Dirka po Sloveniji: Spoznajte 3. etapo

Dirka po Sloveniji: Spoznajte 3. etapo
02.06.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirko po Sloveniji se vrača gorski kronometer. Zadnjič so ga izpeljali leta 2001, ko je bil najboljši Faat Zakirov. Tokrat bo cilj gostila Celjska koča.

Ko govorimo o odločilni etapi, je kar težko izbrati. Bo to druga etapa na Golte ali tretja? Spet bomo namreč priča vožnji na čas. A tokrat ne po ljubljanskih ulicah. Organizatorji so se odločili, da dirka po Sloveniji obišče za to preizkušnjo nov vzpon. Govorimo o vzponu na Celjsko kočo, ki jo dobro poznajo rekreativni kolesarji, saj tam vsako leto poteka tudi rekreativna dirka. 16,8k km dolga etapa pa se bo začela v Celju.

Sledilo bo dobrih deset kilometrov ravnine, potem pa že vzpon proti 650 metrov visokemu cilju na Celjski koči. Največji naklon znaša 16 %, povprečen pa je 6,4 %. »S strani organizatorjev imamo letos kar dve kraljevski etapi. Seštevek obeh bo dal zmagovalca. Če si dober v petek, boš moral biti dober tudi v kronometru. Tu lahko pride do presenečenj, « je dejal direktor dirke Bogdan Fink. Predvsem pa bo šlo za zapleten preizkus, saj se bodo morali kolesarji odločiti, ali bodo celotno vožnjo na čas odpeljali z enim kolesom, ali pa ga bodo zamenjali.

Prvi del je vsekakor zelo hiter in zato primeren za kolo za kronometer. Prav zato bi lahko pod vzponom gledali menjave koles. »Dirka se bo odločila tukaj, in ne en dan prej. Ravnina in klanec pa bosta poskrbela, da bo zanimivo tudi s taktičnega vidika, « je dejal Marko Kump. Fink pa je še izpostavil glavno značilnost zaključnega vzpona: »Kritičen je prvi del, saj je tam naklon tudi 16-odstoten. Prav zaradi tega dela bi si kolesarji lahko umislili menjavo koles. «

Značke: Cestno, Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ