Dofineja: Pred prvo izmed treh gorskih etap

Dofineja: Pred prvo izmed treh gorskih etap
06.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Dofineji so pred vrati zadnje tri etape, ki bodo vsekakor zelo zahtevne in odločilne. Najprej pa šesta etapa s ciljnim vzponom.

Po pretresu v peti etapi in mnogih padcih bomo v petek najprej spremljali, kdo izmed kolesarjev bo lahko startal in kdo se bo odločil za odhod domov, saj je bilo kar precej takih, ki so s težavo prišli na cilj četrtkove etape, ki jo je zaznamoval množični padec. V skupnem seštevku vodi Remco Evenepoel, ki ima 33 sekund naskoka pred Primožem Rogličem.

Oba sta bila udeležena v množični padec dobrih 20 kilometrov pred ciljem pete etape, oba pa sta lahko nadaljeval z dirko. Tretji Matteo Jorgenson zaostaja že za več kot minuto. Pred kolesarji pa je prva izmed treh gorskih etap, čeprav so jo organizatorji označili za ravninsko etapo s ciljnim vzponom. Hauterives bo gostil start, cilj pa bo na vzponu Le Collet d’Allevard. Kolesarji bodo morali v 174 kilometrih premagati skoraj 3500 metrov nadmorske višine. Etapa je zares bolj ali manj ravninska, a vendar gre za zahtevne ceste in valovit teren, ki postopoma utruja kolesarje.

Po 31 kilometrih bodo kolesarji premagali vzpon četrte kategorije, ki zares ne bo nič posebnega. Po 130 pa bo že vrh nekoliko težjega klanca Col du Granier. Ta je dolg skoraj devet kilometrov in so ga organizatorji označili za prelaz druge kategorije. Po spustu v Pontcharro bo sledilo postopno vzpenjanje do Allevard les Bainsa, ki predstavlja vznožje zaključnega klanca. Le Collet d’Allevard je zares zahteven vzpon ekstra kategorije. Dolg je 11,2 km, povprečni naklon paj e kar 8,1-odstoten. Cilj bo na 1422 metrih nadmorske višine.

Vzponi:
Cote de la Cote Saint Andre (na 31,6 km): dolžina 1,8 km, povprečni naklon 6,7 %, nadmorska višina 501 m, 4. kategorija
Col du Granier (na 129,4 km): dolžina 8,9 km, povprečni naklon 5,4 %, nadmorska višina 1136 m, 2. kategorija
Le Collet d’Allevard (na 171,1 km): dolžina 11,2 km, povprečni nakon 8,1 %, nadmorska višina 1422 m, ekstra kategorija

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ