Dirka po Franciji ima novo kraljico

Dirka po Franciji ima novo kraljico
29.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: TdF

Kraljevska etapa na ženski dirki po Franciji ni razočarala. Na Tourmaletu smo v megli spremljali epski dvoboj, v katerem je bila Demi Vollering za razred boljša od tekmic. Van Vleutnova šele 3.

Prava pirenejska etapa z vzponoma na Aspin in ciljnim na Tourmalet je bila tisto, kar so ženske lani na dirki po Franciji pogrešale. Visokogorska etapa, cilj na več kot 2000 metrih in eden od najbolj pomembnih vzponov v zgodovini dirke po Franciji so tudi žensko izvedbo dvignili na višjo raven.

Dirkanje nikakor ni razočaralo, že na Aspinu je Annemiek van Vleuten napadla, sledili sta ji  lahko le Demi Vollering in Kasia Niewiadoma in odpeljale so se tekmicam. A po koncu spusta Volleringova ni želela pomagati pri narekovanju ritma in lovu za Niewiadomo, ki je sama nadaljevala proti Tourmaletu. V zasledovalni skupini je imela Marlen Reusser in nosilko rumene majice Lotte Kopecky, zato sta na koncu z Van Vleutnovo obe počakali zasledovalke.


Pričakovali smo nov napad Van Vleutnove na Tourmaletu, a svetovna prvakinja ni izgledala najbolje. Nekajkrat je ritem malo navila Juliette Labous, Van Vleutnova je sicer lahko odgovorila, a je vsakič najprej naredila kakšen meter luknje, kar zanjo sploh ni značilno. Prva je od favoritk za skupno zmago napadla Kasia Niewiadoma, ki se je v svojem ritmu odpeljala proti vrhu in je imela že 50 sekund naskoka. Odlično se je držala Lotte Kopecky, ki je vztrajala v skupini s favoritinjami.

Volleringova je bila razred zase

V drugi polovici vzpona se je Demi Vollering odločila, da je napočil njen čas. Ob njenem skoku Van Vleutnova niti poizkusila ni, da bi jo pokrila, hitro je bilo jasno, da bije vnaprej izgubljeno bitko. Bila je na robu svojih moči, redko smo doslej izkušeno Nizozemko videli v takšnih težavah. Volleringovi je to dalo dodaten zagon, ujela in prehitela je Niewiadomo, pred Poljakinjo je imela v cilju skoraj dve minuti naskoka, pred Van Vleutnovo pa več kot dve minuti in pol!

"Seveda sem razočarana, želela sem si drugačnega razpleta. Nisem se počutila najbolje, a sem na Aspinu vseeno napadla. Morda to ni bilo najbolj modro, a želim dirkati agresivno in od tega ne odstopam. Borila sem se do konca, a več kot to nisem zmogla, Demi je bila res izvrstna," je svetovna prvakinja v cilju priznala poraz.

"Velikokrat sem sanjala, kako bi bilo obleči rumeno majico. Ta občutek je neverjeten, cela ekipa je trdo delala za to zmago in ko vidiš, kako vsi okrog tebe verjamejo vate, dobiš dodatno moč," pa je povedala nova nosilka rumene majice.

Druga je zdaj Niewiadoma, ki pa bo težko zadržala pol minute naskoka pred Van Vleutnovo na jutrišnjem 22,6 kilometra dolgem kronometru v Pauu. Tesno bo v igri za stopničke, še vedno sta blizu tudi Ashleigh Moolman-Pasio in Kopeckyjeva, zmaga pa je najbrž že oddana. Moralo bi se zgoditi nekaj res nepredstavljivega, da bi Demi Vollering jutri zapravila dve minuti naskoka ...

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ