Dowsett za dobrih 500 metrov zgrešil rekord na eno uro

Dowsett za dobrih 500 metrov zgrešil rekord na eno uro
05.11.2021 AVTOR: N. Gr., foto: ISN

Britanec Alex Dowsett je v Mehiki naskakoval rekord v vožnji na eno uro, dosegel je 54.555 metrov, kar je bilo dobrih 500 metrov manj od rekorda Victorja Campenaertsa. Dowsett kljub temu ni bil razočaran.

Britanski specialist za vožnjo na čas, ki dirka za ekipo Israel Start-Up Nation, je drugič v svoji karieri naskakoval rekord v vožnji na eno uro. Tokrat si je za prizorišče izbral Aguascalientes Bicentenary Velodrome v Mehiki na nadmorski višini, v zelo podobnih pogojih, kot je rekordno znamko postavil Campenaerts.

Dowsett je obračal prestavno razmerje 61 x 13 in začel zelo hitro, do desete minute mu je kazalo, da bi lahko popravil rekord Belgijca, nato pa je počasi začel zaostajati in na polovici je bilo jasno, da mu do nove rekordne znamke ne bo uspelo priti. Kljub temu se je Dowsett boril do konca in postavil znamko 54 555 metrov, kar je tretji najboljši rezultat v vožnji na eno uro vseh časov. Dowsett je zaostal tudi za britanskim rekordom Dana Bighama, ki ga je z razdaljo 54 723 metrov postavil pred dobrim mesecem dni.

»Še enkrat bi se rad poklonil dosežkoma Victorja in Dana, oba sem lovil danes, a sem bil za oba prekratek, saj sta postavila izjemna časa. Res iskrene čestitke z moje strani! Dal sem vse od sebe in 54 555 metrov je bil moj maksimum,« ni bil pretirano razočaran Dowsett.

Britančev poizkus je potekal v znamenju ozaveščanja o težavah ljudi s hemofilijo, med njimi je tudi Dowsett, ki je v dobrodelne namene s poizkusom zbral skoraj 30 tisoč evrov. »Moje sporočilo vsem, ki imajo redke bolezni, je - ne obupajte, poizkusite uresničiti sanje, moj največji poraz bi bil, če me danes ne bi bilo tukaj. Celo otroštvo sem poslušal, česa vse zaradi hemofilije ne smem početi. A nisem obupal in s starši smo našli nekaj, kar lahko počnem - kolesarim. To je moje sporočilo vsem, včasih življenje res ni pošteno, a je najbolj pomembno, kako se s težavami spopademo.«

Alex Dowsett torej ni nosilec nove rekordne znamke, dosežek Victorja Campenaertsa je bil res dober, že nekajkrat pa je svetovni prvak v kronometru Filippo Ganna napovedal, da bi si v karieri želel poizkusiti tudi v vožnji na eno uro. Ko bo Ganna za to dobil priložnost, bo najbrž ogrožena tudi rekordna znamka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ