Dve dirki, dve zmagi za Bahrain Victorious

Dve dirki, dve zmagi za Bahrain Victorious
06.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Lepšega dneva si pri Bahrain Victoriousu ne bi mogli želeti. Na obeh etapnih dirkah svetovne serije so prišli do zmage. V Franciji Roglič izgubil dve sekundi.

Pariz-Nica
Na dirki Pariz-Nica je bila po včerajšnji ekipni vožnji na čas danes na sporedu četrta, nadvse razgibana etapa. Po količini nadmorskih metrov gre za drugo najtežjo etapo na letošnji dirki. Chalon sur Saone je gostil start, Mont Brouilly pa cilj. Poleg nekaterih nekategoriziranih vzponov, so morali kolesarji premagati še sedem kategoriziranih.

Od tega jih je bilo šest druge kategorije, predzadnji pa je bil prve. Po včerajšnji odlični predstavi so prva mesta v skupnem seštevku zasedali kolesarji moštva UAE. V rumeni majici je kolesaril Brandon McNulty. Čakala pa ga je težka preizkušnja. Etapo so želeli izkoristiti tudi favoriti za končno zmago in med njimi je z Boro Hansgrohe to namere pokazal tudi Primož Roglič. Pomočniki so dolgo narekovali ritem, saj mu je zadnji vzpon - morali so ga premagati dvakrat - ustrezal. Gre za 3 kilometre dolg klanec s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Predvsem zadnji kilometer pa je strmejši.

A kolesarjem nemške ekipe je zmanjkalo moči, ostali pa niso prevzeli pobude. Vse skupaj sta izkoristila Luke Plapp in Santiago Buitrago. Pred zaključnim vzponom sta si privozila dobre pol minute prednosti, v ozadju pa so ritem narekovali kolesarji Ineosa. A razlika se je povečala na več kot 40 sekund in postalo je jasno, da jima bo uspelo priti do cilja v ospredju. Na najstrmejpšem delu v samem zaključku je imel Buitrago največ moči in je do cilja prišel sam. Plapp pa je vedel, da mora vztrajati. Na koncu je bil drugi v etapi, a je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Mattias Skjelmose je dobil boj za tertje mesto. Skupaj z Evenepoelom sta zaostala za 37 sekund. Potem pa je z dvema dodatnima sekundama zaostanka na cilj prišla skupina z Rogličem. Tu so bili še Bernal, Gall in Jorgenson. McNulty je zaostal za 46 sekund in je izgubil rumeno majico. Zdaj ima Plapp 13 sekund prednosti pred Buitragom in 27 pred McNultyjem. Sledijo Almeida, Evenepoel, Bernal, Harper, Jorgenson, Uran, Ridriguez, Gall, Tejada, Kedlerman, Van Wilder in an 15. mestu z zaostankom 1:10 Roglič.

Tirreno-Adriatico
Na dirki Tirreno-Adriatico so se za zmago pomerili sprinterji, a morali so vseeno zdržati zahtevnejši zaključek. Sicer pa je bila etapa od Volterre do Gualda Tadina izjemno dolga. Kolesarji so morali v dežju in mrazu premagati 225 kilometrov dolgo traso z 2616 metri nadmorske višine.

Na koncu smo gledali boj za čim boljši položaj pred sprintom in prav v zadnjem ovinku je na spolzki cesti prišlo do padca v ospredju. Vse skupaj je najbolje izkoristil Phil Bauhaus. Ugnal je Jonathana Milana in Kevina Vauquelina. Pr Bahrain Victoriousu so tako slavili dve zmagi v enem dnevu. Juan Ayuso je obdržal vodstvo v skupnem seštevku in ima šest sekund prednosti pred Milanom ter 13 pred Vauquelinom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ