Družabne (ne)aktivnosti - Revija BICIKEL ( 3-4 )

Družabne (ne)aktivnosti - Revija BICIKEL ( 3-4 )
22.03.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Nedavno mi je v roke prišel članek o slovenskih vladarjih na družabnih omrežjih. Na lestvici vlogerjev in blogerjev sem med prvimi desetimi poznal le enega.

Na vrhu z največ sledilci prevladujejo tisti, ki so aktivni na področju mode, sledijo področja fitnesa, avtomobilizma in kulinarike. Večina gradi svoj uspeh na prepoznavnosti v tujini in prednost socialnih omrežij je, da jim to omogočajo.

Danny MacAskill – njegovo avtobiografijo Na robu lahko beremo tudi v slovenskem prevodu – je bil eden prvih iz kolesarskega sveta, ki je prepoznavnost zgradil prek družabnega omrežja. Če njegove avtobiografije še niste brali, toplo priporočam izposojo v knjižnici, na voljo pa je tudi v spletni trgovini na www.bicikel.com.

V desetih letih, odkar je začel Danny MacAskill objavljati na Youtubeu, so se družabna omrežja razvila nepredstavljivo hitro in vstopila ne le v naš vsakdan, ampak tudi v nočne urice. Če je bilo v preteklosti sledenje takšnim in drugačnim objavam predvsem zabava, je to danes, še posebej v vrhunskem športu, postala dnevna rutina, kot vsakdanji trening. Športnikom so družabna omrežja že zdaj v pomoč tudi za mehkejši prehod v civilno življenje po zaključku športne poti. Seveda v primeru, da so v času kariere objavljali aktivno in dosledno. V zadnjih desetih letih ni bilo opaziti, da se slovenski kolesarji zavedajo moči družabnih omrežij. S tem se soočijo v trenutku, ko jim uspe prestop v ekipe višjega ranga. A zelo verjetno bi prišlo tudi do kakšnega prestopa več, če bi bolj redno objavljali na najbolj razširjenih družabnih omrežjih, ki so že prevzela vlogo imenikov. Danes je običajno, da prvi stik poteka prek družabnega omrežja.

Med slovenskimi kolesarji je najbolj aktiven Luka Mezgec. Ob njegovih objavah se zdi, da je zanj aktivna prisotnost na družabnih omrežjih nekaj vsakdanjega, tako kot trening. Trojni naslov državnega prvaka v cestni vožnji, olimpijskem krosu in ciklokrosu ga je vpisal med najbolj izpostavljene kolesarje njegove ekipe, tako na družabnih omrežjih kot v karavani, saj je Scott njegovo kolo, čelado in čevlje obarval v kombinacijo barv slovenske zastave.

Po izjemnih uspehih je v lanskem letu po številu sledilcev močno napredoval Primož Roglič. Z objavami odstopajo od drugih še Matej Mohorič, Grega Bole, Luka Pibernik, Borut Božič, Janez Brajkovič, Kristijan Koren in Tanja Žakelj. Da med navedenimi ni kolesarke iz vrst ekipe BTC City Ljubljana, bi lahko bil znak, da je zadnji čas, da se dela lotijo sistematično. Predvsem zato, ker je za sponzorje pomembna izpostavljenost v tujini.

S tem razmišljanjem ne želim kritizirati posameznikov ali klubov, ki bi morali nameniti energijo v izobraževanje svojih članov. Gre bolj za spoznanje in presenečenje, da mladi športniki temu namenjajo tako malo pozornosti kljub temu, da so zanje pametne mobilne naprave že sestavni del dnevne opreme.

Nekaj podobnega je spoznal Tomaž Poljanec na svoji poti športnega direktorja, še posebej, ko je delal v vlogi športnega direktorja na Tajvanu. Po nekaj letih dela v tujini se mu je uresničila želja, da bi vodil svoje moštvo. Člani ekipe Ljubljana Gusto Xaurum so po dva kolesarja s Tajvana, Avstralije in Japonske. Vsem njihovim tujim kolesarjem je skupno, da so zelo dejavni na družabnih omrežjih, kar je za sponzorje zelo pomembno. In bo po koncu letošnje sezone tudi pomemben dejavnik, ko bo treba ponovno podpisati novo pogodbo.

Revija Bicikel 03-04/2018 kazalo

 

Fotolov - Strade Bianche

 

BMX

 

Za krmilom Tomaž Poljanec

 

Grega Bole

 

Vozili smo: Wilier Cento 10 NDR

 

Specialized Turbo Kenevo Expert 6 Fattie

 

Orema: Kolesarski čevlji SCOTT ROAD RC SL

 

MTB Slavnik

 

Granfondo Stelvio Santini: Vas je dovolj v hlačah?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ