Drucker dobil sprint v Španiji, favoriti na varnem

Drucker dobil sprint v Španiji, favoriti na varnem
05.09.2016 AVTOR: D. Z.
Dan pred dnevom premora na Vuelti. Sprint dobil Drucker. Favoriti v glavnini. Nairo Quintana ostaja v vodstvu.

Za najboljše priložnost regeneracijo
Z
a kolesarji na dirki po Španiji je že 16. etapa. Zadnja pred zadnjim dnem premora. Po dveh zahtevnih etapah, na katerih so kolesarji poskrbeli za izjemno dirkanje, pravi spektakel, je bila ta preizkušnja precej lažja.

Tokrat se med sabo niso poskušali pomeriti najboljši v skupnem seštevku. Po večdnevnem garanju in trpljenju so tokrat želeli vsaj nekoliko 'zadihati '. Mnogi so bili tudi še kako veseli, da se komisarji v nedeljski etapi niso držali pravil. Časovna zapora je namreč ujela kar 93 kolesarjev, od tega se je v ozadju ujela večina Froomovih pomočnikov.

93 kolesarjem pogledali skozi prste
Če bi se komisarji strogo držali pravil, potem ti kolesarji danes ne bi nastopili, vendar pa so jim komisarji dovolili nadaljevati z Vuelto. In tu je 16. etapa. Alcafilz je gostil start, po 156 kilometrih pa je bil cilj v Peniscoli.

Celoten prvi del etape so se kolesarji postopoma vzpenjali in premagati so morali tudi vzpon tretje kategorije. V drugi polovici dirke pa so se kolesarji večinoma spuščali. Sledil je ravninski zaključek. Torej. Postavljalo se je vprašanje, ali bodo za zmago med sabo obračunali ubežniki ali sprinterji. Na startu je bilo 164 kolesarjev. Kmalu po startu je prišlo do pobega.

Šesterica na misijo nemogoče
Ubežno skupino pa so setavljali Luis Angel Mate (Cofidis), Silvan Dillier (BMC), Sven Erik Bystrom (Katjuša), Julien Morice (Direct Energie), Davide Villella (Cannondale) in Mario Costa (Lampre - Merida). V glavnini je padel Simon Yates, a ni utrpel resnejših poškodb.

Ubežniki so si medtem privozili dobre tri minute prednosti, več pa jim ni uspelo. Za to, da jih je glavnina vseskozi imela pod nadzorom, so skrbeli kolesarji IAM Cyclinga in Etixx Quick Stepa, ki so želeli, da se etapa konča s sprintom glavnine. Ko so jim na pomoč priskočili še člani Giant Alpecina in Dimension Date, so si člani Movistarja, ki so branili rdečo majico Naira Quintane lahko oddahnili.

Bennati napadel
Prednost ubežnikov se je hitro zmanjšala. 60 kilometrov pred ciljem se je cesta začela spuščati in šesterica ubežnikov je imela še dve minuti naskoka. 12 kilometrov pred ciljem jih je glavnina ujela in začel se je boj za najboljše pozicije.

Na tehnično zahtevnem zaključku, polnem krožišč je nevarno napadel Daniele Bennati. V zadnji kilometer je vstopil z rahlo prednostjo. A potem je tudi glavnina začela s pravim sprintom in Bennatijev napad ni bil dovolj. Sprint je prvi začel Gianni Meersman, ki pa se je tokrat uštel. Začel je prezgodaj. V zadnjih stotih metrih je pogorel.

Drucker najboljši
Po dobrih treh urah in 20 minutah dirkanja je mnoge presenetil Jean Pierre Drucker, ki se je lahko razveselil prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. Drugi je bil Rudiger Selig, tretji pa Nikias Arndt. Najboljši v skupnem seštevku so končali na varnem v glavnini. Skupni vrstni red tako ostaja isti. Nairo Quintana dan pred prostim dnem prepričljivo vodi pred Froomom in Chavesom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ