Dvojna zmaga za Jayco AlUla v Kobaridu

Dvojna zmaga za Jayco AlUla v Kobaridu
17.06.2023 AVTOR: Uredništvo, Foto: Sportida.com

Kraljevska etapa je pričakovano premešala karte na 29. dirki Po Sloveniji, boj najboljših hribolazcev na dirki pa se je presenetljivo razpletel na spustu proti Kobaridu.

Jesus David Peña (Jayco AlUla) je dobil etapo, njegov ekipni tovariš Filippo Zana pa je novi vodilni. A do uspeha nista prišla brez zapletov.


Vrhunec etape je bil seveda dvojni vzpon na Kolovrat, na katerem so kolesarji skupaj premagali preko dva tisoč višinskih metrov. V prvi rundi je bila glavnina še kolikor toliko skupaj, v drugi pa se je povsem razbila, vrh pa je prvi prečkal Filippo Zana, italijanski državni prvak in eden glavnih favoritov za skupno zmago. Ko je Zana za seboj pustil še zadnjega zasledovalca Paula Doubla (Human Powered Health) je vse kazalo na veliko prednost, a so noge očitno zapekle in prednost na vrhu ni bila pretirano velika. Diego Ulissi (UAE Team Emirates) je tako zaostajal le pol minute, precej več pa je žal zaostal domači favorit Domen Novak. Sledil je hiter spust v dolino in na enem izmed zavojev v desno strašanski padec Zane, ki je bil enostavno prehiter. Ob tem je pretrgal električnega pastirja in s poletom preko krmila pristal na pašniku. Na srečo mu ni bilo nič, hitro je pograbil kolo in se začel povzpenjati na cesto, v tistem trenutku pa je prišel mimo Peña. Kolumbijec je za trenutek okleval, a ukaz iz avtomobila je bil jasen in šel je naprej in proti zmagi. Sam pa je imel težave s kolesom in ni mogel prestaviti v visoke prestave, kar pa je bilo zaradi dolžine spusta in le dveh kilometrov ravnine danes dovolj za zmago v Kobaridu.

Jesus David Peña je po zmagi povedal:

»Te zmage sem zelo, zelo vesel, to je moja prva zmaga v Evropi. Imam močne noge in v ekipi so mi dali priložnost za etapno zmago. Na prvem spustu s Kolovrata sem padel in ob tem poškodoval kolo. Uporabljal sem lahko samo majhen prednji verižnik, kar pa je bilo danes dovolj. Med spustom sem videl Filippa in sem se želel ustaviti, vendar mi je direktor rekel naj grem na etapo. Padel je v istem zavoju kot jaz v prvem krogu, zato sem se spomnil tega odseka in sem zaviral.«


Za njim se je v boj za drugo mesto in časovne odbitke podala trojica Italianov, že omenjena Zana in Ulissi ter Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa Cycling Team). Zana je osvojil drugo mesto in dobil 6 sekund odbitka, Ulissi je bil tretji s 4 sekundami. V skupnem seštevku je tako sedaj Zana s sekundo prednosti pred Ulissijem, Fortunato ima 6 sekund zaostanka. Peti in šesti imata 11 oz. 12 sekund zaostanka, šesti pa je že Matej Mohorič (Bahrain Victorious) z 22 sekundami zaostanka, šesti je bil danes tudi na etapi. Matej ima vse cilje usmerjene proti Franciji, s formo v Sloveniji pa kaže, da je tam mogoče vse. Prav tako pa je vse odprto pred zadnjo etapo, ki se začne na Vrhniki in konča v Novem mestu, a pred zadnjim prihodom na Glavni trg je še Trška gora ...

Filipo Zana bo zadnjo etapo odpeljal v zeleni majici, saj se je po padcu hitro pobral:
»Na zadnjem spustu sem šel zelo hitro v ovinek in sem padel. Vendar je vse v redu in ni nič narobe, sem zelo srečen. Na koncu prvo in drugo mesto za našo ekipo, kar je zelo dobro.«


Rdečo majico je že danes nosil Ide Schelling (BORA – hansgrohe), z uspehom v današnjem pobegu pa si je pridobil dovolj točk, da jo je tudi uradno slekel Dylanu Groenewegnu (Jayco AlUla). V belem ostaja Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), ki bi moral prednost minute ubraniti tudi jutri, v modri majici pa je zdaj Samuele Zoccarato (Green Project – Bardiani CSF – Faizanè).


V 142,6 km dolgi peti etapi nas čakata dva kategorizirana vzpona (Zaplana in Trška gora), trije leteči cilji ter predvsem zelo izenačen boj za zeleno!





Značke: Dirka po Sloveniji
Ključne besede:
Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ