Dirka po Kaliforniji tudi z etapno preizkušnjo za ženske

Dirka po Kaliforniji tudi z etapno preizkušnjo za ženske
04.11.2014 AVTOR: Matej Zalar
AEG, organizatorji Dirke po Kaliforniji, bodo prihodnje leto prvič organizirali tridnevno etapno preizkušnjo za ženske kolesarke.
Organizatorji na čelu s Kristin Bachochin, izvršno direktorico dirke in podpredsednico skupine AEG Sports, so držali obljubo in pripravili večdnevno preizkušnjo tudi za ženske. Dirka bo imela tri etape, začela se bo v South Lake Tahoeju 8. maja, zaključek pa bo v Sacramentu, vzporedno z začetkom moške Dirke po Kaliforniji. Sledil bo še posamični kronometer 15. maja v Big Bear Lakeu, kamor organizatorji povabijo le 15 do 20 najboljših kronometristk sveta.

"Želeli smo vključiti Tahoe, kjer je narava zelo lepa, hkrati pa je blizu Sacramenta. Tako smo lahko združili žensko in moško dirko, prav ženska preizkušnja pa bo pravšnja za stopnjevanje napetosti pred začetkom dirke za člane," je povedala Bachochinova.

Dodala je še, da formata preizkušnje na čas ne nameravajo spreminjati: "Kronometer bo še naprej namenjen le povabljenim tekmovalkam, saj menimo, da je zaradi tega še bolj atraktiven. Letošnja proga mi je zelo všeč, saj poteka ob jezeru in gorah, hkrati pa morajo tekmovalke opraviti še z visoko nadmorsko višino."

Podrobnosti o trasi za žensko in moško dirko bodo razkrili v prihajajočih mesecih. Dirka po Kaliforniji je med letoma 2008 in 2010 že gostila ženski kriterij, katerega je nato zamenjal posamični kronometer. Lansko leto so organizirali krožno dirko v Sacramento in kronometer v Folsomu, letos pa bodo za kolesarke prvič pripravili štiri dni dirkanja. 

"Vsako leto si želimo dirko še povečati, hkrati pa imamo srečo, da lahko koristimo tudi priznano ime znamke, kot je Amgen Tour of California. V zadnjem letu smo podovojili število dirk za ženske in upamo, da bo letošnji model še uspešnejši," je razvoj dirke komentirala Bachochinova.

Dodala je še, da bodo tudi v prihodnje podpirali žensko kolesarstvo, ni pa želela potrditi, da imajo za dirko sklenjeno večletno pogodbo z mednarodno kolesarsko zvezo. 

O napredku ženskega kolesarstva je spregovoril tudi predsednik UCI-ja Brian Cookson:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ