Dofineja je pred vrati: Dirka, ki veliko razkrije

Dofineja je pred vrati: Dirka, ki veliko razkrije
03.06.2022 AVTOR: DZ

Criterium du Dauphine oziroma dirka po Dofineji. Prestižna etapna dirka je pred vrati, na njej bo po višinskih pripravah nastopil tudi Primož Roglič.

Dirka po Dofineji velja za eno izmed najprestižnejših krajših etapnih dirk v kolesarski sezoni. Velja tudi za eno izmed najtežjih in tako se ji nekateri kandidati za naskok na najvišja mesta na dirki po Franciji tudi izognejo.

Za mnoge pa prav Dofineja predstavlja zadnjo tekmovalno pripravo pred znamenitim Tourom. Tisti, ki želijo na dirki po Franciji krojiti sam vrh, so maj preživeli na visoki nadmorski višini in zdaj bodo lahko preizkusili formo. Med njimi je tudi Primož Roglič. Lani se je nastopu na tej dirki odpovedal in je na Tour odšel brez tekmovanj v maju in juniju.

Leta 2020 je tik pred praktično že dobljeno dirko po Dofineji - bil je nadvse prepričljiv - grdo padel in je moral odstopiti. Zaradi padca je na nitki visel tudi nastop na dirki po Franciji, ki jo je potem končal na drugem mestu. Zdaj se torej Roglič vrača na 74. izvedbo dirke, ki se bo začela 5. junija. S kakšno traso pa se bo soočil? Trij razgibane etape, pa vožnja na čas in potem iz dneva v dan težje etape vse do najzahtevnejšega zaključka.

1. etapa, 5. junij: La Voulte sur Rhone - Beauchastel, 192 km (razgibana etapa)
Prave ravninske etape na dirki po Dofineji ne vidimo prav pogosto in tudi ta ne bo povsem ravninska. Imela bo štiri kategorizirane vzpone, tri tretje in enega druge kategorije. Kraja, ki gostita start in cilj sta med sabo narazen vsega štiri kilometre, kolesarji pa jih bodo morali premagati kar 192. Zaključek je ravninski in poteka po širokih cestah.

2. etapa, 6. junij: Saint Peray - Brives Charensac, 170 km (razgibana etapa)
Krajša od prve etape. Gre za mešanico kratkih, strmih vzponov in daljših položnejših klancev, ki pa niso pretirano zahtevni. Štirje bodo kategorizirani. Najprej dva tretje kategorije, potem daljši, a položnejši vzpon druge kategorije. Za pestro dogajanje v zadnjih kilometrih

3. etapa, 7. junij: Saint Paulien - Chastreix Sancy, 169 km (razgibana etapa)
Podobno, kot smo zapisali pri opisu prvih dveh etap bi lahko zapisali tudi pri tretji. Z eno veliko razliko. Etapa je razgibana, za konec pa sledi še ciljni vzpon. Ta ni posebej zahteven, pa vendar bomo tukaj že videli, kdo se bo boril za končno zmago. Klanec je dolg 6,2 km, povprečni naklon pa je 5,6-odstoten. Govorimo o vzponu druge kategorije. Predtem bodo morali kolesarji premagati še vzpon tretje kategorije, ki bo na sporedu že po 45 kilometrih dirkanja, in vzpon četrte kategorije. Ta bo na 136 kilometru. Karavana bo premagala 2700 metrov nadmorske višine.

4. etapa, 8. junij: Montbrison - La Batie d’Urfe, 31,9 km (posamična vožnja na čas)
Skoraj 32 kilometrov dolga posamična vožnja na čas bo vsekakor prava preizkušnja v boju za skupni seštevek. Gre za tehnično ne preveč zahtevno traso z dvema vmesnima časovnima točkama, kjer bomo lahko spremljali, kako dobro so kolesarji na poti. Po tej etapi se bo dirka po Dofineji prevesila v drugo polovico.

5. etapa, 9. junij: Thizy les Bourgs - Chaintre, 162,5 km (razgibana etapa)
Spet razgibana etapa, ki se na profilu morda zdi lažja, kot je v resnici. Številni kratki in strmi vzponi bodo pričakali kolesarje. Ti bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon tretje kategorije, potem vzpon druge kategorije. Po 138 kilometrih bo sledil klanec četrte kategorije in po 150 še en klanec četrte kategorije. Vsekakor priložnost za napad pred samim zaključkom. Zadnjih 13 kilometrov namreč poteka v rahel spust oziroma po ravnini, kar pomeni, da bodo ubežniki lahko poskušali presenetiti glavnino.

6. etapa, 10. junij: Rives - Gap, 196,5 km (razgibana etapa)
Pred odločilnima in najzahtevnejšima etapama se bodo morali kolesarji soočiti še z najdaljšo etapo na dirki. Ta bo dolga 196,5 km. Rives bo gostil start, cilj pa v karavani dobro poznani Gap, ki predstavlja nekakšno izhodiščno točko pred Alpami. Tokrat bodo kolesarji premagali štiri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon četrte, potem vzpon tretje kategorije. Sledila bosta še vzpona druge kategorije.

7. etapa, 11. junij: Saint Chaffrey - Vaujany, 135 km (gorska etapa)
Dan prej najdaljša etapa, v soboto pa s 134,8 km najkrajša, a še kako zahtevna preizkušnja. Sain chaffrey bo gostil start in kolesarji se bodo takoj pričeli vzpenjati na znameniti Col du Galibier. Gre za 2642 metrov visok prelaz - nanj se bodo kolesarji povzpeli prek Lautareta -, ki je dolg kar 23 kilometrov. Povprečni naklon je 5,1-odstoten, a proti vrhu je vsekakor strmejši. Govorimo o najvišji točki letošnje dirki in o vzponu ekstra kategorije. Potem bo sledil dolg vzpon najprej do doline Valloire, krajši vzpon na Telegraphe in spet spust do Sain Jean de Maurienne. Potem pa postopno vzpenjanje do Col de la Croix de Fer. Ta dva vzpona bosta v tem vrstnem redu na sporedu tudi na dirki po Franciji. In sicer v 12. etapi, ki se bo sicer končala na Alpe d’Huezu. Croix de Fer je dolg 29 kilometrov, povprečni naklon pa je 5,2-odstoten. Na dirki po Dofineji ne bodo zavili na Alpe d’Huez, ampak na 1243 metrov visoki Vaujany. Vzpon je dolg 5,7 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Šele zadnji kilometer je nekoliko položnejši. Po dveh klancih ekstra kategorije je zaključni označen z drugo kategorijo. Vsekakor etapa, ki bo postavila stvari na svoje mesto.

8. etapa, 12. junij: Saint Alban Leysee - Plateau de Solaison, 135 km (gorska etapa)
Še druga gorska etapa zapored. Tudi ta ne bo pretirano dolga. Kolesarji bodo morali premagati 139 kilometrov. Takoj po startu se bodo kolesarji povzpeli na Col de Plainpalais. Gre za vzpon prve kategorije. Sledi spust in vzpon tretje kategorije. Potem pa daljša ravnina z lažjimi vzponu do le Grand Bornanda. Potem pa 1618 metrov visok vzpon prve kategorije Col de la Colombiere. Ta je dolg 11,8 km, povprečni naklon pa je 5,8-odstoten. Še spust do Scionzierja, ravninski del in zaključni klanec ekstra kategorije na Plateau de Solaison. Etapa in dirka se bo končala na 1508 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 11,3 km, povprečni naklon pa je kar 9,2-odstoten.

Konkurenca:
Startna lista še ni popolna. A vendar je znanih nekaj imen. Primož Roglič se po daljšem premoru vrača na dirke. A tekmeci bodo nadvse močni. Že ekipa Jumbo Visma bo zelo močna: Wout Van Aert, Jonas Vingegaard, Steven Kruijswijk, Rohan Dennis, Tiesj Benoot. Potem naj bi nastopili tudi David Gaudu, Laurens De Plus, Enric Mas, Juan Ayuso, Brandon McNulty, Michal Kwiatkowski, Ben O’Connor, Wilco Kelderman, Warren Barguil, Jack Haig …

ETAPE
1. etapa, 5. junij: La Voulte sur Rhone - Beauchastel, 192 km (razgibana etapa)
2. etapa, 6. junij: Saint Peray - Brives Charensac, 170 km (razgibana etapa)
3. etapa, 7. junij: Saint Paulien - Chastreix Sancy, 169 km (razgibana etapa)
4. etapa, 8. junij: Montbrison - La Batie d’Urfe, 31,9 km (posamična vožnja na čas)
5. etapa, 9. junij: Thizy les Bourgs - Chaintre, 162,5 km (razgibana etapa)
6. etapa, 10. junij: Rives - Gap, 196,5 km (razgibana etapa)
7. etapa, 11. junij: Saint Chaffrey - Vaujany, 135 km (gorska etapa)
8. etapa, 12. junij: Saint Alban Leysee - Plateau de Solaison, 135 km (gorska etapa)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ