Državna naslova v eliminatorju Jakobu Klemenčiču in Tanji Žakelj

Državna naslova v eliminatorju Jakobu Klemenčiču in Tanji Žakelj
08.05.2023 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Celodnevni program urbanega gorskokolesarskega dirkanja se je v Idriji zaključil s krosom na izpadanje.

Med moškimi je pričakovano ubranil naslov evropski prvak Jakob Klemenčič, med ženskami pa svojega prvega v tej disciplini Tanja Žakelj.

Pričakovano je bila zaradi specifike discipline udeležba na eliminatorju manjša kot na kratkem krosu. A spodobilo se je, da klub evropskega prvaka MBK Črni Vrh organizira državno prvenstvo še v tej disciplini. Program je bil sicer naporen, a udeležba na eliminatorju vseeno celo boljša od pričakovanj. Vseeno so se vsi prijavljeni, ne glede na kategorijo, pomerili na enotni dirki, tako da je bil potek dosti atraktivnejši. Po dirki so pripravili ločene vrstne rede za moško in žensko kategorijo open ter za dirko državnega prvenstva, na katerem po pravilniku UCI nastopajo vsi, stari 17 let in več, torej tudi mladinke in mladinci.



Kranjec Žagar dostojen tekmec evropskemu prvaku

Med moškimi smo po kvalifikacijah videli kar šestnajst izločilnih bojev, v katerih se je izkazal mlajši mladinec Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki se ni nikoli pustil izločiti in je prišel suvereno do finala. V njem se je pomeril proti Jakobu Klemenčiču (MBK Črni Vrh) ter Maticu Kranjcu Žagarju in Davidu Jagodiču (oba Calcit Bike Team).

Zlasti finale je bil tako na dvominutni progi izjemno napet vse do konca. Kranjec Žagar je namreč čez vse ovire na progi suvereno vztrajal s Klemenčičem, v dolgem ciljnem šprintu nekoliko navkreber pa je na Mestnem trgu vseeno Klemenčič pokazal razkošje svoje eksplozivnosti.

Klemenčič je sicer blestel v opravi evropskega prvaka, a je priznal, da mu je ta predstavljala tudi pritisk v napornem dnevu, ko je že osvojil srebro v kratkem krosu. V eliminatorju si na skoraj domačem terenu v organizaciji domačega kluba enostavno ni mogel privoščiti poraza.

»Ta majica je res nekaj posebnega, a prinaša tudi pritisk, saj moraš dokazati, da si res vreden tega naslova. Danes je bil naporen dan, zaradi živcev, ne toliko fizično. Ampak na koncu je uspelo in sem res vesel,« je izjavil po dirki in se dotaknil tudi kratkega krosa: »Vedel sem, da imam letos možnosti za zmago, a je bil Naglič enostavno premočen in mu zmago privoščim. Ko sem videl, da imam drugo mesto zagotovljeno, sem proti koncu kratkega krosa hranil z močmi za eliminator.«





Tudi med ženskami brezkompromisno

V ženski konkurenci smo videli po kvalifikacijah izločilne vožnje od polfinala, torej skupaj s finalom in malim finalom štiri vožnje. V veliki finale sta se pričakovano uvrstili Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix) in Vita Movrin (Trinx Factory Team), ob njima pa sta stali še mlajši mladinki Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana) in Nastja Ahačič (Energijateam.com), ki je na državnem prvenstvu v enotni konkurenci zmagala že lani v Kranju.

Tako kot v moškem velikem finalu je šlo tudi v ženskem na nož. Zlasti se je odlično držala Nastja Ahačič, ki je bila do konca v boju tudi za zmago. Slednjič je sicer slavila Tanja Žakelj, po zmagi na kratkem krosu je tako že drugič oblekla majico državne prvakinje. Preveč pa je na oviri z gumami tvegala Vita Movrin in spektakularno padla, a k sreči skoraj po čudežu brez hujših posledic.

Nekaj časa je trajalo, da je prišla k sebi, a je pogumno nadaljevala do cilja. Tako je z uvrstitvijo v veliki finale dejansko osvojila srebrno medaljo na državnem prvenstvu, saj sta Nastja Ahačič in Maruša Tereza Šerkezi dirkali izven konkurence. Bronasto medaljo pa je tako osvojila Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana).

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ