Dva ekstremna vzpona in najvišja točka

Dva ekstremna vzpona in najvišja točka
16.09.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Col de la Loze. Zaključni vzpon 17. etape na dirki po Franciji je vsekakor nekaj posebnega. Predtem bodo morali kolesarji premagati tudi Col de la Madeleine.

Na dirki po Franciji smo v ključnem delu preizkušnje. Po dnevu premora in odpeljani zelo razgibani preizkušnji, ki je bila pisana na kožo ubežnikom, je pred kolesarji v boju za končno zmago eden izmed ključnih dni.

Grenoble bo gostil start 17. etape Toura, cilj pa bo nad Meribelom. Na vrhu prelaza Col de la Loze, kamor vodi lani zgrajena kolesarska pot. Sicer pa bo etapa dolga 170 kilometrov. Sprint bo po 45,5 km, vse do 88 kilometra dirke pa bo predvsem ravnina.

V La Chambru pa se bo začel že poznani vzpon Col de la Madeleine. Ta klanec je dolg 15,8 km, povprečni naklon pa je 8,1-odstoten. Govorimo o 2000 metrov visokem prelazu ekstra kategorije, ki ga bo karavana na Touru prečkala 26-ič v zgodovini.

Sledil bo dolg spust in krajši ravninski odsek do kraja Brides les Bains. Potem pa se bo cesta počasi pričela vzpenjati proti Meribelu. V tem primeru že govorimo o zaključnem vzponu, ki bo v celoti dolg kar 21,5 km, povprečni naklon pa je 7,8-odstoten.

Do Meribela je pot široka, kolesarji jo tudi zelo dobro poznajo. Po vožnji skozi mesto - cesta se vseskozi vzpenja - pa bodo kolesarji prišli na “nov teren”. Lani maja so odprli novo asfaltirano pot, ki povezuje Meribel s Courchevelom.

Teh zadnjih sedem kilometrov je v povprečju skoraj 11-odstotnih. Ne gre pa za enakomeren naklon. Vzpon je namreč zelo stopničast in na določenih mestih je celo ravnina, potem pa so odseki z naklonom, ki je večji od 20 odstotkov.

Tudi zadnji metri klanca - cilj je na 2304 metrih nadmorske višine - so nadvse strmi. Pričakujemo lahko že občutnejše razlike med najboljšimi. Seveda pa lahko pričakujemo tudi veliki dvoboj dveh izjemnih Slovencev - rumenega Primoža Rogliča in belega Tadeja Pogačarja. Roglič ima pred Pogačarjem 40 sekund prednosti.

Vzpona 17. etape
Col de la Madeleine na 107,5 km: dolžina 17,1 km, povprečni naklon 8,4 %, nadmorska višina 2000 m, ekstra kategorija
Meribel/Col de la Loze na 170 km: dolžina 21,5 km, povprečni naklon 7,8 %, nadmorska višina 2304 m, ekstra kategorija

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ