Do tretje zmage po dveh drugih in tretjih mestih

Do tretje zmage po dveh drugih in tretjih mestih
22.07.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Franciji so favoriti preživeli miren petek, ubežniki pa so se udarili v najdaljši, 19. etapi. Zmagal je Edvald Boasson Hagen.

Organizatorji so najdaljšo etapo na dirki po Franciji prihranili praktično za konec. Sloviti Tour se bo v nedeljo končal, v petek pa so morali kolesarji prevoziti kar 222,5 km dolgo preizkušnjo. Start je gostil Embrun, cilj pa Salon de Provence.

Med drugim so morali kolesarji premagati tudi tri vzpone tretje kategorije. Prva dva so imeli za sabo že po 43 kilometrih. Vrh zadnjega pa je bil na 177,5 km. Na startu je bilo še 169 kolesarjev. V rumenem seveda Chris Froome, ki je upal na miren dan pred odločilnim kronometrom. Tokrat pa se je obetal boj med sprinterji in ubežniki, a po 25 kilometrih dirkanja se je v ospredju izoblikovala skupina 20 ubežnikov.

Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil Bauke Mollema, ki pa je za Froomom zaostajal krepko več kot 40 minut. V glavnini so bili s tem pobegom zadovoljni, pa čeprav so priložnost za zmago med drugim izgubili Matthews, Degenkolb, Greipel, Groenewegen … V ospredju pa je bil tudi Edvald Boasson Hagen, ki je na letošnjem Touru večkrat pokazal, da je lahko zelo hiter tudi v sprintih. Dvakrat je bil namreč že drugi in dvakrat tretji. Vsekakor je vsem najbolj v spominu ostala razlika šestih milimetrov v prid Marcela Kittla. Hagen je zdaj dobil novo priložnost. 20-erico so sestavljali naslednji kolesarji:

Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daniele Bennati (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ben Swift (UAE Team Emirates), Rudy Molard (FDJ), Michael Albasini in Jens Keukeleire (Orica Scott), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Quick Step), Robert Kišerlovski (Katjuša Alpecin), Thomas De Gendt in Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Nikias Arndt (Sunweb), Julien Simon (Cofidis), Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel in Romain Sicard (Direct Energie), Elie Gesbert, Romain Hardy in Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro). Ko so si privozili več kot osem minut prednosti, je postalo jasno, da jih glavnina ne bo več ujela.

Z izjemo nekaterih poskusov na zadnjem kategoriziranem vzponu, ki ni prinesel večjih razlik, pa so bili ubežniki zelo složni. Vse do vstopa v zadnjih 20 kilometrov. Tam je prvi poskusil Jens Keukeleire. Kmalu je v ospredju ostala manjša skupina, ki so jo sestavljali Bakelants, Bennati, Albasini, Keukeleire, Boasson Hagen, De Gendt, Arndt, Chavanel in Gesbert. Aktivna sta bila predvsem ob člana Orice, a Boasson Hagen je bil vedno pozoren. Tudi napad Chavanela pet kilometrov pred ciljem ni naredil večje škode.

Potem pa so kolesarji 2,8 km pred ciljem prišli na krožišče. Arndt je šel po desni strani. Sledil mu je Hagen. Ostali so izbrali levo stran, ki pa je bila precej daljša. Arndt in Hagen sta si privozila nekaj metrov prednosti, potem pa je Hagen še pospešil in Arndt mu ni več mogel slediti. Hagen je v samostojnem pobegu nadaljeval proti cilju. Veselil se je lahko že tretje etapne zmage na dirki po Franciji. Letos prve, prva pa je tudi za Dimension Dato.

Hagen je dvakrat zmagal že leta 2011, ko je bil v dresu Skyja najhitrejši v Lisieuxu in Pinerolu. Za Norvežane je to bila že 17. etapna zmaga na Touru. Arndt je s petimi sekundami zaostanka zasedel drugo mesto. Skupinica, v kateri je sprint za tretje mesto dobil Jens Keukeleire pa je izgubila 17 sekund. Glavnina, ki so jo čez ciljno črto pripeljali člani Skyja je zaostala za 12.27. Tu so bili tudi vsi štirje Slovenci. V skupnem seštevku pred odločilnim kronometrom tako ni prišlo do sprememb, saj je Froome ohranil 23 sekund prednosti pred Bardetom in 29 pred Uranom.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ