Dirka po Sloveniji: Šest World Tour ekip, Celjska koča in Golte

Dirka po Sloveniji: Šest World Tour ekip, Celjska koča in Golte
05.05.2016 AVTOR: D. Z.
Organizatorji dirke po Sloveniji so predstavili traso. Dirka bo potekala od 16. Junija do 19. Junija. Na startu bo šest World Tour ekip, kar je rekord. Dva ciljna vzpona.

Šest World Tour ekip na dirki Po Sloveniji Team Sky (Velika Britanija), Dimension Data (Južnoafriška Republika), Orica GreenEDGE (Avstralija), Lampre-Merida (Italija), Tinkoff, Team Katjuša (obe Rusija). To je šesterica UCI World Tour ekip, ki bo nastopila na letošnji profesionalni kolesarski dirki Po Sloveniji.

Potem ko je svoj nastop že pred dnevi potrdila južnoafriška ekipa Dimension Data – sporočilo je v Slovenijo preko družbenih medijev poslal kar njej prvi zvezdnik Mark Cavendish –, so organizatorji na današnjem dogodku za medije potrdili tudi vse ostale udeležence. Poleg omenjenih UCI World Tour ekip bodo Po Sloveniji nastopile še ekipe Adria Mobil Cycling, Radenska Rog (obe Slovenija), Bora – Argon (Nemčija), Bardiani CSF Androni, Norda MG.K. Vis, NIPPO Vini Fantini, Giocattoli Sidermec (vse Italija), Topsport Vlaanderen (Belgija), SKC Tufo (Češka), Gazprom RusVelo (Rusija), Amplatz BMC (Avstrija) ter slovenska in avstrijska kolesarska reprezentanca.

»Vsako leto imamo več sladkih skrbi, koga gostiti v Sloveniji – k nam se rade vračajo tudi največje svetovne ekipe. Tako močne zasedbe v Sloveniji še ni bilo, temu primerna bo zagotovo tudi pozornost mednarodne javnosti. Gre namreč za ekipe z ogromno navijači širom sveta, « je na uradnem dogodku za medije povedal organizacijski direktor dirke Bogdan Fink in dodal, da bodo ekipe svoje postave za dirke v večini razkrile konec maja.

»Poleg Cavendisha se nam zagotovo spet obeta še kakšno res veliko ime svetovnega kolesarstva, zelo veseli pa smo, da bo na domačih tleh nastopilo tudi precej najboljših slovenskih kolesarjev, « je dodal. Med drugim pride odlični šprinter Luka Mezgec (Orica GreenEDGE), ki jutri začenja z nastopom na Giro d'Italia, na katerem je leta 2014 dosegel tudi prvo slovensko etapno zmago.

Od Ljubljane čez Golte v Novo mesto 593,4 km Letošnja dirka Po Sloveniji ima skupaj 593,4 km in je razdeljena v štiri etape. Vse skupaj se bo začelo v Ljubljani, od koder bo kolesarje pot vodila najprej v Koper (177,8 km). V drugi – gorski – se bodo nastopajoči podali na 217,7 km dolgo pot iz Nove Gorice (preko Črnega vrha in Črnivca) proti Goltem, kjer bo na 1386 m tudi najvišji vrh letošnje dirke.

Kolesarji se bodo na zadnjem vzponu srečali s povprečno 7,3-odstotnim naklonom (maksimalno 23 %). Tretja etapa bo gorski kronometer iz središča Celja proti Celjski koči (16,8 km), medtem ko se bo letošnja dirka zaključila z etapo Rogaška Slatina – Novo mesto (181,1 km). Progo je zbranim na medijskem dogodku pokomentiral Marko Kump (Lampre-Merida), med drugim zmagovalec lanskoletne 4. etape dirke Po Sloveniji, ki bo »doma « morda spet nastopil tudi letos:

»Proga je vse prej kot lahka. Tisti, ki poznamo ceste, dobro vemo, da tudi nižji vzponi niso ravno nedolžni. Druga etapa je sploh zahtevna, s tremi zahtevnimi vzponi. Bržkone se bo tu oblikoval ožji krog kandidatov za končno zmago, hkrati pa bo vzpon na Golte zaradi svoje raznolikosti zelo zanimiv tudi za gledalce. Tudi kronometer bo zaradi vzpona nekaj posebnega, srdit boj za zmago – če ne drugega, vsaj etapno – pa lahko pričakujemo zadnji dan. «

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ