Dumoulin je vedel, kaj ga čaka ... (VIDEO)

Dumoulin je vedel, kaj ga čaka ... (VIDEO)
28.05.2018 AVTOR: BZ, foto: sirotti

Ekipa Sunweb je objavila daljši prispevek o dogajanju v zadnjih treh gorskih etapah dirke po Italiji. Tom Dumoulin je potek 19. etape napovedal že dan prej.

Se še spominjate 19. etape na dirki po Italiji? To je bila etapa, v kateri je Christopher Froome po izjemenem 80 km dolgem samostojnem pobegu prišel do etapne zmage in rožnate majice. Posledično tudi do končne zmage. Mnoge je z napadom presenetil, a dejstvo je, da če je moral narediti nekaj takega, če je še želel dobiti dirko.

Britanec je namreč za takrat vodilnim Simonom Yatesom zaostajal za tri minute in 22 sekund. Potem pa je napadel na prelazu Finestre, slediti pa mu ni mogel nihče več. Ostalo pa po vsej verjetnosti že veste. Tom Dumoulin, ki je še lahko upal na končno zmago, mu je poskušal slediti, a je bil v lovu osamljen, brez prave pomoči. Zdaj so pri moštvu Sunweb objavili dobrih 12 minut dolg prispevek o dogajanju v 18., 19. in 20. etapi dirke po Italiji. Govorimo o zadnjih treh gorskih preizkušnjah.

Tom Dumoulin se je po 18. etapi na masažni mizi pogovarjal s športnim direktorjem Arthurjem Van Dongnom in bil jasen: “Na vzponu Finestre bo eksplodiralo. Pričakujem, da bo Sky tam napadel.” Potem je ugibal, koliko bi lahko na vrhu še zaostajal za Froomom, da bi ga potem na spustu ujel. Na avtobusu pred etapo pa je še dodal, da meni, da bo:

“Sky poslal vsaj dva kolesarja v pobeg. Na Finestre pa bo Poels narekoval ostre ritem, Froome pa bo napadel nekaj kilometrov pod vrhom in se poskušal preseliti do ubežnikov. To se bo zagotovo zgodilo.” Sicer ni bilo natančno tako, a Froome je tam napadel. Ker v ospredju ni bilo ubežnikov, je nadaljeval sam in uspel. Dumoulin je izgubil več kot tri minute in je v skupnem seštevku za Froomom zaostajal za 40 sekund.

“Res sem zelo utrujen. Trije tedni so bili zelo težki, še posebej današnja etapa je bila nora. Res sem utrujen,” je Dumoulin priznal po etapi. Tik pred 20. etapo, zadnjo gorsko pa je kolegom priznal: “Strah me je današnje etape. A, če bom po čudežu imel noge, da bi naredil kaj več kot zgolj sledil, potem bom na polno napadel deset kilometrov pred ciljem. Prej bi bilo dobro, če bi kdo lahko narekoval zares hiter ritem. Približno 450 ali 500 vatov.”

Nastala je tišina in potem so se vsi nasmejali njegovi zahtevi o tem, koliko vatov naj bi obračali, Nizozemec pa je dodal: "Samo za kratek čas." Dumoulin je v tisti etapi povsem v zaključku izgubil še šest sekund, dirko pa je končal na drugem mestu. Za Froomom je na koncu zaostal za 46 sekund. Več pa si ogledate v spodaj priloženem videu, ki se konča z zaključno prireditvijo v Rimu.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ