Dumoulin v pravem nalivu do zmage, favoriti brez pravih napadov

Dumoulin v pravem nalivu do zmage, favoriti brez pravih napadov
10.07.2016 AVTOR: D. Z.
Kraljevsko etapo v Pirenejih je dobil Tom Dumoulin, med favoriti pa brez prave akcije vse do zadnjih kilometrov. V hudem neurju je Christopher Froome ubranil rumeno majico.

Kraljevska etapa v Pirenejih
184 kilometrov dolga deveta etapa na dirki po Franciji je vsekakor napovedovala pravi spektakel. Kraljevska preizkušnja v Pirenejih. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Začetek je gostila Vielha Val d'Aran, cilj pa je bil na znamenitem zimsko-športnem središču Andorra Arcalis.

Takoj vzpon
Mnogi kolesarji so se pred startom ogrevali na trenažerjih. Razlog je bil jasen. Takoj po startu so se začeli vzpenjati in obetal se je oster ritem od vsega začetka. Najprej so se morali kolesarji povzpeti na 13,7 km dolg vzpon prve kategorije Port de la Bonaigua. Vrh je bil na 2072 metrih nadmorske višine. Sledil je vzpon Port del Canto, ravno tako klanec prve kategorije. Potem pa sta sledila še dva kategorizirana vzpona in še zaključni klanec ekstra kategorije. Ta je dolg 10,1 km. Povprečni naklon pa znaša 7,2 %. Vrh leži na 2240 metrih nadmorske višine.

Od začetka 'na polno '
Pričakovanja so se uresničila. Takoj po startu smo videli številne napade, tudi na vzponu Bonaigua. V ospredju se je kar naenkrat znašlo okrog 40 kolesarjev, medtem ko je hitro odstopil oboleli Mark Renshaw. Med ubežnike so se preselili tudi Valverde, Contador in Henao. Slednji je kasneje počakal kapetana Frooma, medtem ko si je skupina z Valverdejem in Contadorjem privozila že minuto in pol prednosti. Contador pa tudi temu ritmu ni mogel slediti in je popustil. Kasneje se je vozil na repu glavnine in sto kilometrov do cilja odstopil. Med ubežniki so bili kar štirje kolesarji Movistarja, pa Diego Rosa, Rafal Majka, Peter Sagan, Rui Costa, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Dani Navarro …

Spremembe med ubežniki
Vrh prvega vzpona je prvi prečkal Thibaut Pinot, ki je premagal Thomasa De Gendta in Rafala Majko. Člani Skya pa so v glavnini narekovali oster ritem, saj so želeli ujeti Alejandra Valverdeja. Slednjega so tudi preostali ubežniki prosili, naj popusti in počaka glavnino. Tako bi jim člani Skya dovolili, da bi si privozili večjo prednost. Valverde se je posvetoval tudi s športnim direktorjem in potem res počakal glavnino. Sledil je drugi vzpon prve kategorije. Vrh je prvi prečkal Pinot pred De Gendtom in Majko. Ubežniki so imeli že šest minut in pol prednosti pred glavnino, kmalu zatem pa že več kot deset minut.

Saganu leteči cilj
Edini leteči cilj je pričakovano dobil Peter Sagan, ki se je tako Marku Cavendishu v boju za zeleno majico približal na vsega sedem točk. Na vzponu druge kategorije Comella je napadel Jerome Coppel, sledil mu je Grmay, a De Gendt ju je hitro prehitel in dobil gorski cilj. V glavnini ni bilo sprememb. Kolesarji Skya so imeli vse pod nadzorom. Sledil je vzpon na Beixalis. Na zelo strmem odseku se je De Gendt skorajda ustavil, med ubežniki pa so številni zašli v težave. Tudi Dumoulin, Rui Costa, ki pa sta vseeno uspela ujeti preostale. Ob vznožje zaključnega vzpona je v ospredju prišla deseterica ubežnikov. Imeli so dovolj prednosti pred glavnino, da so se potegovali za etapno zmago.

Dumoulin najmočnejši
Sledili so novi napadi med ubežniki, a nihče ni bil dovolj močan. Potem pa je na sceno stopil Tom Dumoulin. Napadel je še v položnejšem delu vzpona in si hitro privozil 50 sekund naskoka. Majka in Costa sta ga sicer poskušala ujeti, a še zdaleč nista bila dovolj močna. Potem pa je pričelo najprej še deževati. A se pri tem ni ustavilo. Tudi toča je ovirala kolesarje. Dumoulina pa nič več ni ustavilo. Nizozemec se je lahko veselil prve etapne zmage na dirki po Franciji in se lahko pohvali, da je zmagal že na vseh treh tritedenskih preizkušnjah. 38 sekund za njim je v sprintu Costa premagal Majko. Ubežniki so zasedli prvih devet mesto.

Napadi šele v samem zaključku
V glavnini so bili očitno vsi zadovoljni s tem, da so kolesarji Skya narekovali ritem. Predvsem Mikel Landa je ogromno časa preživel na čelu glavnine in skrbel za hudo selekcijo. Mnogi so hitro popustili. Tudi Barguil, Rolland … Nairo Quintana je ostal brez pomočnikov, tudi Alejandro Valverde ni bil več tako zelo prepričljiv. Pravega napada nismo videli vse do zaključnih kilometrov, ko je konkurente preizkusil Henao. To je sprožilo nekatere druge napade. Aktiven je bil predvsem Richie Porte, pa tudi Daniel Martin in Bauke Mollema sta poskusila. Le Nairo Quintana je vseskozi zgolj sledil Christopherju Froomu. Ker pa vzpon ni bil tako zelo strm, ni prišlo do večjih razlik. Najboljšim je sledil tudi najboljši med mladimi Adam Yates.

Yatesu sprint najboljših
Adam Yates je dobil sprint za deseto mesto. Z njim sta na cilj prišla še Froome in Quintana. Zaostali pa so za šest minut in 35 sekund. Sledili so Porte, Martin, Herrada, Henao, Bardet, Mollema, Meintjes, Rodriguez, Van Garderen, Kreuziger, Valverde … Najboljši Slovenec Jan Polanc je z zaostankom 21:14 zasedel 66. mesto. Froome ima v skupnem seštevku 16 sekund naskoka pred Yatesom, ki je najboljši med mladimi kolesarji. Martin zaostaja za 19 sekund, Quintana pa za 23.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ