Domen Novak spet bežal, Trentin spet zmagal

Domen Novak spet bežal, Trentin spet zmagal
29.08.2017 AVTOR: D. Z.
Domen Novak v pobegu dneva. Vincenzo Nibali napadal, Roche uspešno napadel favorite. Do zmage še drugič Matteo Trentin.

Dan po prvem dnevu počitka je bila na dirki po Španiji na sporedu deseta etapa. Caravaca ano Jubilar je gostil start, cilj pa je bil v kraju Elpozo Alimentacion.

Etapa je bila dolga 165 kilometrov. Večji del etape je bil nekoliko lažji in nadvse hiter, po 125 kilometrih dikranja pa so se stvari zapletle. Začel se je vzpon. Najprej vzpon tretje kategorije na Alto del Morron. Potem pa so kolesarji z vzponom nadaljevali vse do 1200 metrov nadmorske višine. Govorimo o vzponu prve kategorije Collado Bermejo. Na vrh so kolesarji prišli po 143 kilometrih dirkanja.

Sledil je še dolg spust do cilja. Na startu je bilo še 179 kolesarjev, v rdeči majici je še naprej Christopher Froome, medtem ko so bili na startu še vsi trije Slovenci. Torej Jan Polanc, Matej Mohorič in Domen Novak. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. A očitno so številni želeli v pobeg, saj so verjeli, da jim tokrat lahko uspe. Prav zato je bil začetek izjemno hiter. V prvih dveh urah so kolesarji prevozili kar 104 kilometre. Povprečna hitrost je torej znašala kar 52 km/h. Le dobrih deset kilometrov prej je vendarle prišlo do pobega.

V ospredju se je izoblikovala skupina kolesarjev, v kateri je bil spet tudi Domen Novak. Kolesarju Bahraina Meride so se pridružili še Niki Terpstra, Matteo Trentin (Quick-Step Floors), Alessandro De Marchi (BMC), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jos é Joaqu ín Rojas, Marc Soler (Movistar), Nico Denz, Alexandre Geniez (AG2R-La Mondiale), Michael Morkov (Katjuša-Alpecin), Bert-Jan Lindeman, Juanjo Lobato (LottoNL-Jumbo), Luis León Sánchez (Astana), Valerio Agnoli (Bahrain Merida), Arnaud Courteille (FDJ), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Rafael Reis in Jaime Roson (Caja Rural-Seguros RGA).

Preostali v glavnini so bili s tem očitno zadovoljni in ubežniki so si hitro privozili večjo prednost. 40 kilometrov pred ciljem pa so se tudi med ubežniki pričeli napadi. Prvi je na vzponu tretje kategorije poskusil Janse Van Rensburg. Ta je tudi prvi prečkal vzpon Morron. Z zaostankom 25 sekund pa so mu sledili Trentin, Lindeman in Reis. Takoj zatem je sledil najtežji vzpon. Prišlo je do nekaterih sprememb. Na vrh vzpona so se v ospredju pripeljali Rojas, Trentin, Roson Garcia in Rensburg. Slabe pol minute za njimi je prvo skupino zasledovalcev vodil domačin Luis Leon Sanchez, ki pa vodilnih ni uspel ujeti.

Sledilo je 21 kilometrov spusta. Predvsem Rojas je navijal izjemen ritem, saj je cesto dobro poznal. Največ težav pri sledenju temu ritmu je imel Van Rensburg. Kljub temu je četverica skupaj prišla na odločilno ravnino. Sledil je napad Trentina in Rojasa, medtem ko sta Van Rensburg in Roson zaostala. Zanju je bilo upanja na zmago konec. Prvi je sprint začel Rojas, a Trentin je bil preprosto premočan in se je veselil druge etapne zmage na letošnji dirki po Španiji. Za Quick Step Floors je to že četrta zmaga na tej Vuelti. Na Giru so jih dobili pet, na Touru pa ravno tako pet. Rojas je bil drugi, tretji pa Garcia.

Kaj pa glavnina? Vzpon je začela s petimi minutami zaostanka. Vincenzo Nibali je na čelo poslal pomočnike iz Bahraina Meride, ki so poskrbeli za večjo selekcijo. Kmalu je v glavnini ostalo le še okrog 30 kolesarjev. A do pravih napadov v dežju ni prišlo. Tik pod vrhom vzpona je napadel Franco Pellizotti, sledil pa mu je Vincenzo Nibali, ki je spolzke ceste želel izkoristiti za napad na spustu. Nibali si je res privozil manjšo prednost. A 15 kilometrov pred ciljem ga je ujel najprej Roche, tik za njim pa so bili tudi Froome s preostalimi kandidati za vrh. Nibali se je s tem sprijaznil in popustil, Roche pa je nadaljeval z napadom in preostali so ga pustili.

Na koncu je bil 12. Do cilja pa si je privozil 29 sekund prednosti pred skupino nekaj manj kot 40 kolesarjev, v kateri so bili vsi najboljši. Domen Novak je bil 43., Jan Polanc je izgubil več kot 11 minut in je bil 66. Matej Mohorič pa 79. V skupnem seštevku je prav Polanc izgubil nekaj mest. S 15. je padel na 23. Do sprememb na vrhu ni prišlo Froome je ohranil 36 sekund prednosti pred Chavesom. Prav takšen zaostanek ima zdaj Roche, ki je bil že prej tretji, a je pridobil nekaj sekund. Sledijo Nibali, Van Garderen, de la Cruz, Aru, Woods, Adam Yates, Zakarin, Kelderman, Oomen, Contador, Poels, Lopez …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ