Dobra osnova za kratkoročne uspehe, vprašljivi temelji za prihodnost - Revija BICIKEL (11-12)

Dobra osnova za kratkoročne uspehe, vprašljivi temelji za prihodnost - Revija BICIKEL (11-12)
09.11.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Profesionalni kolesarji počasi zaključujejo kratek dopust in začenjajo se prvi spoznavni kampi.

Še posebej pomembni so za novince, ki bodo v novih ekipah v večini primerov prevzeli vloge pomočnikov zvezdniških kolesarjev. V naslednji sezoni se bo v tujih ekipah spet dokazovalo lepo število slovenskih kolesarjev. Simon Špilak (Katjuša), Jani Brajkovič (UnitedHealthCare), Jan Polanc in Luka Pibernik (oba Lampre Merida) ter Kristijan Koren (Cannondale Garmin) ostajajo zvesti svojim lanskim ekipam, Primož Roglič, Marko Kump, Matej Mohorič, Luka Mezgec, Borut Božič, Grega Bole, Jure Kocjan in Aldo Ino Ilešič pa bodo v prihodnjem letu zamenjali klube. Vsak od njih je spisal svojo zgodbo, ki ga je pripeljala do prestopa v eminenten klub, nihče od njih pa se ni tam znašel po naključju. Vsi imajo za seboj izjemno sezono in leta dokazovanja ter nabiranja bogatih izkušenj. Za to so brez dvoma zaslužni tudi domači kolesarski klubi, kjer so se fantje naučili temeljev svoje obrti.

Kakšno pa je stanje doma?
V zadnjih letih z nekaj redkimi izjemami velja nepisano pravilo, da lahko na prestop v tujino računajo le perspektivni in rezultatsko uspešni kolesarji, ki so najmanj eno sezono, raje dve, odpeljali v Adrii Mobilu. Ženska ekipa ob ustanovitvi ženske serije World Tour žal nima vidne slovenske kolesarke, okoli katere bi se gradila ekipa, in tako uspešnost sloni na rezultatih tujk, ki pa jih bo na dolgi rok zelo težko zadržati. V gorskem kolesarjenju velja pohvaliti delo z mladimi, na resnejše rezultate med elito na močnih dirkah v tujini pa lahko v olimpijski sezoni računajo le v ekipi Unior Tools Team s Tanjo Žakelj. Ostali so rezultatsko daleč za njo, čeprav med njimi ne manjka talentov. Luka Mezgec je s prestopom med cestne kolesarje verjetno rešil svojo kolesarsko kariero, kar v kontinentalni Radenski poskuša tudi Rok Korošec. Skrajni doseg za nabiranje točk UCI za ostale gorske kolesarje ostajajo domače dirke. Žal!

Ob pregledu prestopov ugotavljam, da imamo dobro osnovo za pričakovanje vrhunskih rezultatov v sezoni 2016, precej skrb vzbujajoči pa so obeti za naslednji olimpijski cikel. Pred izbiro vodstva Kolesarske zveze Slovenije v letu 2016 tako predsedniku kot generalnemu sekretarju očitajo, da je delo preveč usmerjeno v amatersko kolesarjenje. Žal se njihovi napori ne odražajo v povečevanju števila članov zveze, obenem pa je zanemarjeno sodelovanje s kolesarskimi klubi, ki ustvarjajo vrhunske kolesarje. Za zdaj še uživamo sadove dobrega dela prejšnjih let, a mladi kolesarji brez dirk v mednarodni ali svetovni eliti ne napredujejo in tako ne morejo zasesti mest v najboljših ekipah. To je toliko bolj zaskrbljujoče zato, ker se letni proračun KZS polni tudi z uspehi profesionalnih kolesarjev v svetovni eliti, med katerimi je letos največ denarja prinesel Simon Špilak.

Rekreativno kolesarjenje in vrhunsko kolesarstvo sta med seboj tesno povezana in na primeru uspehov ekipe Sky ter naraščajoče priljubljenosti kolesarjenja in kolesarskega športa v Veliki Britaniji lahko vidimo, da popularizacijo rekreativnega kolesarjenja generira vrhunski šport. Krovna zveza naj bi seveda skrbela predvsem za popularnost športne panoge, a očitno je prava pot za uspeh tista, ki vodi od zgoraj navzdol – in ne obratno. Tudi z ustvarjanjem pogojev za trening doma, na primer z aktivnim vključevanjem v oblikovanje zakonodaje, ki bi lahko gorskim kolesarjem omogočala legalen trening na njihovih naravnih terenih, cestnim kolesarjem pa več varnosti na cesti, tudi s spodbujanjem vožnje vštric, ki je v razvitih kolesarskih deželah (Belgija, Velika Britanija, Norveška …) povsem sprejemljiva.


Kazalo


Islandija


Prestopi med slovenskimi profesionalnimi kolesaraji v 2016


Skozi kariero AlAlessandra Petacchi-ja


Primož Ravnik - Figaro


Predstavljamo kolesa: SW Stumpjumper FSR 6Fattie, Ridley X-Night SL 10 Disc, Scott Foil 30, Pinarello Gan RS, Cube Attain GTC, GT Sensor X Pro


Med opremo predstavljamo: Čelada Specialized Ambush, Lučki Lucetta Palomar, Bkool Pro, Lučki Lucetta Palomar, Endura MT500 Spray Trouser, Vredestein Bobcat, Wattbike Pro, Galoše, Garmin Edge 520.


Galoše - obutev za kolesarske čevlje.


Edge 520 najpopolnejši Garminov kolesarski računalnik doslej.


Zima je čas za krepitev


Potepanje po Ameriki 2. del


Dvajset let od tragične nesreče Fabia Casartellija.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ