Dva ciljna vzpona in majhne razlike med najboljšimi

Dva ciljna vzpona in majhne razlike med najboljšimi
17.02.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki Ruta del Sol po Andaluziji je za kolesarji nadvse zahtevna druga etapa, ki je v dobrih 150 kilometrih ponudila zelo malo ravninskih odsekov. Archidona je gostila start, cilj pa je bil na vrhu krajšega vzpona Alcala la Real. Predvsem drugi del etape je bil vseskozi zelo razgiban.

Zaključek pa vsekakor pester. Potem, ko so kolesarji premagali še peti kategoriziran vzpon je sledil samo še spust in zaključni klanec. Ta je bil dolg 3,4 km. Prvi del je bil 6,3-odstoten, zadnji kilometer pa kar 11,5-odstoten. Prav tu se je odvijal odločilni boj za zmago. Wotu Poels je ostro napadel, sledil mu je Alessandro Covi. Italijan je na začetku sezone odlično pripravljen in je vse skupaj znal izkoristiti.

Prišel je do zmage in vodstva v skupnem seštevku. "V zadnjem kilometru sem sledil potezi Poelsa. Ko je nekoliko upočasnil, sem izkoristil trenutek in napadel. V zadnjih metrih sem zelo trpel, a sem vesel te zmage, s katero sem poplačal ves trud kolegov," je dejal Covi in doda: "Zdaj imam rumeno majico, kar je lepo, vendar vem, da jo bo težko braniti, a se bom potrudil in dirkal iz dneva v dan."

Po skoraj štirih urah dirkanja se je Coviju najbolj približal Miguel Angel Lopez. Zaostal je za dve sekund. Prvi izmed skupine osmih kolesarjev je bil Ivan Sosa, ki je dobil boj za tretje mesto. Zaostal je za štiri sekunde. Covi ima v skupnem seštevku pet sekund prednosti pred Anderjem Okamiko in osem pred Lopezom.

Tudi na portugalski dirki po Algarvu so se kolesarji soočili z vzponi. Govorimo o drugi etapi od Albuferie do vrha vzpona Foia. Etapa je bila dolga 182 kilometrov.. Zadnjih 25 je bilo še posebej zahtevnih. Tam so morali kolesarji najprej premagati 10,3 km dolg klanec druge kategorije s 5,3-odstotnim povprečnim naklonom.

Sledil je spust in zaključni klanec na Alto de Foia. Gre za 7,7 km dolg vzpon s 6,1-odstotnim povprečnim naklonom. Prav na zadnjih dveh vzponih bi pričakovali večjo selekcijo, a do nje ni prišlo. Pravih napadov nismo videli. Predvsem Ineos je narekoval oster ritem. Tudi Geraint Thomas se je na zanj prvi dirki v sezoni podredil ekipnim ciljem in narekoval ritem, kasneje pa popustil.

Na zadnjem vzponu so veliko dela opravili prav kolesarji Ineosa, še posebej Dani Martinez. Pravih napadov nismo videli in tako je prišlo kljub klancu v zadnjih metrih do sprinta skupine okrog 20 kolesarjev. V zadnjem ovinku sta se celo zapletla in padla Higuita in Foss. Vse skupaj pa je znal ob pomoči Stefana Kunga izkoristiti David Gaudu, ki je dobil kaotičen sprint pred Samuelejem Battistello in Ethanom Hayerjem.

V času drugouvrščenega - za zmagovalcem je zaostal za eno sekundo - je prišlo devet kolesarjev. Hayterju so sledili McNulty, Martinez, Evenepoel, Bernard, Zimmermann, Gallopin in Bystrom. Gaudu je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku Jutri bo na sporedu kar 211 kilometrov dolga razgibana etapa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ