"Družina pred Flandrijo!"

"Družina pred Flandrijo!"
29.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Biniam Girmay. Junak dirke Gent-Wevelgem se je odločil, da se bo kljub veliki zmagi držal prvotnega programa in na dirki po Flandriji ne bo nastopil.

Biniam Girmay. Lani je dobil enodnevno dirko dve enodnevni dirki prve kategorije, potem pa je na svetovnem prvenstvu v kategoriji do 23 let osvojil drugo mesto. Letos je očitno naredil še korak naprej. Bil je 12. na veliki klasiki Milano-Sanremo, 25. marca je odlično dirkal na klasiki E3 in bil peti. Dva dni kasneje pa še Gent-Wevelgem.

Girmay je dirko dobil, potem ko je v sprintu premagal tri kolesarje: Laporta, Van Gestela in Stuyvena. Logično nadaljevavnje bi bilo, da bi nastopil tudi na dirki po Flandriji in se tako preizkusil na eni izmed največih enodnevnih dirk. A Eritrejec ima drugačne načrte. Držal se bo prvotnega načrta in se vrnil domov. "Moja družina je na prvem mestu. Pred kolesom. Zato moram poskrbeti zanjo," pravi 21-letni kolesar.

Lahko bi bivanje v Evropi podaljšal za en teden in bi se tako še dodatno preizkusil. A tudi teden je očitno predolgo obdobje. V torek bo odletel v domačo Asmaro. Tam ga bosta pričakali žena in hčerka. Ni ju videl že vse od 3. januarja.

"Žena je tri mesece skrbela za najinega otroka in vse ostalo. Sem v dobri formi, a še vedno sledim prvotnemu načrtu. Flandrijo bom odpeljal kdaj drugič. To je šele začetek, tako da imamo še veliko časa. Na začetku sezone se odločiš za program dirk in tega sem pokazal tudi ženi. Sprijaznila se je z njim, sam pa sem se tudi. Ni pa lahko ostati še en teden dlje tukaj. Ves čas bom v Eritreji z družino. Zato je zame najbolj pomembno, da grem domov."

Girmay živi v glavnem mestu, ki leži na 2400 metrih nadmorske višine, tako da bo to zanj predstavljalo tudi nekakšne višinske priprave pred naslednjim velikim ciljem - dirko po Italiji: "Resnično smo dobra kolesarska država. Ko sem doma, se mi na treningih pridruži veliko amaterskih kolesarjev. Imamo lepe možnosti za trening." Girmay je pogodbo z Intermarchejem podpisal, ko se je njegova prejšnja ekipa Delko znašla v finančnih težavah. Zdaj ga ta veže do konca sezone 2024. A jasno je, da si ga bodo kmalu zaželele večje, bogatejše ekipe: "Ta ekipa je kot družina. Rad bi nadaljeval kariero tukaj. Ne samo za naslednji dve leti. Tudi dlje. Resnično sem zadovoljen tukaj."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ