Dopinški škandal pred Tourom

Dopinški škandal pred Tourom
30.06.2006 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Strasbourg - Le dan pred začetkom najbolj slavne kolesarske preizkušnje, 93. dirke po Franciji, je izbruhnil dopinški škandal, eden največjih v zgodovini. Zaradi sumov, da so si pomagali z nedovoljenimi poživili, so moštva že pred začetkom suspendirala sv
tekmovalce, ki bi se na Touru gotovo potegovali za najvišje uvrstitve.
 
Tako je nemški T-Mobile s startne liste povlekel Nemca Jana Ullricha in Kolumbijca Oscarja Sevillo, danski CSC Italijana Ivana Bassa, francoski AG2R Španca Francisca Manceba, španska Astana Würth pa Josebo Belokija.
  
Oscar Sevilla, Jan Ullrich, Ivan Basso (zgoraj) in Francisco Mancebo, Joseba Beloki in Isidro Nodal.

Vsi naj bi, sodeč po obtožbah, sodelovali s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom, ki ga španske oblasti sumijo, da je vsaj 58 kolesarjev (od teh jih je bilo 22 na startni listi Toura) oskrboval s krvnim dopingom (EPO). Policija je namreč v njegovi pisarni našla in zaplenila številne dokumente, ki naj bi to potrjevali.

Preiskava o Fuentesu traja že od 23. maja in mnogi so menili, da bodo največji tudi tokrat ostali brez kazni, da radikalnih potez ne bo, toda dan pred začetkom dirke se je stvar vendarle zasukala. Nihče si niti v sanjah ni predstavljal, kaj se bo zgodilo le dan pred začetkom dirke, še posebno, ker so vsi zanikali vpletenost in povezavo s Fuentesom. Najprej je prišla novica iz T-Mobila, ki je sporočil, da so suspendirali Ullricha, zmagovalca dirke leta 1997, Sevillo in tudi športnega direktorja Rudyja Pavenagea.
 
"Prireditelji Toura so nam predložili dokumente, iz katerih se jasno vidi, da je bila ta trojka v stiku s Fuentesom. To sicer še ne dokazuje, da so jemali doping, toda položaj je zdaj tak, da nam morajo dokazati svojo nedolžnost. Zato smo se odločili za suspenz," je dejal tiskovni predstavnik nemške ekipe Stefan Wagner. Njegove izjave so povzročile šok, toda "bomba" je eksplodirala pozneje. Za podobno potezo so se pozneje odločili tudi pri CSC, AG2R" in Astani. Čeprav so prva poročila govorila, da so Bassa, Belokija in Manceba organizatorji izključili, pa se je pozneje izkazalo, da so se za ta korak odločila vodstva ekip.

"Odločili smo se sami. Mislim, da je tako bolje za Ivana in vso ekipo. Sicer Bassu zaupam, toda zdaj je na njem, da dokaže, da nima ničesar s to afero. Zdaj je njegova usoda v rokah odvetnikov in sam se tega zaveda. Sprejel je mojo odločitev, čeprav žalosti ni mogel prikriti. Tudi sam sem slabe volje, toda tako je življenje. Resnica je, da smo dobili nekaj stvari, ki bi znale biti resne. Prišle pa so od medijev," je dejal športni direktor CSC Bjarne Riis, sicer zmagovalec dirke leta 1996, ki je tako ostal brez glavnega aduta za skupno zmago. Basso je namreč veljal za prvega favorita, saj je dobil letošnjo dirko po Italiji, lani pa je za Lanceom Armstrongom (tudi njega so mnogokrat povezovali z dopingom) zasedel drugo mesto.
 
Christian Prudhomme, direktor Toura - novo funkcijo je prevzel lani -, je zadovoljen z odločitvijo moštev. "Mi smo dobili dokumente od španske policije. Moštvom smo predlagali, da osumljene kolesarje zamenja, in z našim nasvetom so se strinjali. Vsekakor je to udarec za Tour, a je hkrati dokaz, da hočemo dirko narediti čisto. Kolesarstvo ni sovražnik športu, sovražnik je doping. V kolesarstvu želimo izkoreniniti nedovoljena poživila," je dejal direktor, ki je po lanski dirki zamenjal legendarnega Jean-Marieja Leblanca.

Prireditelji pričakujejo, da se bo za predčasni odhod iz Francije odločilo moštvo Astana Würth, ki ima v svojih vrstah enega izmed favoritov Kazahstanca Aleksandra Vinokurova. Slednji sicer ni osumljen, a so v afero vmešani številni njegovi kolegi (Portugalec Sergio Paulinho, Avstralec Allan Davis, Španci Beloki, Isidro Nozal, Alberto Contador), tako da je vodstvo moštva dobilo nasvet naj se pravočasno umakne.
 

STA
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ