Egan Bernal z zmago potrdil formo za Tour, Špilak med deseterico

Egan Bernal z zmago potrdil formo za Tour, Špilak med deseterico
22.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Egan Bernal je v rumeni majici dobil izredno težko etapo na dirki po Švici. Odličen tudi Simon Špilak na osmem mestu.Na dirki po Švici je za kolesarji sedma, obenem tudi predzadnja etapa. Unterterzen je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona St. Gottard. Kraljevska etapa je bila dolga kar 216 kilometrov. Prvi del etape je bil ravninski, po 68 kilometrih pa so kolesarji prečkali vzpon druge kategorije Films. Klanec je dolg 11,7 km, povprečni naklon pa je 4-odstoten. Sledil je spust in potem 16,7 km dolg klanec prve kategorije na Lukmanierpass.

Povprečni naklon je 5,4-odstoten, kolesarji pa so po 126 kilometrih prišli na 1971 metrov nadmorske višine. Po spustu v Biasco pa je sledil še krajši ravninski del. Potem pa še zaključni klanec. St. Gottard. Vzpon ekstra kategorije je dolg 12 km, povprečni naklon pa znaša 7,4 %. Spet smo videli pričakovan začetek. Najprej se je v pobegu izoblikovala skupina z naslednjimi kolesarji:

Winner Anacona (Movistar), Steve Morabito (Groupama-FDJ), Mathias Frank (AG2R La Mondiale), Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Gino Mader (Dimension Data) in Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott). 25 kilometrov pred ciljem je imel že krepko manjša ubežna skupina še dve minuti in pol prednosti. Kolesarji Skyja so na zadnjem vzponu pospešili.

Niso samo branili vodstva v skupnem seštevku Egana Bernala, ampak predvsem prirpravljali teren za Bernalov napad. Kenny Elissonde je poskrbel, da napad Enrica Masa ni bil dovolj učinkovit. Slabe tri kilomtre pred ciljem je napadel Egena Bernal, ki je Masa hitro ujel. Ob naslednjem pospeševanju pa sta popustila še zadnja dva zasledovalca Domenico Pozzovivo in Rohan Dennis. Sledil je odsek z granitnimi kockami, na katerem pa je Bernal samo še povečeval prednost.

Kolumbijec, ki bo očitno velik adut moštva Ineos na dirki po Franciji se je veselil zmage. Pozzovio in Dennis sta zaostala za 23 sekund. Sledili so Konrad, Hirt, Benoot, Mas in na osmem mestu Simon Špilak, ki je zaostal za 50 sekund. Matej Mohorič je bil 53. Bernal ima zda 41 sekund prednosti pred Dennisom in 1:13 pred Konradom. Špilak je zdaj deseti. Zaostaja za 2:26. Pred kolesarji je vožnja na čas, sledila pa bo še zelo zahtevna nedeljska preizkušnja s tremi dolgimi vzponi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ