Drama na koncu, padec in veselje Van Avermaeta, Primož Roglič rešil slovensko čast

Drama na koncu, padec in veselje Van Avermaeta, Primož Roglič rešil slovensko čast
07.08.2016 AVTOR: D. Z.
Kako razburljiva dirka na olimpijskih igrah! Greg Van Avermaet je osvojil naslov prvaka. Najboljši Slovenec Primož Roglič.

Cestna dirka članov na olimpijskih igrah se je začela ob znameniti plaži Copacabana. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot 240 kilometrov dolgo preizkušnje. Predvsem zaključni treije krogi čez vzpon Vista Chinesa pa so bili izjemno zahtevni in tudi odločilni. Na startu so bili tudi štirje Slovenci Primož Roglič, Jan Polanc, Simon Špilak in Matej Mohorič.

A najprej so morali kolesarji premagati drugačne, predvsem precej lažje kroge. Po 25 kilometrih dirkanja so zavili na ceste v okolici Grumari Naravnega parka. A zaključni, 25,7 km dolg krog, ki so ga morali kolesarji premagati kar trikrat je bil najzahtevnejši. Glavni vzpon,sestavljen iz dveh delov in poimenovan Vista Chinesa je bil dolg 8,9 km. Sledil je še spust in 12 km ravnine do cilja v Copacanani. Takoj po start je prišlo do pobega dneva.

Skupino so sestavljali Simon Geschke (Nemčija), Michal Kwiatkowski (Poljska), Svan Erik Bystrom (Norveška), Michael Albasini (švica), Jarlinson Pantano (Kolumbija) in Pavel Kočetkov (Rusija). Kolesarji so si privozili že sedem minut prednosti, potem pa se je prebudila tudi glavnina in jih dolgo držala na okrog petih minutah razlike. V glavnini je prišlo do nekaterih padcev. Še pred prihodom na zaključne tri kroge je pospešil Zdenek Štybar, ki je izkoristil tlakovani odsek.

Hitro se je v lovu za ubežniki izoblikovala skupina zasledovalcev, ki so jo sestavljali Chris Froome, Fabian Cancellara, Philippe Gilbert in Van Avermaet. Ta skupina dolgo sicer ni vztrajala, zato pa se je razlika med vodilnimi in glavnino zaradi številnih pospeševanj zmanjšala na vsega tri minute. Številni kolesarji so že imeli težave. Richie Porte je na primer padel in odstopil. Lov za vodilnimi pa je vodil Ian Stannard.

Ob prvem vzpenjanju na Visto Chineso je med ubežniki predvsem Kwiatkowski narekoval oster ritem in kmalu mu je lahko sledil le še Pavel Kočetkov. Glavnina pa je zaostajala za vsega 30 sekund. Sledil je napad močnih kolesarjev, kot so Van Avermaet, Thomas, Caruso, Taaramae, Zeits in Henao. Do cilja pa je bilo še 60 kilometrov. Kolesarji pa so se morali še dvakrat povzpeti na Visto Chineso.

Ker so akcijo zamudili Španci, so v lov poslali Jonathana Castrovieja. V naslednjem krogu, obenem tudi predzadnjem pa je napadel tudi Primož Roglič. Preostali Slovenci, tudi Simon Špilak so že popustili, Roglič pa je večkrat pospešil in se celo oddaljil od glavnine, potem pa mu je zmanjkalo moči in je popustil. Sledil je še zadnji krog in zadnji vzpon. Predvsem Italijani so bili nadvse močni.

Fabio Aru je večkrat napadel, potem pa še Vincenzo Nibali, ki je bil na videz najmočnejših kolesar. Ko je Italijan ostro pospešil, so mu le redki lahko sledili. Končno je bil ujet tudi zadnji ubežnik, nekdanji svetovni prvak Michal Kwiatkowski. Spet so zaostali Španci, medtem ko so imeli Italijani v ospredju tri kolesarje. Caruso je opravil svoje delo. Iz ozadja se nista mogla preseliti ne Froome ne Valverde.

17 km pred ciljem je Nibali znova napadel in sledila sta mu lahko le Henao in Majka, ki pa je bil na koncu z močmi. Poljak je vendarle držal ritem. Na nevarnem spustu pa sta Henao in Nibali grdo padla. Oba sta odstopila. Padel je tudi Geraint Thomas. Majka se je 11 km pred ciljem kar naenkrat v ospredju znašel sam in je nadaljeval proti Copacabani. A v ozadju sta se v lov za njim podala Van Avermaet in Fuglsang.

Kilometer in pol pred koncem sta ga uspela ujeti. Sledil je sprint trojice. Na prvem mestu ga je začel Fuglsang, a jasno je bilo, da Van Avermaet težjega dela s preostalima ne bo imel. Greg Van Avermaet se je lahko veselil zaslužene zmage. Drugi je bil Fuglsang, tretji pa Majka. Sledili so Alaphilippe, Rodriguez, Aru, Meintjes, Zeits, Kangert, Costa, Thomas, Froome, Martin … Najboljši Slovenec je bil Primož Roglič, ki je zasedel 26. mesto. Do cilja sta prišla še Jan Polanc, ki je bil 52., in Simon Špilak na 57. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ