Dirka po Sloveniji: Spoznajte 1. etapo

Dirka po Sloveniji: Spoznajte 1. etapo
14.05.2016 AVTOR: D. Z.
Začenjamo s predstavitvijo etap na dirki po Sloveniji. Prva etapa bo potekala od ljubljanskega Tivolija do Kopra. Dolga bo 177,8 km.

Najprej na Rakitno
Dirka po Sloveniji se vsekakor vrača na Primorsko. In tam bo preživela kar precej časa. Ljubljani pa se vseeno ne bo izognila. Tokrat bo prestolnica gostila start dirke, ki bo 16. junija. Kolesarji se bodo na 23. dirko po Sloveniji podali iz Tivolija. Prvi vzpon dneva vsekakor ne bo lahek in bo lahko poskrbel za prvo selekcijo.

Sploh prvič se bo dirka po Sloveniji povzpela na 789 metrov visoko Rakitno. Vzpon druge kategorije s povprečnim naklonom 5,3 %. Sledil bo dolg spust v Cerknico, naslednji vzpon pa bo vzpon tretje kategorije na Ravbarkomando (686 m). Kolesarji se bodo skozi Postojno in Črni Kal podali proti Gažonu. Gre za vzpon tretje kategorije. Vrh bo po prevoženih 159 kilometrih.

Gažon in Markovec
Sledil bo prihod v Izolo in potem v Koper, kjer bodo kolesarji prevozili še dva kroga čez Markovec. Nekateri pravijo, da bo to sprinterska etapa. »Gre za etapo z 2200 metri nadmorske višine. Zaključni krogi na Markovec bodo lahko odločilni. Brez ekipe bo kolesar težko zmagal, « je dejal direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink.

Vsekakor bodo na uspeh v tej etapi upali sprinterji, morda tudi Marko Kump, če bo na dirki nastopil. »Zanimiva etapa. Vse prej kot lahka. Tudi zaključek čez Šmarje oziroma na Gažon. Etapa je zahtevna po profilu, pa tudi tehnično. Tisti, ki poznamo te ceste, vemo, da vzpon na Gažon ni ravno nedolžen. Poleg tega je zelo blizu cilja. Tu bo vsekakor prišlo do manjše selekcije. Domači kolesarji pa vsekakor poznajo vsako luknjo na tem vzponu. «

Prepričan je, da bo poznavanje ceste prišlo še kako prav: »Etapa bo težka že v lepem vremenu, kaj šele, če bo deževalo. Za gledalce bo vsekakor zanimivo. Mislim, da je Markovec prekratek vzpon, da bi tam kdo izmed boljših popustil. Tudi, če sprinter tam izgubi kakšno pozicijo, to ni odločilno. Vse pa bo odvisno od tega, kako bo etapa potekala. Kako zahtevna bo že prej. V zaključnih krogih bo pomembna pozicija v glavnini. «

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ