odstoten. Tu je prišlo do napadov v glavnini. Pospešili so Woods, Kuss, Izagirre, Masnada … Kolesarjev Ineosa ni bilo v ospredju, kasneje pa se je izkazalo, da je vodilni Dennis tudi padel, tako da je zaostal za skupino z najboljšimi. Takoj potem, ko so še pred vrhom ujeli še zadnjega ubežnika je napadel Marc Soler. Izbral je pravi trenutek.

Sledil je spust in pet kilometrov pred ciljem je imel Soler 22 sekund prednosti pred Izagirrejem in 30 pred večjo skupino z najboljšimi. Soler je vztrajal vse do cilja. Veselil se je lahko zaslužene zmage. Sprint za drugo mesto je dobil Magnus Cort pred Petrom Saganom. Soler je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj 14 sekund prednosti pred Thomasom, Portom in Colbrellijem. Tratnika ni v ospredju. Pred kolesarji je kraljevska etapa do Thyona na 2090 metrih nadmorske višine.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ