Dih jemajoča zgodba Jana Tratnika (VIDEO)

Dih jemajoča zgodba Jana Tratnika (VIDEO)
17.10.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Pred leti smo v reviji Bicikel objavili intervju z Janom Tratnikom. Takrat je razkril s kakšnimi težavami se je soočal v karieri. Zdaj je pojasnil vse v video prispevku na kanalu YouTube.

"Jaz vse naredim, da bom dober. Če mi ne gre, pa se s tem zdaj ne obremenjujem, ker vem, da sem doma vse naredil, kar sem moral. Če je zdaj nekdo boljši in če daš vse od sebe, ko prideš na cilj, si sam vedno rečem. Pomembno, da sem zdrav in v enem kosu. Pa, da sem v tem užival."

Jan Tratnik: Vzponi in padci. Tako je naslov video prispevku oziroma intervjuju z Janom Tratnikom, ki ga je pred dnevi na YouTube objasil Grupetto. Jan Tratnik je tem skoraj 34 minut dolgem intervjuju govori o uspehih, pa tudi o težavah, s katerimi se je moral soočiti med kariero.

"Sem že skoraj končal kariero, ker nisem imel kluba. Pa sem potem šel dirkati brez plače. Potem pa se je ta trud začel sestavljati in zdaj sem spet v World Touru. Dobil sem etapo na Giru. Če bi me nekdo leta 2012 ali 2013 vprašal, če bom kdaj to dosegel …" je med drugim Jan Tratnik dejal v intervjuju. Tratnik opisuje celotno športno pot. Od tega, kako pozno je prišel v kolesarstvo in kako hitro se je znašel v eni izmed najboljših ekip Quick Stepu. Tam so se začele težave. Tudi zdravstvene.

"Imel sem težave s prehrano. Prehranske motnje. Pa še v ekipi so poskušali, da bi izgubil še kakšen kilogram. Ampak, sam sem bolj mišičast in tega ne moreš spremeniti. Zdaj sem 12 kilogramov težji, kot sem bil v Quick Stepu. Pa imam zelo malo telesne maščobe. Le več mišic imam. Tam pa sem tako jaz kot ekipa delali napake, da nismo prišli do neke točke. Morda bi moral tudi sam reči, da to ni prav, da se ne počutim dobro. Ampak, sem kar verjel, da bom boljši na klanec, če bom bolj suh. To je bila moja trma, ker nisem hotel priznati, da nekaj ni v redu in sem se zaprl vase. V Quick Stepu sem ostal samo eno leto, čeprav sem imel pogodbo za dve leti. Dogovorili smo se, da se vrnem v Rog, a se lahko po enem letu, če bom imel dobro sezono, lahko vrnem v Quick Step."

Tratnik je bil kasneje res še evropski prvak in ni iskal druge ekipe, a ostal jre brez obljubljene pogodbe. Težave so se nadaljevale še v Tirolu: "Sem že čutil, da bo konec kariere. Nobena ekipa me ni hotela, tudi v Sloveniji ne. Potem pa so v Avstriji naredili novo kontinentalno ekipo Amplatz. Samo oni so pokazali, da bi me radi v ekipi. Šlo je za kolo in drese in nagrade, če sem dobro dirkal." In takrat se je začela postopna vrnitev med najboljše. Tudi o tem Tratnik govori v video posnetku.

"Sem potreboval kar pet ali šest let, da sem od te točke lahko prišel vsaj do Prokontinentalne ravni. To je bil CCC. Seveda bi si želel še več, a to je bila odskočna deska, saj sem tam že dosegal dobre rezultate. Tekmoval sem z najboljšimi na svetu in bil tudi na Giru. Tam sem videl, da lahko … Več mi jih reče, da sem izgubil par let kolesarstva. Ja res. Ampak, takrat od 21 do 25 leta, ko me ni bilo v tem svetu kolesarstvu, sem pa spoznal neke druge dejavnike, ki so zelo pomembni v življenju. Psihično me zdaj nič več ne uniči, ker sem postal toliko močnejši. Se ne sekiram. Ne obremenjujem se s tem, da me takrat v World Touru ni bilo. Ker sem moral premagati številne ovire, sem zdaj toliko bolj močan, da me nič ne podre."

Tratnik je v World Tour prestopil prek bahrajnske ekipe. Naslednje leto pa bo član Jumbo Visme in še nauk za vse. Letos je za njim uspešna sezona, saj je na enodnevnih klasikah pokazal, da se lahko bori z najboljšimi. Vseskozi je bil v ospredju, na svetovnem prvenstvu pa mu je le nekaj metrov zmanjkalo do srebrne medalje. Le nastop na dirki po Italiji se mu je zaradi padca in poškodbe ponesrečil. Prav na Giru pa je dosegel največjo zmago, saj je že slavil etapno zmago.

"Vsak vidi samo zmage in kako je vse lepo, nihče pa ne vidi, kaj je treba narediti, da prideš do tega."

"Jaz vse naredim, da bom dober. Če mi ne gre, pa se s tem zdaj ne obremenjujem, ker vem, da sem doma vse naredil, kar sem moral. Če je zdaj nekdo boljši in če daš vse od sebe, ko prideš na cilj, si sam vedno rečem. Pomembno, da sem zdrav in v enem kosu. Pa, da sem v tem užival. Če ti uživaš, tudi če ni rezultata. Vsak vidi samo zmage in kako je vse lepo, nihče pa ne vidi, kaj je treba narediti, da prideš do tega. To, kar delata Primož in Tadej. Toliko zmag. To je zame znanstvena fantastika. Jaz zmagam enkrat, dvakrat na leto. Onadva pa serijsko zmagujeta. Potem pa, ko nekdo ne zmaga, že pomisimo, da je nekaj narobe."

Tratnik se je spomnil tudi “avstrijske” izkušnje, pa zadnjega pobega pred pandemijo na dirki Pariz-Nica. Govori tudi o etapni zmagi na dirki po Italiji, pa o tem, kako je premagal vse težave, s katerimi se je soočil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ