Dirka po Sloveniji: Zmagovalcu modra majica in zaključek v Ljubljani

Dirka po Sloveniji: Zmagovalcu modra majica in zaključek v Ljubljani
16.04.2012 AVTOR: D. Z.
Na 19. dirki po Sloveniji bo kar nekaj sprememb. Te so organizaotrji razkrili na ponedeljkovi predstavitvi. Dirka se bo končala s kronometrom v Ljubljani.
Kraljevska etapa brez zaključnega vzpona
Dirka bo potekala od 14. do 17. junija. A najprej štiri etape v skupni dolžini 566,8 kilometra. Dirka se bo začela s 164 kilometrov dolgo etapo od Celja do Novega mesta. Sledila bo dva kilometra daljša preizkušnja od Kočevja do Metlike. Kraljevska etapa bo tretja. Start bo v Ivančni Gorici, po kar 219 prevoženih kilometrih pa bo cilj v Škofji Loki.

"To traso, vsaj vzpone, sem prevozil prejšnji teden. Etapa bo težka. Dvakrat bo treba na Soriško planino in še na Pokljuko. Še posebej iz Pokljuke, ko bo trega takoj na Soriško, bo zelo težko. Vseeno je potem še precej ravnine do Škofje Loke, tako da bomo težko videli solo pobeg," je dejal Jani Brajkovič in opozoril na morebitne posamične poizkuse napadov v samem zaključku: "Po dvestotih kilometrih so vsi zmatrani. Tudi hitrosti ne bodo več tako visoke. Že zato, ker bodo vsi zmatrani, bo lahko kakšen napad uspel."

Zaključni spektakel v Ljubljani
Dirka pa se ne bo končala v Novem mestu, kot je to bilo običajno, ampak v Ljubljani. Tu bo spet na sporedu posamični kronometer, ki bo tokrat dolg 17,8 kilometra in bo po vsej verjetnosti dal končnega zmagovalca. "Trasa je dovolj dolga, da pokažeš pripravljenost. Mogoče bi bilo boljše, če bi bil daljši, vendar se da v teh kilometrih tudi veliko nadoknaditi ali izgubiti. Mislim, da bo v Ljubljani veliko gledalcev in se tega veselim," je še misli strnil Brajkovič in že preračunaval, s kakšnim zaostankom bi lahko začel vožnjo na čas:

"V Škofji Loki zaostanek ne bi smel biti večji od 45 sekund. Minuto bi zelo težko nadoknadili. Še posebej, če bi se v ospredju znašli kolesarji, ki bi složno nadaljevali do cilja. Idealen scenarij bi bil priti v soboto v cilj s prvimi, v nedeljo pa narediti to razliko."

Zmagovalcu modra majica
Vodilni kolesar v skupnem seštevku dirke po Sloveniji oziroma njen zmagovalec ne bo več nosil rumene majice, ampak modro, ki bo tako predstavljala barve največjega sponzorja dirke. Imed pomembnejših ekip, ki bodo prišle v Slovenijo naj omenimo, da bo kar pet ekip iz Pro Toura. To so Liquigas, Lampre, GreenEdge, Saxo Bank in Astana. Poleg treh slovenskih, pa bodo tu še močne italijanske, kot so Acqua&Sapone, Colnago in Farnese Vini.

"Konkurenca bo močna, mogoče najboljša v zadnjih letih," je poudaril organizacijski direktor Bogdan Fink. Jani Brajkovič je svoj nastop že potrdil, prišel naj bi tudi Borut Božič, medtem ko je Biaggio Conte že poudaril, da bo v dresu Liquigasa nastopil Kristjan Koren.

"Več bo jasno po Giru. Dirka je šele junija, vemo pa, da gre za zahtevno preizkušnjo. Zato bo k vam prišla ekipa, ki bo kos tej dirki. Imamo sponzorske interese in prišli bomo po lovoriko," je dejal Conte.

Goss in Hepburn
Najbolj pa nas je zanimalo, koga bo pripeljala novoustanovljena avstralska ekipa GreenEdge. Letos so njihovi kolesarji odlični in očitno bodo veliko stavili tudi na dirko po Sloveniji. Na startu naj bi namreč bil izjemen sprinter, še lani pomočnik Marku Cavendishu, Matthew Harley Goss. Da bo Brajkovič tudi v kronometru imel izjemno konkurenco, pa naj bi poskrbel mladi, komaj 20-letni Michael Hepburn, kolesar, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v kornkurenci do 23 let v kronometru zasedel tretje mesto.
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ