Dolgoročni test: Specialized Command Post sedežna opora

Dolgoročni test: Specialized Command Post sedežna opora
02.08.2012 AVTOR: Švigelj Uroš
Po deset mesečnem preizkusu potopne opore velikega S razkrivamo svetle in temne plati obvezne opreme ljubiteljev tehničnih razgibanih terenov.

Prodaja 
Factorystore d.o.o.

Griže 125
3302 Griže, Slovenija
Tel.: +386 (0)3 710 36 86
Fax: +386 (0)3 710 12 61
E-pošta: info (a) factorystore.si


Cena: 299€
Spletna trgovina > 

Potopne ali »teleskopske « sedežne opore so postale nepogrešljiva oprema za tekmovalce v enduru, vse pogosteje pa jih najdemo tudi pri tekmovalcih v krosu. Z izjemo najbolj trmastih obsedencev s težo, ki varčujejo že pri količini olja na verigi, prinese dodatnih 250 gramov več prednost na spustu kot izgube energije na vzponu. Rekreativni kolesarji pa največ pridobijo na razgibanih poteh, ko brez prekinitev med vožnjo spuščajo in dvigajo sedež, ter tako poskrbijo za varnejše in zabavnejše spuste ter ohranjanje momenta na prehodih v vzpone. Ne verjamete? Prevozite poznani spust nekajkrat z spuščenim sedežem, nato pa se ga ponovno lotite z dvignjenim.
 

Rešitve za lažje spuščanje in dviganje sedežnih opor so obstajale že več kot pred desetletjem, še zdaleč pa niso ponujale enostavnega upravljanja današnjih potomcev. Glavna prednost današnji opor je enostavno spreminjanje višine sedeža med vožnjo. S pritiskom ročice sprostimo notranji mehanizem zatičev ali kompresijo hidravlike, nato pa z zadnji platjo potisnemo sedež navzdol. Ko ga želimo dvigniti, ponovno pritisnemo ročico in zračna vzmet vrne sedež na svoje mesto. Delimo jih lahko na opore, ki imajo aktivacijsko ročico pod sedežem in modele, ki imajo ročico na krmilu. Ročice so lahko mehanske ali pa se namesto pletenice in bovdna uporablja hidravlika (Rock Shox Reverb). Prednost slednjih je v lažjem upravljanju, v zakup pa je potrebno vzeti težje vzdrževanje. Mehanske so po drugi strani zasnovane veliko bolj preprosto, a trpijo za težavami z bovdni, ki jih poznamo tudi pri prestavah. Opore z oddaljenim sprožilcem lahko nadalje razdelimo na tiste, ki se z oporo združijo na glavi opore in se premikajo skupaj s sedežem in novejše, ki imajo aktivacijskih mehanizem na stičišču zunanje in potopne cevi. Ta namestitev nas odreši opletanja predolgih kablov, nekatere opore (Reverb Stealth) pa je moč speljati celo po notranjosti okvirja. Prednost opor, ki imajo aktivacijo na vpetju sedeža pa je, da jih lahko vstavimo globoko v okvir in spustimo sedež praktično do okvirja kolesa. Še ena malenkost za lastnike majhnih okvirji, na katerih ne morejo spraviti sedežne opore v notranjost – izberite potopno oporo, ki se bo zložena skrila globoko v prav vsako kolo.
 

Specializedov Command Post velja za eno izmed zanesljivejših opor na tržišču kar je potrdil tudi deset mesečni preizkus njihove prve generacije opor. V snegu, mrazu, blatu, dežju in prahu je bila deležna tisoče kilometrov vzponov, spuščanja in kar nekaj padcev. Brez večjih težav – no nekaj malenkosti pa je bilo potrebno postoriti.

Preprosto, brez nepotrebnih komplikacij
 

Comand Post spada v razred mehanskih sedežnih opor z napeljavo oddaljene ročice pod sedežno oporo. Vhod kabla v notranjost je na sprednji strani glave, kar zmanjša izpostavljenost umazaniji. Vseeno pa je delovala veliko bolje, če se je občasno med čiščenjem kolesa nekaj pozornosti namenilo temu delu. Rahlo spiranje z blagim detergentom in kapljica olja naredita čudež. Pod njo je bovden vpet na nosilec z navojem, ki ga lahko uporabljamo za fino nastavljanje dolžine pletenice. / Vendar se v vsem času ta potreba ni pokazala. Pri novejšem modelu pa so vijak za nastavljanje namestili na prednji del bovdna na krmilu. Pri preizkusu pa se je na tem mestu pripetila druga neprijetnost – zaradi premikanja kabla med spuščanjem opore je po dveh mesecih počil plastični pokrovček na zaključku bovdna. Brez skrbi, stane par centov in priporočam zamenjavo za aluminijastega Jagwireja.
 

Aluminijasta ročica na krmilu je ergonomska in lahko dosegljiva med vožnjo. Zaradi enostavne dosegljivosti pa ima nekoliko manjši vzvod na pletenico. Dokler boste vzdrževali in skrbeli za čisto notranjost bovdnov bo premik enostaven. V primeru, da postane uporabljanje opore pretežko, pa lahko z minimalnimi stroški kupite novo standardno prestavno pletenico in bovden v vsaki kolesarski trgovini. Za dolgo delovanje je koristno pustiti dovolj kabla, da ne prihaja do pretiranih deformacij bovdna, pomagamo pa si lahko tudi z vezicami, s katerimi usmerimo njegov potek, ko je opora spuščena. Med spolzkim spustom se je pripetil tudi nesrečen padec, kolo je zletelo po strmem skalnatem klancu navzdol in počakalo v izteku s skrivljeno ročico. Doma je bila poravnana z navadnimi kleščami in še vedno deluje brez težav. Če se vam bo pripetilo, da se bo odvijal vijak na vzvodu, namažite navoj z varovalom.
 

Sedeža opora ponuja tri različne višine: popolnoma iztegnjena, 35 mm potopa in popoln potop, ki je odvisen od modela. Na voljo so za sedežne cevi premera 30,9 in 31,6 milimetrov in potopom 125, 100 ali 75 milimetrov. Če je kolo počivalo nekaj časa v garaži, se je pripetilo, da se opora ni povrnila do najvišje točke. Težava je bila v notranjosti, kjer ni bilo maziva na drsnikih in zračnih tesnilih. Težavo odpravimo tako, da sedež pred vožnjo nekajkrat spustimo in tako spravimo mast nazaj na mesta, kjer opravlja svoje delo. Če se sedež še vedno ne vrača, lahko kapnemo nekaj kapljic neagresivnega olja za verigo (ali silikonske tekočine za vzmetenje, ki zagotovo ne bo poškodovala tesnil) na potopno cev in ponovno preizkusimo delovanje. V primeru, da pa opazimo tudi počasno vračanje, je tlak v vzmeti premajhen. Sedežno oporo snamemo iz okvirja in z tlačilko za vzmetenje dodamo želeno količino zraka. Večji kot je pritisk, hitreje se bo opora vračala. Proizvajalec opozarja le, da ne presežemo tlaka 40 psi, kar pa je že tako velik tlak, da je povratek opore premočan.
 

Zanesljiva!

Pogled v notranjost opore razkrije njeno glavno prednost. Narejena je sila preprosto, kar zagotavlja zanesljivo delovanje in enostavna popravila v primeru težav. Na stiku potopne in spodnje cevi je kovinski pokrovček, na katerem so tesnila, ki preprečijo uhajanje zraka in vstop umazanije. Ko ga odvijemo in stisnemo ročico lahko izvlečemo potopno cev. Na njej so zamenljivi drsniki, ki preprečijo opletanje sedeža. Na koncu pa je krožni zatič, ki se ustavi na predhodno določnih zarezah v spodnji cevi. Ob stisku ročice se zatič zoža in omogoči premikanje opore gor in dol. Glavna prednost v primerjavi s hidravličnimi sistemi je, da se v primeru okvare lahko ročno spreminja višina in zato vedno pridemo domov na kolesu in ne ob njem.
 

In kaj je novega na aktualnem modelu? Poleg črne obdelave potopne cevi, je na vrhu izboljšana glava vpetja sedeža. Pletenico lahko snamemo s sedeža brez orodja, kar poenostavi namestitev, nastavitev in vzdrževanje. 100 gramov nižja teža – 30,9 mm širok model s 125mm potopa in dolžine 405mm tehta z vsem kablovjem in ročicami dobrih 540 gramov.
 

Potopne, teleskopske sedežne opore so zagotovo ena največjih pridobitev gorskega kolesarstva v zadnjih letih. Specialized Command Post ostaja po zaslugi preproste zasnove, enostavnega vzdrževanja, cenovne dostopnosti in najpomembneje – njene zanesljivosti ena izmed najboljših izbir. Priporočamo vsem, ki želite biti na spustih hitrejši, voziti varno in imate dovolj ustavljanja in dviganja ter spuščanja sedeža.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ