Domen Novak: Pristop do treninga je drugačen

Domen Novak: Pristop do treninga je drugačen
25.01.2023 AVTOR: DZ

"Zaenkrat se počutim super, saj je tudi v ekipi super vzdušje. Pomagajo mi, svetujejo. Prišel sem s Kanarskih otokov in mislim, da je pripravljenost za ta čas super. Se že veselim dirk."

Domen Novak je pred letošnjo sezono zamenjal ekipo. V World Tour je prišel prek takrat novoustanovljene ekipe Bahrain Merida. V ekipi je bil do konca sezone 2022, zdaj pa je postal član moštva UAE Team Emirates. Z njegovim prestopom je to postalo - kar se tiče števila kolesarjev - najbolj slovensko moštvo v svetovni seriji. Novak se je namreč pridružil Janu Polancu in Tadeju Pogačarju.

"Pristop do treninga je drugačen. Mogoče gre za krajše, bolj intenzivne treninge. Najbolj mi je všeč sproščeno vzdušje. Kolesar je na prvem mestu."


"Bili so vzponi in padci. Dve leti se nikakor nisem mogel sestaviti. Potem sem poštudiral nek svoj sistem, ki mi odgovarja. Vedno bom hvaležen Bahrainu, da mi je dal možnost, da sem prišel v World Tour, da sem poskusil to in kako bi rekel, da sem ta test tudi prestal. Mislim, da je čas tudi za spremembe in da se zdaj dokažem tudi v drugi ekipi," je za TV Slovenija dejal Domen Novak. 27-letni kolesar je leta 2019 postal državni prvak, lani pa se je izkazal z drugim mestom v gorski etapi dirke po Italiji.

Bil je še tretji na dirki po Sloveniji. Pred njim sta bila zdaj njegova klubska kolega - Rafal Majka in Tadej Pogačar. Zaveda se, da bo opravljal vlogo pomočnika: "Kot prvo grem kot pomočnik. Imel bom tudi svoje priložnosti na manjših dirkah, kot so dirka po Siciliji, dirka po Sloveniji in morda tudi dirka po Hrvaški. Tam bom imel proste roke. Drugače pa sem pomočnik. Veliko bom dirkal s Tadejem, tako da bova še videla, kako se bova ujela," je še dejal Novak, ki bo sezono začel jutri na Majorki.

Program dirk bo natrpan. Prvi del se bo zaključil z dirko po Romandiji. Sledile bodo priprave na dirko po Franciji. Za nastop na Touru je rezerva, a bo imel dovolj priložnosti za dokazovanje. Tudi na dirki po Sloveniji: "Lahko rečem, da imam do Toura malo strahospoštovanja. Nikoli ga nisem vozil. Vsi pravijo, Tour je Tour. Po drugi strani pa je to dirka in jaz se moram optimalno pripraviti. Ekipa bo odločila, če bom dovolj dober za na Tour. Oni bodo vedeli. Če bom pravi, me bodo uvrstili v ekipo. Če pa ne bom, potem bom morda moral počakati na naslednje leto. Jaz imam vse podrejeno Touru. S trenerjem imava načrt, da sem takrat v najboljši formi."

Predvsem pa je navdušen nad celotno organizacijo, še posebej nad klubskimi kolegi in nad pristopom do treninga: “Pristop do treninga je drugačen. Mogoče gre za krajše, bolj intenzivne treninge. Najbolj mi je všeč sproščeno vzdušje. Kolesar je na prvem mestu. Mislim, da če se kolesar dobro počuti, potem so tudi rezultati. Ekipa ima veliko zvezdnikov, ampak, kakor sem občutil na pripravah, so bolj povezani. Vsi skupaj sedimo, vsi se pogovarjamo. Lahko bi rekel, da smo ena družina."

In v takem okolju bo z veseljem opravlja, kot smo že prej zapisali, vlogo pomočnika na največjih dirkah. Upa, da tudi na Touru. "Lahko bi temu rekel Dream job. Če lahko pripomorem k zmagi na Touru, potem je to, kot da bi sam zmagal. Kolesarstvo je ekipni šport in je sestavljen iz mozaika kolesarjev, ki pomagajo najboljšemu. To sem si vedno želel. Vem, da Toura ne morem zmagati, lahko pa dodam velik delež k temu, da dobimo Tour. Jaz sem pripravljen in mislim, da bom lahko to vlogo dobro upravičil," je Novak še dodal za TV Slovenija.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ