Ekipna ura resnice: UAE na pot ob 15:36, Jumbo Visma ob 15:48

Ekipna ura resnice: UAE na pot ob 15:36, Jumbo Visma ob 15:48
07.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki Pariz-Nica je pred kolesarji ekipna vožnja na čas s sicer nekoliko drugačnimi pravili. Kakšna bodo razmerja po tej preizkušnji?

Na dirki Pariz-Nica rumeno majico nosi Mads Pedersen, a izmed kandidatov za končno zmago trenutno najbolje kaže Tadeju Pogačarju. V prvih dveh etapah - te so bile namenjene sprinterjem oziroma boju z morebitnim vetrom - je na letečih ciljih uspeh priti do 12 odbitnih sekund.

Te sekunde mu bodo še kako prav prišle v boju za rumeno majico, saj je danes na sporedu ekipna vožnja na čas. V tej disciplini je vsekakor Jumbo Visma z Jonasom Vingegaardom in tudi našim Janom Tratnikom v prednosti. Po tem, kar kažejo v zadnjih letih so vsekakor prvi favoriti. Pri UAE Team Emirates pa letos pozimi tej disciplini sploh niso mogli posvečati veliko pozornosti, saj so dolgo čakali na nova kolesa.

Kronometer se bo začel ob 14:57. Prvi se bodo na pot podali kolesarji Lotto Dstny. Interval med starti bo triminutni. Ob 15:36 se bodo s progo soočili kolesarji UAE Team Emirates. Ekipo tukaj sestavljajo Tadej Pogačar, Domen Novak, Matteo Trentin, Mikel Bjerg, Rui Oliveira, Felix Grobschartner in Tim Wellens. Na drugi strani bo Jan Tratnik pomagal Jumbo Vismi do čim boljšega rezultata.

"V profesionalni karieri sem odvozil samo enega in še takrat je bila polomija. Upam, da bo jutri malenkost bolje, ne malenkost, veliko bolje."

Posledično tudi Jonasu Vingegaardu, ki bo glede na prikazano na zanj prvi dirki v sezoni v Španiji glavni tekmec Tadeja Pogačarja. Ekipo Jumbo Visma sestavljajo: Jan Tratnik, Jonas Vingegaard, Edoardo Affini, Rohan Dennis, Tobias Foss, Olav Kooij in Nathan Van Hooydonck. Vožnja na čas bo dolga 32,2 km. So se pa organizatorji odločili za drugačno merjenje časa.

Namesto, da bi priznali čas četrtega kolesarja izmed posamezne ekipe na cilju, bodo zdaj čase priznavali vsakemu kolesarju posebej. Torej, gre za ekipni kronometer s primesmi posamičnega. "V profesionalni karieri sem odvozil samo enega in še takrat je bila polomija. Upam, da bo jutri malenkost bolje, ne malenkost, veliko bolje. Zelo dobra ekipa smo. Na treningu smo videli, da se znamo uigrati in upam na najboljši rezultat," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

Edini ekipni kronometer med elito je odpeljal leta 2019 na dirki po Španiji. Prav zato, ker je težko napovedati, kakšne bodo razlike med ekipami se je Pogačar v prvih dveh dneh potegoval za odbitne sekunde: "Nikoli ne veš. Vsaka sekunda lahko pride prav na koncu. Za jutri nam da malo več motivacije, malo več samozavesti za ekipni kronometer. Nikoli ne veš. Lahko ga zelo dobro odpeljemo, lahko pa tudi kasiramo par sekund. Zdaj smo v dobri poziciji in moramo to izkoristiti."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ