Dokazovanje 'čistosti': Chris Froome začel s testiranji

Dokazovanje 'čistosti': Chris Froome začel s testiranji
18.08.2015 AVTOR: D. Z.
Christopher Froome je začel z obljubljenimi testiranji, ki naj bi dokazala, da si do zmag ne pomaga z nedovoljenimi substancami.

Junak dirke po Franciji je že od prve zmage iz leta 2013 pod hudim pritiskom. Letos se je vse skupaj na Touru še stopnjevalo. Mediji so Christopherja Frooma vseskozi nadlegovali z vprašanji in namigovanji, da takih voženj ni sposoben uprizarjati brez pomoči prepovedanih substanc. Vse skupaj je šlo tako daleč, da so se sovražno obnašali tudi gledalci. Obenem so na splet prišli tudi podatki o Froomovi vožnji na Mont Ventoux leta 2013, ko je dobil etapo.

Froome, ki vseskozi trdi, da je 'čist', je že med dirko obljubil, da bo po Touru začel z različnimi testiranji v laboratorijih. Zgolj z enim namenom. Da dokaže, da si ne pomaga na prepovedan način. Zdaj se je očitno odločil, da začne obljube izpolnjevati. V ponedeljek je na twitterju objavil krajši posnetek enega izmed testiranj. Sicer ni jasno, za kakšno testiranje gre, a prav lahko bomo kmalu dobili na primer podatek, koliko znaša njegov VO2 max, pa tudi njegov največji srčni utrip.

S tem bi morda Froome lahko nekoliko zatrl govorice o dopingu, ki se okrepijo vedno, ko prevzame rumeno majico. »Še precej testiranj in analiz me čaka. Rezultate bom objavil kasneje v tem letu, « je Froome napisal na twitterju, tik pod objavljenim posnetkom. Da gre zares za eno izmed testiranj v želji, da dokaže, da dirka brez prepovedanih substanc so potrdili tudi pri Skyu. Oglasil se je njihov predstavnik za stike z javnostjo:

»Chris Froome je začel s testiranji, ki jih je objubil že med Tourom. Proces se bo nadaljeval kasneje letos, Chris pa se je zaobljubil, da bo rezultate javno objavil. Ta postopek je del Chrisove in Skyeve želje po večji transparentnosti in želje, da vrnejo zaupanje v ta šport. « Testiranje je Froome opravil v laboratoriju GSK Human Performance Lab v Londonu. Sicer pa bo zdaj s testiranji prekinil, saj ga čaka nastop na dirki po Španiji.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ