Dirka po Sloveniji: Štirje dnevi z uvodnim spektaklom v Ljubljani in z vrnitvijo Vršiča

Dirka po Sloveniji: Štirje dnevi z uvodnim spektaklom v Ljubljani in z vrnitvijo Vršiča
09.05.2013 AVTOR: D. Z.
Organizatorji so razkrili traso letošnje, že 20. dirke po Sloveniji. Vrača se Vršič, obenem pa se bo dirka začela v Ljubljani.

Etape na dirki po Sloveniji
1. etapa, 13. junij 2013: Ljubljana (posamični kronometer) 8,8 km
2. etapa, 14. junij 2013: Kočevje – Višnja Gora 171,3 km
3. etapa, 15. junij 2013: Škofja Loka – Vršič 170 km
4. etapa, 16. junij 2013: Brežice – Novo mesto 153,4 km
Skupaj: 4 etape in 503,5 km

»Proga je sestavljena podobno, kot je bila leta 2011. Prvi dan kronometer v Ljubljani. Ta bo nekoliko daljši kot leta 2011, a krajši kot lani. Gre za bolj ali manj ravninsko etapo, start in cilj bosta na Kongresnem trgu, « je na predstavitvi trase dejal prvi mož te dirke Bogdan Fink. In tako se je začela predstavitev trase okrogle 20. dirke po Sloveniji.

Naša edina etapna preizkušnja tako že praznuje okroglo obletnico. V vseh teh letih pa so kolesarji skupaj prevozili 16171 kilometrov s povprečno hitrostjo 38,5 km/h. Letos bodo tej številki dodali 503,5 km. Dirka bo tokrat na sporedu od 13. do 16. junija. Štiridnevni format dirkanja se tako nadaljuje. Vse skupaj pa se bo začelo tam, kjer se je lani končalo.

S kronometrom na ljubljanskih ulicah. Le da bo tokratna vožnja na čas precej krajša, saj bo dolga »zgolj « 8,8 kilometra. Lani se je zmage v kronometru veselil Kristjan Koren, končne zmage pa prav v Ljubljani Jani Brajkovič. Naslednji dan bo etapa od Kočevja do Višnje Gore. Ta bo dolga 171,3 kilometra. Kraljevska etapa pa bo na sporedu v soboto, 15. Junija. Kolesarji se bodo na pot podali v Škofji Loki, kjer je bil cilj lanske kraljevske etape, cilj pa bo na Vršiču, ki se vrača v traso dirke po Sloveniji.

Etapa bo dolga 170 kilometrov. Po enoletnem premoru se kot mesto, ki bo gostilo cilj slovenske preizkušnje vrača Novo mesto. V dolenjski prestolnici bo cilj četrte, 153,4 kilometra dolge etape, ki se bo sicer začela v Brežicah. Novo mesto do zdaj cilja ni gostilo samo dvakrat. Tokrat bo prihod na tradicionalni cilj na mestnem trgu z druge strani.

Na Kandijski most bodo kolesarji tako zavili s spodnje, počasnejše strani, kar pomeni, da bo sprint po granitnih kockah mogoče nekoliko počasnejši. Več o tem, kaj je o trasi dirke povedal Bogdan Fink in kaj o tem menita Srečko Glivar in predvsem prvi zmagovalec te preizkušnje izpred 20 let Boris Premužič pa kasneje.


Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ