Drvel 101 km/h za zmago v Omanu

Drvel 101 km/h za zmago v Omanu
16.02.2016 AVTOR: D. Z.
1. etapo na dirki po Omanu je dobil Bob Jungels, medtem ko je prišlo že prvi dan do velike selekcije in nekateri favoriti so že izpadli iz boja za zmago.

Dva vzpona dovolj za selekcijo
Oman Exhibition Center je gostil začetek dirke po Omanu, ki spada med dirke ekstra katagorije. Po 145,5 km pa je bil cilj v Al Bustanu. Na startu so številna znana imena, kot so Nibali, Porte, Dumoulin … Tudi trije Slovenci. Luka Pibernik, Marko Kump in Jani Brajkovič. Že prva etapa pa je bila zelo razgibana. Predvsem v samem zaključku. Najprej so se po dobrih 120 kilometrih kolesarji povzpeli na vzpon Al Hamriyah. Sledil je daljši spust in vzpon na Al Jissah.

Od vrha do cilja je bilo samo še pet kilometrov. Jasno je bilo, da bo tam prišlo do selekcije. Pobeg dneva je uspel manjši skupini, ki so jo sestavljali: Christoph Pfingsten (Bora-Argon 18), Kenny Dehaes (Wanty Groupe Gobert), Berden De Vries (Roompot Oranje Peloton), Pieter Vanspeybrouck (Topsport-Vlaanderen Baloise) in Peter Koning (Drapac). Po vsega 15 km dirkanja so imeli že več kot šest minut naskoka.

V ospredju samo skupina 18 kolesrjev
Potem pa so se v lov podali člani Astane in BMC. Tik pred prvim vzponom pa je pričel pihati nasprotni veter in pričeli so se tudi napadi. Ubežniki so bili ujeti, na zadnjem vzponu – ta je bil sicer kratek, a zelo strm – pa so tudi nekateri favoriti popustili. Najbolj znano ime vsekakor Richie Porte, ki je na koncu izgubil več kot tri minute. Omenimo še Alexandra Kristoffa, ki ni mogel slediti najboljšim.

Izoblikovala se je skupina 18 kolesarjev, med temi pa Nibali, Fuglsang, Bardet, Hagen, Dumoulin, Van Avermaet, Rebellin … Sicer bi pričakovali sprint te skupine, a Bob Jungels je na spustu dva kilometra pred ciljem napadel, sledil pa mu ni nihče več. Letos član moštva Etixx Quick se je pri 23 letih veselil zmage in prevzema vodstva. Serge Pauwels je zasedel drugo mesto. Zaostal je za šest sekund. Tretji Romain Bardet je bil tretji. Dobil je boj skupine z najboljšimi, ki je zaostala za osem sekund. Jani Brajkovič je bil z zaostankom 40 sekund 31. Luka Pibernik je bil 59., Marko Kump pa 112.

Največ 101,2 km/h
Sicer pa so podatki o vožnji Boba Jungelsa objavljeni tudi na Stravi. In podatki so zares neverjetni. Jungels je napadel na spustu proti cilju. Dobra dva kilometra pred ciljem. Takrat je izkoristil tudi prenose, ki jih je uporabljal – 55/11. V zadnjih treh kilometrih je v povprečju obračal kar 350 vatov. V oči bode predvsem najvišja hitrost z zadnjega spusta. Drvel je kar 101,2 km/h.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ