Dogovor Velona in dirke po Švici - prvi korak k novi ekonomiji gospodarstva?

Dogovor Velona in dirke po Švici - prvi korak k novi ekonomiji gospodarstva?
29.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
Današnji dogovor med združenjem Velon in organizatorji dirke po Švici bi lahko bil nova prelomnica v kolesarstvu, saj pogodba vključuje dogovor o delitvi prihodkov med ekipami in organizatorjem!

Članice Velona so trenutno naslednje ekipe z World Tour licenco - BMC Racing, Etixx – Quick-Step, Lampre – Merida, Lotto – Soudal, Orica – GreenEdge, Cannondale, Giant – Alpecin, LottoNL – Jumbo, Team Sky, Tinkoff, in Trek – Segafredo.

Boj za boljšo ekonomijo kolesarstva, finančno vzdržnost, stabilnost in predvsem deljenje prihodkov, s katerim ekipe ne bi bile več (povsem) odvisne od sponzorskega denarja, je že dolgo časa na vrhu agende vseh pogajalskih sestankov v kolesarstvu. Nenazadnje je bil prav s tem ciljem ustanovljen Velon, zaradi takšnih razmer je kolesarstvo nenazadnje izgubilo tudi Olega Tinkova. 

Dogovor je zato pomemben za vse, ki so si želeli spremembe. Do sedaj so celotno finančno pogačo dobili organizatorji, od prodaje televizijskih pravic, sponzorskih sredstev in nenazadnje VIP vstopnic, ekipe pa so na dirkah tekmovale praktično zastonj. 

Velon trenutno vključuje 11 ekip iz World Toura in si želi postati glavni igralec v kolesarski industriji. Dogovor je prišel v trenutku, ko se je zaradi izsiljevanj organizacije ASO in grožnje z umikom Toura in ostalih dirk pod njihovim okriljem izven World Toura vsakršen napredek v tej smeri zdel nemogoč. 

"Močno verjamemo, da bo prihodnost profesionalnega kolesarstva lahko svetla le z dobrim medsebojnim sodelovanjem vseh udeleženih strani. Zato si ne želimo čakati na razplete sporov drugih udeležencev in smo si raje zagotovili močnega partnerja, kar Velon v tem trenutku zagotovo je, " je v izjavi pojasnil Oliver Senn, direktor dirke po Švici. 

To je v letošnjem letu že druga večja pogodba za Velon, potem ko so v začetku februarja objavili desetletni dogovor s skupino Infront Media & Sports, ki bo zagotovila boljše prenose in live streaming dogodkov. 

Pogodba z dirko po Švici vključuje zagotovilo ekip Velona, da bodo na dirki vsako leto prisotni "nekateri " najboljši kolesarji, kar bo utrdilo status dirke po Švici, ki je sicer vsako leto v senci dirke Criterium du Dauphine. Skupaj so se zavezali tudi za boljši, bolj interaktiven in bolj zanimiv prenos dirke, ki naj bi pritegnil več gledalcev, bistvo pa je seveda v deljenju prihodka. Detajli pogodbe so razumljivo ostali nerazkriti širši javnosti.

Sama pogodba z dirko po Švici ekipam še ne bo prinesla prav veliko denarja, sploh ker se Velonov del deli na 11 udeleženih ekip, lahko pa bi pomenila prvi korak v pravo smer in premik k novejšemu, boljšemu kolesarstvu, ki bo bolj vzdržno za vse in v katerem bomo morda v prihodnosti spet videli srdit boj za licence najvišje ravni in ne životarjenja večine ekip na robu propada. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ