Domen Novak do naslova prvaka!

Domen Novak do naslova prvaka!
01.07.2019 AVTOR: DZ

Državni prvak v cestni vožnji je postal Domen Novak. Do zmage je prišel, potem ko je preostala dva ubenika napadel v zadnjem krogu. Oder sta dopolnila Gašper Katrašnik in Marko Kump.

OSTALE KATEGORIJE
Radovljica je letos gostila državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Že dopoldne so se med sabo pomerili kolesarji in kolesarke iz mlajših kategorij, pa tudi članice. Med mlajšimi mladinci je zmagal Jaka Špoljar iz Adrie Mobila, ki je dobil sprint skupine 13 kolesarjev. Drugi je bil Luka Jablanovec (KK Tropovci), tretji pa Primorec Fabijan Kralj (KK Pantal).

Pri starejših mladincih je bil najboljši Boštjan Murn (Adria Mobil), ki je konkurenco ugnal za dobro minuto. Drugi je bil Marko Jeretina (Ljubljana Migimigi), tretji pa Gal Glivar (Adria Mobil). Med mlajšimi članicami je zmagala Lara Maretič (KK Kranj). Med članicami je bila najboljša Eugenia Bujak, ki je na vrhu po devetih letih prevlade nasledila Polona Batagelj. Primorka je lani končala kariero. Druga je bila Urška Pintar, tretja pa Urška Žigart.

ČLANI
Potem je tu članska skupina. Na startu je bilo nekaj več kot 50 kolesarjev, a razveseljujoč je podatek, da so prišli praktično vsi najboljši kolesarji. Manjkal je zgolj Simon Špilak. Tudi Primož Roglič je nastopil. Zanj je to bila prva dirka po izjemnih predstavah na dirki po Italiji. V karavano se je vrnil Jani Brajkovič. Kolesarji so morali premagati sedem krogov, dolgih nekaj več kot 21 kilometrov. Skupna dolžina 150 kilometrov.

Trasa je bila zelo razgibana in dovolj zahtevna, da so različni tipi kolesarjev lahko računali na uspeh. Ker pa gre za drugačno dirko od ostalih, je tudi tokrat do odločilnega pobega prišli že kmalu po startu. V ospredju se je izoblikovala sedmerica ubežnikov, ki si je hitro privozila dobre štiri minute prednosti. V tej skupini so bili tudi Novak, Kump, Katrašnik, Grošelj, Pajek ...

V petem od sedmih krogov pa je v ospredju ostala samo še trojica: Gašper Katrašnik, Marko Kump in Domen Novak. Dva člana Adrie Mobila in kolesar Bahraina Meride, ki pa je bil pred prestopom ravno tako član novomeške ekipe. Hitro so našli skupni interes in složno nadaljevali proti cilju, medtem ko je v ozadju prišlo do napadov in hitro so se v lovu za ubežniki zbrali večinoma kolesarji iz World Tour ekip: Roglič, Mohorič, Pibernik, Pogačar.

Primož Roglič je na vzponu pokazal največ moči in je ostro napadel, medtem ko ga je uspel Matej Mohorič kasneje ujeti. Takrat je bila dirka odločena. Ubežniki pa so bili lahko bolj mirni. Novak se je v zadnjem krogu na najtežjem vzponu otresel Katrašnika in Kumpa in sam prišel do cilja. Potem, ko je lani prepustil zmago Mateju Mohoriču, je tokrat osvojil naslov prvaka. Drugi je bil Katrašnik, tretji Kump. Oba sta zaostala za minuto in devet sekund.

Z dobrimi tremi minutami zaostanka sta na cilj prišla četrti Primož Roglič in peti Matej Mohorič. Luka Pibernik na šestem mestu in Tadej Pogačar na sedmem sta zaostala za dobrih sedem minut in pol. Pogačar je osvojil naslov državnega prvaka med mlajšimi člani. Sledili so Matic Grošelj, Jani Brajkovič, Grega Bole, Jan Tratnik, Aljaž Jarc, Nik Čemažar, Jaka Primožič in Matej Drinovec.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ