Domen Novak bežal do 5. mesta, Valverde dobil boj

Domen Novak bežal do 5. mesta, Valverde dobil boj
20.02.2017 AVTOR: D. Z.
Končala se je tudi dirka po Andaluziji. Dobil jo je Alejandro Valverde. Z dolgim pobegom in petim mestom se je izkazal Domen Novak.

Končala se je tudi dirka po Andaluziji, oziroma bolj poznana pod imenom Ruta del Sol. Na tej dirki nastopajo številni zvezdniki, kot so Contador, Valverde, Poels, Pinot, Landa …

Zadnja, peta etapa pa je bila še kako nepredvidljiva in zato bi lahko prinesla kakšne spremembe. Končala se je v Coinu v Malagi, dolga pa je bila 152 km. Majico najboljšega v skupnem seštevku je nosil Alejandro Valverde, vendar je imel vsega sekundo prednosti pred Albertom Contadorjem in šest pred Thibautom Pinotom.

Etapa je imela tri kategorizirane gorske cilje, dva v prvi polovici, enega pa po prevoženih 135 kilometrih. Tik pred ciljem so se morali kolesarji tudi povzpeti čez rahel vzpon, sledil je še spust proti cilju. Da je bil dan še težji je poskrbelo vreme. Dež in veter. Na dirki sta tudi Kristijan Koren in Domen Novak. Prav Novak pa se je tokrat nadvse izkazal.

Po vsega štirih kilometrih dirkanja je prišlo do pobega. V ospredju se je zbrala skupina osmih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Domen Novak (Bahrain Merida). Pridružili so se mu še Tim Wellens (Lotto Soudal), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Garikoitz Bravo (Euskadi), Maciej Paterski (CCC), Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Nick Van Der Lijke (Roompot) in Simon Clarke (Cannondale).

Po vsega 20 kilometrih so si privozili že več kot štiri minute prednosti. Potem, ko so premagali prve vzpone je sledil lažji drugi del etape in tam so ubežniki prednost povečali na več kot šest minut. Takrat se je že zdelo, da bi se prav lahko udarili za etapno zmago. Ob vstopu v zadnjih 30 kilometrov je razlika znašala dobre štiri minute.

V samem zaključku je bil zelo aktiven predvsem Campenaerts, ki je večkrat napadel. Poskusil je tudi dva kilometra pred ciljem, a se mu je hitro pridružil še Clarke. Sledilo je taktiziranje, po skoraj štirih urah dirkanja pa se je za zmago v sprintu udarila šesterica ubežnikov. Ekipa LottoNL Jumba je imela v ospredju kar dva kolesarja, pa tega ni znala izkoristiti.

Tim Wellens je sprint izpeljal odlično, tako da se je lahko veselil zmage. Drugi je bil Simon Clarke, tretji pa Victor Campenaerts. Domen Novak je zasedel peto mesto. “Za mano je pomemben dan. Biti peti v zelo zahtevni etapi. Vladimir Miholjević je postavil dobro taktiko, ki se je poplačala. Se že veselim naslednji dirk v sezoni, ” je povedal Novak, še lani član moštva Adria Mobil.

Potem pa boj za kočno zmago. Kljub tehnično zahtevnim zadnjim kilometrom – vreme je svoje še dodalo – do sprememb ni prišlo. Glavnina z najboljšimi je za ubežniki zaostala za minute in 45 sekund. Vsi najboljši pa so bili v tej skupini. Končne zmage se je tako veselil Alejandro Valverde. Drugi je bil Alberto Contador, tretji pa Thibaut Pinot. Kristijan Koren je dirko končal na 66. mestu, Domen Novak pa na 69.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ