Diamondback z modelom Andean želi premikati meje koles za triatlon (video)

Diamondback z modelom Andean želi premikati meje koles za triatlon (video)
20.09.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Proizvajalec koles Diamondback se je lotil drznega projekta, ki so ga naslovili Andean. Gre za zanimivo kolo, žal pa niti približno ni skladno z UCI-jevimi pravili.

Vsak teden nekaj novega, bi lahko podnaslovili rubriko koles. Proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo predstavil bolj drzne koncepte koles, tokrat je na tapeti podjetje Diamondback s kolesom za triatlon Andean.

Podjetje Diamondback se pripravlja na napovedane spremembe UCI-jevih pravil. Mednarodna kolesarska zveza naj bi namreč ukinila pravilo (če govorice držijo) razmerja 3:1 pri aerodinamičnih oblikah cevi, hkrati pa naj bi ponovno začeli testirati kolutne zavore. Če bodo te spremembe res ugledale luč sveta, bo UCI-jevo potrditev dobil tudi Andean.

Proizvajalec koles, ki med drugim opremlja tudi ekipo Rally Cycling US, je vključilo v kolo bolj kot ne vse, kar se je UCI trudil prepovedati. Tako na kolesu opazimo ogromne aerodinamične cevi, kolutne zavore in dele okvira, ki nimajo nobene strukturne vloge, so pa namenjeni večji aerodinamičnosti kolesa.

Pri oblikovanju so si precej pomagali z lastnostmi dirkalnih motorjev v razredu Moto GP. Najbolj opazna lastnost kolesa je predel s sredino in gonilnim ležajem, ki je dobil ogromno aerodinamično preobleko, poimenovano Aerocore. Za še bolj gladek pretok zraka so se odločili, da bodo uporabili SRAM-ov sistem z le enim prednjim verižnikom. 

Aerodinamične lastnosti so preverjali v sodelovanju z univerzo v Torontu, ki jim je posodila svoj vetrovnik in strokovnjake za aerodinamiko. Tako so vsi dodatki in oblika cevi plod preizkušenj v vetrovniku, a razmere na cesti vendarle niso povsem enake kot na testih.

Andean bo na voljo v petih različicah, najcenejša za 4800 dolarjev bo opremljena s SRAM-ovo skupino Force 1, najdražja, ki bo stala dobrih 8000 dolarjev, pa z elektronsko Shimanovo skupino Dura-Ace Di2. 

Prednaročila pri Diamondbacku že sprejemajo, boste pa za kolo že zdaj morali odšteti 500 evrov depozita. Prvim lastnikom jih bodo dobavili v začetku leta 2017.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ