Državni prvak: Kristijan Koren do veličastne zmage

Državni prvak: Kristijan Koren do veličastne zmage
27.06.2022 AVTOR: DZ

Pa imamo novega državnega prvaka. Kristijan Koren je dobil člansko dirko! Drugi je bil Matevž Govekar, tretji pa Luka Mezgec.

Dan državnih prvenstev v večini evropskih držav je za kolesarji. Tudi v Sloveniji so izpeljali dirko. Kolesarji se se merili na krožni dirki v Mariboru. Ljudski vrt je predstavljal prizorišče starta in cilja. Krog je bil dolg dobrih 16 kilometrov, člani in mlajši člani, ki so startali skupaj pa so morali premagati deset krogov. Skupaj 167 kilometrov.

V vsakem krogu so se kolesarji povzpeli tudi na Rošpoh, ki je bil najtežji vzpon dneva. Dolg je bil dober kilometer, a je bil obenem tudi zelo strm. Na startu preizkušnje, ki so jo tudi v živo prenašali na spletnem portalu MMC je bilo okrog 50 kolesarjev. Manjkali so lanski zmagovalec Matej Mohorič, pa Tadej Pogačar, Primož Roglič in Jan Tratnik. Torej tisti, ki bodo naslednji teden nastopili na dirki po Franciji. Izmed kolesarjev, ki bodo odšli na Dansko je bil na startu Luka Mezgec.

A moral se je soočiti tudi s številnimi kolesarji Adrie Mobila. Ti so bili med najbolj aktivnimi. Kristijan Koren je napadel že kmalu po startu, a so ga kasneje ujeli. Po pričakovanjih je v nadaljevanju prišlo do številnih napadov, sprememb v ospredju in taktičnih igric. A v zadnjem krogu je Koren spet napadel, sledil pa mu ni nihče. Domen Novak, Matevž Govekar, Jaka Primožič in Luka Mezgec niso bili dovolj složni, da bi Primorca ujeli.

Koren pa je nadaljeval v samostojnem pobegu vse do cilja. Veselil se je lahko zaslužene in prestižne zmage. "Ob napadu je bilo do cilja še daleč, a prek radijske povezave sem slišal, da so se zadaj ustavili, in odločil sem se, da je treba poskusiti do konca. Ta naslov mi je še manjkal. Marsikdo je že podvomil, da mi bo uspelo. Z Bogdanom Finkom sva govorila, da moram narediti eno pravo zgodbo, in uspelo mi je," je za TV Slovenija dejal Kristijan Koren.

Pri 35 letih se je vrnil v karavano in dolgo čakal na podpis pogodbe. Šele maja je postal član Adrie Mobila, zdaj pa se je ekipi na najlepši način zahvalil za zaupanje. Po skoraj štirih urah dirkanj so se 41 sekund za njim za drugo mesto potegovali štirje kolesarji. Sprint je dobil Matevž Govekar pred Luko Mezgecem, Jako Primožičem in Domnom Novakom. Z dobro minuto zaostanka so na cilj prišli še Tilen Finkšt, Mihael Štajnar, Aljaž Jarc, Matej Drinovec in Adam Jordan.

Med mlajšimi člani je majico državnega prvaka oblekel Govekar. Drugi je bil Štajnar, tretji pa Adam Jordan. Med članicami je še tretji naslov osvojila Eugenija Bujak. Druga je bila Špela Kern, tretja pa Urška Pintar. Med starejšimi mladinci so se za zmago v zadnjih metrih pomerili trije. Domen Oblak iz Pogi Teama je dirko dobil pred Martinom Erženom in Aljažem Turkom. Med mlajšimi člani je bil najboljši Erazem Valjavec, ki je tako v nekaj dneh prišel do dveh naslovov, saj je postal prvak že v vožnji na čas. Drugi je bil Jakob Omrzel, tretji pa Nejc Peterlin.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ