Dež, Joux Plane, hiter spust Izagirre in zanesljivi Froome

Dež, Joux Plane, hiter spust Izagirre in zanesljivi Froome
23.07.2016 AVTOR: D. Z.
Tour de France. Zadnja gorska etapa. V Morzinu zmagal Ion Izaggire. Chris Froome pred zmago v skupnem seštevku. Odličen tudi Jan Polanc.

Zadnjič v Alpah
Na dirki po Franciji je za kolesarji še zadnja gorska etapa. Govorimo o zadnji izmed štirih zaporednih etapah v Alpah. Ta etapa je bila dolga 146,5 km. Začela se je v mestu Megeve, končala pa v Morzinu. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone.

Dva prve kategorije, po enega druge in ekstra kategorije. Po 21 kilometrih je bil najprej vrh vzpona druge kategorije Col des Aravis. Sledil je daljši spust do Le Grand Bornanda in vzpon na Col de la Colombiere. Sicer vzpon prve kategorije. Po spustu in ravninskem delu je sledil še drugi vzpon prve kategorije. Govorimo o prelazu Col de la Ramaz, dolg je 13,9 km. Sledil je spust v Taninges in 15 km dolg ravninski odsek.

Kreuziger najnevarnejši ubežnik
Potem pa vzpon ekstra kategorije - Col de Joux Plane. Ta klanec so organizatorji uvrstili prvič po desetih letih. O tem smo že pisali. V današnji etapi pa smo pričakovali napade od samega začetka in to smo tudi dobili. Potem pa se je izoblikovala skupina ubežnikov. Sestavljali so jo Peter Sagan, pa pred etapo 12. v  skupnem seštevku Roman Kreuziger in Sergio Henao.

Pridružili so se jim še Alexis Gougeard, Ben Gastauer, Christopher Juul-Jensen, Cyril Gautier, Dylan van Baarle, Fabrice Jeandesboz, Fränk Schleck, George Bennett, Ilnur Zakarin, Imanol Erviti, Ion Izagirre, Jakob Fuglsang, Jarlinson Pantano, Jasper Stuyven, Julian Alaphilippe, Michael Matthews, Nelson Oliveira, Nicolas Edet, Patrick Konrad, Pierre Rolland, Rui Costa, Sylvain Chavanel, Thomas de Gendt, Tom-Jelte Slagter, Tony Gallopin, Vincenzo Nibali, Warren Barguil in Wilco Kelderman.

Kreuziger virtualno na drugem mestu
Peter Sagan je opravil ogromno dela, saj je pomagal Kreuzigerju. Ta skupina si je privozila že več kot šest minut naskoka, kar je pomenilo, da se je Kreuziger med etapo povzpel na skupno drugo mesto. A do cilja je bilo še 75 kilometrov, predvsem pa še dva zahtevna vzpona.

Sledil je vzpon na 1619 metrov visoki Col de la Ramaz. Govorimo o 13,9 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 7,1 %. Takrat se je tudi glavnina prebudila in kolesarji Astane so pričeli z narekovanjem ritma. In razlika je kmalu padla pod šest minut. V ospredju je tudi prišlo do selekcije. Peter Sagan je v hudem nalivu še vedno opravljal ogromno dela. Sledili pa so le redki. Kreuziger, Nibali, Rui Costa, Pantano, Alaphilippe, Gougeard in Ion Izagirre.

V glavnini so pobudo imeli kolesarji Astane
Dobrih 60 km pred ciljem pa je Sagan omagal in Kreuzigerju je pri narekovanju ritma pomagal samo Pantano. Preostali niso imeli interesa za narekovanje ritma. Astana pa je v ozadju razliko zmanjšala na manj kot pet minut. 58 kilometrov pred ciljem je napadel Vincenzo Nibali, a prav vsi so mu lahko sledili.

Skupina z rumeno majico pa je po narekovanju ritma Astane in potem Ag2R-La Mondiala razliko krepko zmanjšala. Spet je popustil Bauke Mollema. V ospredju je pet kilometrov pred vrhom Ramaza napadel Gougeard. A ni imel dovolj moči. Sledili so novi napadi med ubežniki, ki niso bili več složni, tkao da na končni uspeh vsekakor niso mogli računati.Tri kilometre pod vrhom vzpona je napadel Thomas De Gendt, ki je uspel narediti manjšo razliko.

Pantano in Alaphilippe prva začela vzpon na Joux Plane
Belgijec je v dežju kot prvi prečkal tudi vzpon, a do cilja je bilo še več kot 50 kilometrov. na spustu sta ga hitro ujela in tudi prehitela Jarlinson Pantano in Julian Alaphilippe, ki sta pokazala zares izjemno vožnjo. Glavnina je na spustu nadaljevala precej bolj previdno in pod vodstvom Astane.

Ubežniki so tako povečali prednost na skoraj sedem minut. Jarlinson Pantano in Julian Alaphilippe sta se vozila minuto pred skupinico z Romanom Kreuzigerjem, tako da je Čeh virtualno še vedno zasedal drugo mesto. 23 km pred ciljem sta Pantano in Alaphilippe kot prva začela vzpon na Joux Plane. Vzpon je dolg 11,6 km, povprečni naklon pa znaša 8,5 %. Predvsem druga polovica vzpona je zares strma, saj je naklon vseskozi okrog 10-odstoten.

Aru nemočen
Vodilna sta imela skoraj dve minuti naskoka pred skupinico s Kreuzigerjem in šest pred glavnino, v kateri so oster ritem narekovali člani Orice Bikeexchanga, Astane in Ag2r La Mondiala. Kandidati za drugo mesto so tako zmanjševali zaostanek za Kreuzigerjem, ki jih je napadal oder za zmagovalce.

Prvi je na vzponu zelo popustil Fabio Aru, ki je na koncu zaostal za več kot 14 minut. Ob njem sta bila še Sanchez in Rosa, vendar pa mu nista mogla pomagati. Osem kilometrov pred vrhom vzpona sta imela ubežnika še dobrih pet minut prednosti in takrat se je iz ozadja vrnil Bauke Mollema. Ob njegovem napadu se je na čelo takoj podal Geraint Thomas. Med prvimi zasledovalci se je sedem kilometrov pod vrhom klanca v lov za ubežnikoma podal Vincenzo Nibali.

Nibali ujel ubežnika
V svojem ritmu je vztrajal Kreuziger, ki očitno ni imel dovolj moči, da bi sledil pospeševanjem. Pet kilometrov pred vrhom je Alaphilippe napadel Pantana in se odpeljal naprej, a tudi Nibali je bil že zelo blizu. Sledil je protinapad nepopustljivega Pantana. V ozadju pa je skupinica z rumeno majico ujela Mollemo, sledil pa je napad Joaquima Rodrigueza.

Kolesar Katjuše si je hitro privozil pol minute naskoka. 3,5 km pred vrhom je Nibali ujela ubežnika in takoj tudi napadel. Po dveh pospeševanjih mu je uspelo zlomiti zasledovalca in Nibali je nadaljeval sam proti vrhu. Pantana in Alaphilippa je ujel in prehitel še Jon Izagirre, medtem ko v skupini z najboljšimi ni prišlo do sprememb. Kolesarji Skya so narekovali tako oster ritem, da do pravih napadov sploh ni prišlo.

Trije vrhunski 'spustaši ' na spustu v boju za zmago
Kilometer pod vrhom sta Nibalija ujela Pantano in Izagirre. Morali so premagati rahel spust in potem še krajši vzpon. Potem pa se je obetal izjemen spust mojstrov spustov. Rodriguez je z Zakarinom vrh Joux Plana prečkal nekaj sekund pred skupino z rumeno majico. Zdaj pa spust. Pantano je imel hitro težave v enem izmed ovinkov in naprej se je odpeljal Izagirre.

Nibali ni želel tvegati, tudi Pantano pa Izagirreja ni uspel več ujeti. Kolesar Movistarja si je tako privozil zasluženo etapno zmago. Pantano je zasedel drugo mesto, Nibali pa tretje in Alaphilippe četrto. Costa je dobil boj za peto mesto s Kreuzigerjem. Rodriguez si je uspel privoziti nekaj prednosti pred rumeno majico. Frooma pa so kolegi na varnem pripeljali na cilj. V tej skupini pa so bili praktično vsi najboljši, razen Baukeja Molleme.

Froome veliki zmagovalec
Froome je kljub dežju etapo končal z nasmehom na obrazu, saj je postalo jasno. Dobil bo svoj tretji Tour de France, drugega zapored. Na drugem mestu bo dirko končal Romain Bardet. Sledijo pa Nairo Quintana, Adam Yates, Richie Porte, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, Louis Meintjes, Daniel Martin, Roman Kreuziger ...

Etapo je odlično odpeljal tudi Jan Polanc. Popustil je šele na Joux Planu in na koncu zasedel 28. mesto. Za zmagovalcem je zaostal za šest minut in 55 sekund. V skupnem seštevku je 54. Luka Pibernik je 103., Kristijan Koren pa 153.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ