"Dvoličnost v primeru Armstrong!"

"Dvoličnost v primeru Armstrong!"
02.11.2012 AVTOR: D. Z.
Primer "Usada proti Lanceu Armstrongu" so zdaj komentirali tudi nekateri odvetniki. Zanimivo. Med drugim trdijo, da je Armstrong žrtev dvoličnosti preiskovalcev.

Profesor za področju prava v dopinških primerih na švicarski univerzi v Neuchatelu Antonio Rigozzi je poudaril, da pri kaznovanju Lancea Armstronga niso upoštevali roka zastaranja, ki znaša osem let. Namignil pa je na to, da so pravila priredili predvsem zato, da bi ugajali javnosti.

Po njegovem mnenju naj bi Mednarodna kolesarska zveza s tem, ko se je strinjala z odločitvijo Ameriške protidopinške agencije, da Armstrongu odvzame vse zmage na dirki po Franciji, izgubila verodostojnost. Obenem pa, da je prednost dala politiki, in ne pravu. "Po pomembnosti gre zagotovo za edinstven primer. Vendar to ni razlog za neupoštevanje ali celo ignoriranje pravil, do česar je prišlo v tem primeru," je za AFP povedal Rigozzi.

Odvetnik, ki se ukvarja predvsem s športniki Alexis Schoeb se je obregnil tudi ob mile kazni vseh, ki so pričali proti Armstrongu, svoje "grehe" priznali, a jo odnesli "zgolj" s polletno prepovedjo nastopanja. To so Vande Velde, Danielson in Zabriskie. Nekateri pa so kariere že prej končali: Hincapie, Landis, Hamilton ...

"Osredotočamo se samo nanj (Armstronga). V zameno za pričanja, ki so v prid temu dokumentu (Wadinem). Za nekatere upoštevamo pravila, za Armstronga pa ne. Tu gre za primer dvojnih meril," je med drugim dejal Schoeb. Dodal je še, da bi bilo prav, če bi se ta primer znašel na sodišču.

A na odločitev Usade se zdaj lahko pritoži samo še Svetovna protiodopinška agencija, čeprav se po vsej verjetnosti ne bo. Kar pa ni prav, pravi Rigozzi. "Njihov cilj ne bi smel biti, da nekoga za vsako ceno kaznujejo, ampak, da se držijo pravil. Če se Wada ne bo pritožila, bo izgubila kredibilnost. Njena naloga je, da primer razišče v prid obeh strani. Tako za tožilstvo kot za obrambo," je še zaključil Rigozzi.

Značke: Cestno
Komentarji
LukecKukec 02.11.2012 11:12

Dober pravnik vedno najde pot, zato dvomim, da je s tem stvarr dejansko zaključena. Pričakujem nasprotni udarec LA, vendar šele po tem, ko bo sodišče odločilo o tožbah zoper vodilne v UCI.

alpinms 02.11.2012 11:18

Edino pravilno, da se stvar še ne zaključi.

Za vse naj se upoštevajo enaka pravila.

Rainbow 02.11.2012 11:20

Dejstvo je, da je na udaru le LA in njegovi rezultati.

Hamilton v svoji knjigi omenja še številne druge, ki so se skupaj z njim odkrito posluževali tostesterona, EPA, kortizona, itd.....pa o dvomih v njihove rezultate in posledično zaslužke ni govora nikjer.....

hmm 02.11.2012 11:47

citiram: "Schoeb se je obregnil tudi ob mile kazni vseh, ki so pričali proti Armstrongu, svoje "grehe" priznali, a jo odnesli "zgolj" s polletno prepovedjo nastopanja".

..... tle in v primeru LA ger tudi za "kurupcijo" in podkupovanje,.... kar je po mojem skromnem mnenju tako ne zakonito, kot tudi kaznivo .... mežik 

BullshitMan 02.11.2012 13:15

Bullshit detected!


1. Meje 8 let niso upostevali, ker Armstrong ni imel namena sodelovati s preiskavo. Ce bi, bi danes se imel 5 zmag, kljub temu, da obstajajo dokazi in pricanja o njegovem krivodelstvu se pred njegovo boleznijo. K temu je tudi pripomoglo Armstrongovo (zdaj ocitno krivo) pricanje pod prisego leta 2005, pa tudi nesteta zanikanja v javnosti.
Viri: www.cyclingnews.com/news/usad a-armstrong-could-have-retaine d-five-tour-wins 
inrng.com/2012/06/usps-conspi racy-loose-ends/
Video: www.telegraph.co.uk/sport/oth ersports/cycling/lancearmstron g/9601294/Lance-Armstrongs-rep eated-denials-of-doping-claims .html
 

2. Vsi, ki so pricali proti Armstrongu in zraven priznali se svoje grehe, so dobili 6 mesecev suspenza zato, ker je to minimalna kazen za dopinske prekrske, dodeljena predvsem gresnikom, ki sodelujejo pri preiskavi. Vse v skladu z WADA protidopinskim kodeksom. Splosno znano (upam), zato vira ne podajam.
 

3. Preiskava ni osredotocena le na Armstronga. Vkljucenih je se 5 drugih ljudi - Johan Bruyneel, Michele Ferrari, Luis del Moral, Pedro Celaya, Joseph Marti. Vsi razen Armstronga so bili tik pred preiskavo se vedno aktivni v kolesarstvu ali drugih sportih. Bruyneel je ze rekel 'adieu' v RSNT in ga se pred koncem leta caka arbitraza v okviru te preiskave (mimogrede, kandidat za pricanje pod prisego je tudi Armstrong). Nekaj zdravnikov (tako kot Armstrong) ni nasprotovalo obtozbam, zato jih je takisto doletel suspenz.
Vir: inrng.com/2012/06/usada-charg es-armstrong/
velonews.competitor.com/2012/ 11/news/usada-will-hear-bruyne els-case-before-end-of-2012-ma y-call-armstrong-to-testify_26 3275 

nogav1ca 02.11.2012 17:01

Contador je bil ena izmed strank Rigozzija, pa ni bil edini. Pove kar dosti o temu odvetniku.

StaraKost 02.11.2012 17:32

Kaj pove o odvetniku?

Odvetnikovo delo je, da brani obtožence vseh vrst, da se jih ne kaznuje mimo veljavnih zakonov.

nogav1ca 02.11.2012 18:35

Sem se narobe izrazil. 'Mnenje' bi bilo bolj pravilno.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ