Do zmage na Valonski puščici je Rogliča ločilo le nekaj metrov

Do zmage na Valonski puščici je Rogliča ločilo le nekaj metrov
21.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Deceuninck QuickStep

Na Valonski puščici je o zmagi pričakovano odločal peklenski ciljni vzpon na Mur de Huy, kjer je Roglič poizkušal z dolgim napadom, na koncu pa mu je proti Alaphilippu zmanjkalo le nekaj metrov. Tretji Alejandro Valverde.

Valonska puščica je najbolj predvidljiva med vsemi enodnevnimi klasikami, praktično vedno o zmagovalcu odloča ciljni vzpon na Mur de Huy, kjer se naklon povzpne tudi do 20 odstotkov, a dirka zato ni nič manj razburljiva.

Tokrat se je začela s slabo novico za Slovence, Tadej Pogačar in Jan Polanc nista smela štartati, ker so imeli v ekipi UAE Emirates dva pozitivna primera na COVID - 19. Oba sta kasneje še trikrat oddala negativni test, a ekipi kljub vsemu niso dovolili na štart, ni pa še jasno, če bodo lahko štartali v nedeljo na Liege - Bastogne - Liege.

Zelo dejavna pa sta bila Slovenca v dresu Bahrain Victoriousa, Jan Tratnik je že 30 kilometrov pred ciljem pokril nekaj napadov in se poizkusil podati v beg, a do prave kombinacije kolesarjev v ospredju ni prišlo, zato niso bili uspešni. Matej Mohorič je bil tokrat v vlogi glavnega pomočnika v Bahrainu, na ravnini do vznožja Huya je ekipo pripeljal povsem v ospredju, v idealnem položaju, in zgledno opravil svojo nalogo.

Nato je kot prvi z napadom poizkušal Jan Tratnik, a je bil njegov napad obsojen na neuspeh, 400 metrov pred ciljem pa se je začelo zares. Primož Roglič je bil na čelu skupine, ko je močno pospešil in se sam odpeljal v ospredje, poganjal je nekoliko lažji prenos kot njegovi tekmeci.

Julian Alaphilippe je odreagiral pametno, ni se takoj pognal v šprint za Rogličem, temveč je le nekoliko pospešil tempo in začel zmanjševati zaostanek za slovenskim državnim prvakom. 100 metrov pred ciljem je Alaphilippe prišel v njegovo zavetrje, ko se je cesta 50 metrov pred ciljem nekoliko poravnala, pa je imel v nogah še dovolj dinamita za šprint do črte.

?? #FlecheWallonne Making your debut with a second place! ???? Well done, Primoz.

Posted by Team Jumbo-Visma Cycling on Wednesday, 21 April 2021

Roglič nanj ni imel pravega odgovora, zato se je moral zadovoljiti z drugim mestom, Alaphilippe pa je s svojo že tretjo zmago na Valonski puščici potrdil, da je ta zaključek dirke res pisan na kožo le redkim izbrancem. Glede na današnjo predstavo pa ni dvoma, da bo tudi v naslednjih letih zelo resno v igri za zmago tudi Roglič. Izpostaviti velja še tretje mesto Alejandra Valverdeja, ki letom navkljub na vzponu, kjer je slavil kar petkrat, še vedno blesti.

Van der Breggnova na vrhu še sedmič zapored

Valonska puščica za ženske bi se lahko preimenovala v šov Anne van der Breggen, ki je letos osvojila že sedmo zaporedno zmago na tej ardenski klasiki. Svetovna prvakinja je sledila preizkušenemu receptu, začela je pospeševati že v prvi polovici vzpona, sledila ji je le Kasia Niewiadoma, ki pa ni imela odgovora na zadnji napad van der Breggnove, ki je tako v žep pospravila še Valonsko puščico številka sedem. To je bila hkrati tudi njena zadnja zmaga na tej dirki, saj se po koncu letošnje sezone poslavlja od tekmovalne kariere.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ