Dramatičen zaključek v Kuurneju pripadel Jakobsenu, ki je rešil vikend QuickStepa

Dramatičen zaključek v Kuurneju pripadel Jakobsenu, ki je rešil vikend QuickStepa
27.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: QuickStep

Kolesarji QuickStep AlphaVinyla se na uvodnem vikendu klasik niso izkazali, a je njihovo čast rešil Fabio Jakobsen, ki je prepričljivo dobil šprint na nedeljski dirki Kuurne – Bruselj – Kuurne. Ubežnikom je zmanjkalo 50 metrov.

Nedeljska klasika Kuurne – Bruselj – Kuurne je bila razgibana predvsem v prvem delu, kolesarje v glavnini, ki je bila zelo podobno sestavljena kot na včerajšnjem Omloopu, je čakalo 13 vzponov. A to niso bili najtežji flamski vzponi, bilo je nekaj zahtevnih tlakovanih odsekov, zadnji vzpon pa je bil na vrsti dobrih 50 kilometrov pred ciljem.

V zaključni kombinaciji vzponov se je odcepila večja skupina, po sestavi podobna včerajšnjim ubežnikom, tudi tokrat je bil zelo aktiven Tiesj Benoot, Jumbo Visma pa je imela v ospredju tudi Christopha Laporta, ki je zelo hiter v šprintih manjših skupin. Bežala sta Jhonathan Narvaez in Tom Pidcock za Ineos, pa Stefan Kung za Groupamo FDJ, Bahrain Victorious je spet predstavljal Fred Wright …

Boj glavnine z ubežniki je trajal vse do zaključne ravnine

Zadnjih 50 kilometrov smo spremljali zelo zanimiv boj med glavnino in ubežniki. V glavnini so Alpecin Fenix, Lotto Soudal pa tudi Bahrain in QuickStep opravljali glavnino dela pri narekovanju ritma, a so bili ubežniki v ospredju zelo složni. Vreme tokrat ni igralo vloge, v lepem sončnem vremenu je pihal le šibak veter, občasno s strani, večinoma pa v prsa.

Nekajkrat je glavnina že skoraj ujela napadalce in vsakič se je skupina v ospredju nekoliko razredčila, tako da smo na koncu ostali le še s tremi napadalci – Narvaezom, Laportom in Tacom van der Hornom, ki je bil del prvega pobega dneva, a mu je uspelo ostati v ospredju.

Zadnjih 15 sekund prednosti ekipam v glavnini ni in ni uspelo stopiti, še ob vstopu v zadnji kilometer je imela trojica 10 sekund naskoka, zato so zadnji pomočniki v glavnini morali odpreti šprint na polno prej, kot so hoteli. Cristophe Laporte je bil kot zadnji ujet le dobrih 50 kilometrov pred ciljem!

Ewan našel luknjo, poti pred Jakobsena pa ne

Ker so se vsi pomočniki utrudili že prej, smo spremljali šprint, v katerem je glavno vlogo odigrala iznajdljivost. Caleb Ewan je bil še 500 metrov pred ciljem v izgubljenem položaju, nato pa se mu je ob pospešku Fabia Jakobsena odprla luknja, skozi katero je švignil za Nizozemcem, a je bil za pol obroča prekratek, da bi se veselil zmage. Tretje mesto si je prišprintal Hugo Hofstetter (Arkea Samsic).

Jakobsen je tako rešil čast QuickStepa na uvodnem vikendu, na klasikah, kjer veljajo za daleč najmočnejšo ekipo. Na sobotnem Omloopu so bili večinoma nevidni, tudi danes njihovi zvezdniki niso pokazali tega, kar od njih pričakujemo, a je izjemni Jakobsen potrdil, da je na začetku sezone najbrž najhitrejši šprinter v pelotonu.

Matej Mohorič je tudi tokrat dirkal zelo dobro, opravljal je vlogo lead-outa za Phila Bauhausa in ga pripeljal v ospredju v zadnji kilometer, nato pa se Bauhaus v kaosu ni znašel najbolje, končal je izven prve deseterice.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ