Dva izjemna dosežka: Mezgec 2. v Pekingu, Koren 2. v Italiji

Dva izjemna dosežka: Mezgec 2. v Pekingu, Koren 2. v Italiji
12.10.2014 AVTOR: D. Z.
Kristjan Koren je v Italiji zasedel drugo mesto. Luka Mezgec je v 3. etapi dirke po Pekingu zasedel drugo mesto. Premagal ga je zgolj Tyler Farrar. Philippe Gilbert je ohranil vodstvo.

KOREN ODLIČEN V ITALIJI
Kristjan Koren je zablestel na enodnevni dirki ekstra kategorije v Italiji. Govorimo o 18. dirki za VB Bruno Beghelli. Gre za krožno dirko s startom in ciljem v Montevegliu. A obenem je bila dirka tudi zelo razgibana, saj so se morali kolesarji kar desetkrat povzpeti na vzpon Zappolino. Dirka je bila dolga 186 kilometrov.


Vrh zadnjega vzpona je bil manj kot deset kilometrov pred ciljem, a do selekcije med najboljšimi vseeno ni prišlo. Odlično je zaključek odpeljal Kristjan Koren, ki je zasedel drugo mesto. Premagal ga je zgolj domačin Valerio Conti. Tretji je bil Rus Ilnur Zakarin.


MEZGEC DRUGI V PEKINGU
Na dirki po Pekingu – zadnji dirki World Toura v tej sezoni – je bila na sporedu že tretja etapa. Start je gostilo mesto Yanqing, cilj pa je bil v Quianjiadian Chau. Etapa je bila dolga 176 kilometrov in s sedmimi kategoriziranimi vzponi tudi zelo razgibana. Vrh zadnjega izmed serije vzponov je bil na 165 kilometru, tako da je bilo do cilja še dovolj časa, da je glavnina zatrla vse napade.

Etapo je zaznamovala šesterica ubežnikov. To so bili Dayer Quintana (Movistar), Julien Berard (Ag2r-La Mondiale, Pierre-Henri Lecuisinier (FDJ), Julian Alaphilippe (Omega Pharma-QuickStep), Michal Golas (Omega Pharma-QuickStep) in Karsten Kroon (Tinkoff-Saxo). Sicer so si privozili štiri minute prednosti, a v lov za njimi so se podali tako člani Giant Shimana – zanje vozi prav Luka Mezgec – kot tudi člani moštva BMC.

Ti so branili majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je nosil Philippe Gilbert. V ospredju je bil najnevarnejši prav Alaphilippe, ki je pred etapo za Belgijcem zaostajal za vsega 11 sekund. 50 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki samo še dve minuti prednosti, medtem ko je v ospredju Golas pridno zbiral točke na gorskih ciljih. Na zadnjem klancu so bili ubežniki ujeti in takrat je napadel Adam Hansen.

Pridružil se mu je še Julian Arredondo, vendar pa ju je glavnina v spustu proti cilju uspela ujeti. Pet kilometrov pred ciljem je z napadom poskušal še Carlos Betancur, a predvsem člani Skya niso dovolili, da bi prišlo do kakršnegakoli presenečenja. Vse te ekipe so očitno želele, da se njihovi sprinterji v sprintu udarijo za zmago. V zadnji kilometer so na čelu glavnine vstopili člani Orice GreenEdga, ki so pripravljali vlak za najmlajšega Caleba Ewana.

Ta pa se je tokrat prezgodaj znašel na vetru – v zaključku je pihal močnejši nasprotni veter – in je izpadel iz boja za zmago. Boje največjih ekip je tokrat znal izkoristiti Američan Tyler Farrar, ki se je lahko veselil zmage. Najbolj pa se mu je približal Luka Mezgec. Po zmagi v prvi etapi je zdaj osvojil drugo mesto. Nikolas Maes je bil tretji. Philippe Gilbert je obdržal majico vodilnega v skupnem seštevku. Ima pa pet sekund prednosti pred Van Rensburgom.

Dirka po Pekingum, 3. etapa
1. Tyler Farrar (ZDA) Garmin-Sharp
2. Luka Mezgec (Slo) Team Giant Shimano
3. Nikolas Maes (Bel) Omega Pharma-QuickStep
4. Moreno Hofland (Niz) Belkin Pro Cycling
5. Maximiliano Ariel Richeze (Arg) Lampre-Merida
6. Edvald Boasson Hagen (Nor) Team Sky
7. Danny van Poppel (Niz) Trek Factory Racing
8. Boy van Poppel (Niz) Trek Factory Racing
9. Davide Appollonio (Ita) Ag2r-La Mondiale
10. Caleb Ewan (Avs) Orica-GreenEdge

Dirka po Pekingu, skupni vrstni red
1. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing 11:07:35
2. Reinardt Janse Van Rensburg (JAR) Team Giant Shimano 0:05
3. Rui Alberto Faria da Costa (Por) Lampre-Merida 0:07
4. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge 0:09
5. Jesus Herrada Lopez (Špa) Movistar 0:10
6. Luka Mezgec (Slo) Team Giant Shimano
7. Pieter Serry (Bel) Omega Pharma-QuickStep
8. Sergej Černecki (Rus) Team Katjuša
9. Micka ël Chérel (Fra) Ag2r-La Mondiale
10. Warren Barguil (Fra) Team Giant Shimano

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ