Eko sklad v koraku s časom

Eko sklad v koraku s časom
12.08.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Pri Eko skladu naj bi jeseni objavili dva nova poziva za sofinanciranje električnih in hibridnih prevoznih sredstev, v katere bodo po novem vključeni tudi električni motorji, tricikli in kolesa.

Mobilna električna revolucija, ki v uporabo prinaša vse večji odstotek okolju prijaznih prevoznih sredstev, je že nekaj časa v polnem razmahu tudi v kolesarski industriji. Slednja bo očitno dodaten zagon oziroma blagoslov dobila tudi s strani države.

Eko sklad naj bi od letošnje jeseni namreč ponujal tudi subvencijo za električna kolesa, motorje in tricikle. Dosedaj je javni poziv za pridobitev nepovratnih izključeval možnost pridobitve subvencije za vsa vozila, ki “imajo manj kot štiri kolesa ”.

Logična razširitev javnega poziva je posledica pritiska nevladnih in okoljskih organizacij, ki so sklad in obe ministrstvi (MZI in MOP) večkrat pozvale naj razpis popravijo. Direktor Eko sklada, mag. Hinko Šolinc, je denimo še marca letos zatrjeval, da subvencioniranje električnih koles na ravni fizičnih oseb (še) ni smotrno, ter da se bodo prve spremembe na tem področju najverjetneje zgodile s subvencioniranjem tovrstnih prevoznih sredstev pravnim osebam.

Po zadnjih informacijah naj bi bila jeseni kljub tem trditvam objavljena dva javna poziva za pridobitev subvencije Eko sklada za motorna kolesa, tricikle in e-kolesa – eden namenjen fizičnim osebam, drugi pa pravnim osebam.

Koliko naj bi znašala višina subvencije v tem trenutku še ni znano.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Anquetil.J 12.08.2017 10:56

Hm..

 

Pri motorjih je zadeva logična glede ekologije, pri kolesih pa.., za izdelavo e - kolesa  se narava precej bolj obremenjuje, kot pri klasičnem. Prav tako potem za polnjenje baterij in njihovo razgradnjo.

Zanimivo.

 

nanisimi 12.08.2017 11:40
@Anquetil.J:

Hm..

 

Pri motorjih je zadeva logična glede ekologije, pri kolesih pa.., za izdelavo e - kolesa  se narava precej bolj obremenjuje, kot pri klasičnem. Prav tako potem za polnjenje baterij in njihovo razgradnjo.

Zanimivo.

 

Si dobro prebral? Ti ne boš dal nič, ampak bo država sofinancirala nakup.  Tu se gre predvsem za zmanjšanje porabe fosilnih goriv.

Anquetil.J 12.08.2017 13:38
Sem ja, ne vem kako je pri tebi ampak fosilnih goriv ne porabim prav veliko na kolesu.
M71 12.08.2017 13:50

čista traparija.... potem bi se spodobilo, da subvencionirajo še nam, ki '' peš '' gonimo

P.D. 12.08.2017 14:58
Meni je pa to razumljivo. Mislim, da ni namen v tem, da se kolesarje preusmeri na el. kolesa ampak tiste, ki bi sicer šli na neko pot s kolesom a tega (fizično) niso sposobni in morajo na "bencin". Recimo na Vršič vidim ogromno el. kolesarjev, ki z navadnim kolesom sigurno ne bi zmogli gor. Ali pa imaš na poti v službo le en klanec na katerem fajn zašvicaš.. lp
Cveko 12.08.2017 18:03

P.D. to je že res , samo če gre subvencija za bolj eko sprejemljivega prevoznega sredstva, je v primeru koles to še vedno navadno kolo. Samo še en dokaz več da tile eko fanatiki pri nas nimajo vseh kolesc pod streho...

eustahija 13.08.2017 09:30

Čisto sprenevedanje. Se je pač naftni lobi eko preobrazil v elektrolobi, ki je "kao" bolj ekološki. Jeb..saj imamo samo eno ali dve vetrni elektrarni, pa tudi hidroelektrarne niso najbolj ekološke. Je pa res da imamo TEŠ in NUK 1 in morda 2, ki jih je treba upravičevati.

 

Navadni kolesarji smo pa ...ne vem kaj žekul

Ernesto 14.08.2017 21:21
@eustahija:

Čisto sprenevedanje. Se je pač naftni lobi eko preobrazil v elektrolobi, ki je "kao" bolj ekološki. Jeb..saj imamo samo eno ali dve vetrni elektrarni, pa tudi hidroelektrarne niso najbolj ekološke. Je pa res da imamo TEŠ in NUK 1 in morda 2, ki jih je treba upravičevati.

 

Navadni kolesarji smo pa ...ne vem kaj žekul

...nadloga na cestah, kjer je še vedno KRALJ avtomobilist kaže jezik

-BLAŽ- 15.08.2017 02:06

Kurmo premog v  TEŠ 6, da bodo imele ljubljanske eko srajce boljši občutek na elektrobajkih jok Kdor pravi, da je elektrobajk eko je zama navaden vosu. Tisti, ki da subvencijo za to je pa lahko samo buksl iz državne uprave, ki zapravlja tuj denar. Zaradi elektrobajka se tudi eden več ne bo peljal v službo ko bo prva jesenska rosa. Niso te bele srajce tolk eko, da bi nataknil kapo in rokavice. Poleg tega te pa pozimi še dodatno zebe če ne goniš, ane. Bomo pa imeli tik tak par ton odpadnih akumulatorjev po okoliških hostah. 
Edina korist v Ljubljani bi bila, da se razmahne elektrizacija avtomobilov. S tem bi imeli pozimi na račun trapastih korošcev kakšen miligram svinjarije manj v zraku.

SUBVENCIJE PA TISTIM, KI NAVADNA KOLESA UPORABLJAJO VSAK DAN!!

mastif 15.08.2017 10:04
Totalna bedarija. Medtem ko druge države prispevajo subvencijo za nakup kolesa, če se z njim voziš na delo, bi mi električna.
Tudi V Makedoniji...
www.romatimes.news/index.php/ en-us/nevipena/121-nevipe/1680 -will-macedonia-become-like-be lgium,-subventions-to-buy-a-bi cycle-and-to-go-to-work-with-t he-bicycle
crni2 21.08.2017 13:16
@nanisimi:
@Anquetil.J:

Hm..

 

Pri motorjih je zadeva logična glede ekologije, pri kolesih pa.., za izdelavo e - kolesa  se narava precej bolj obremenjuje, kot pri klasičnem. Prav tako potem za polnjenje baterij in njihovo razgradnjo.

Zanimivo.

 

Si dobro prebral? Ti ne boš dal nič, ampak bo država sofinancirala nakup.  Tu se gre predvsem za zmanjšanje porabe fosilnih goriv.

Anquetil.J je dobro razumel.

Tebi in še marsikomu pa ni jasno, da država nič ne da, če imaš srečo ti samo nekaj vrne.

Vse subvencije in krediti EKO sklada se napajajo iz dveh mošnjičkov:

- iz prodaje elektrike in energentov, kjer se pridoda še prispevek OVE in URE. Kar poglejte svoje položnice za elektriko, ogrevanje, polnjenje plina za kampiranje ... To je v pristojnosti Ministrstva za infrastrukturo, skupni znesek pobranih OVE in URE pa predstavlja ca. 2/3 budžeta EKO sklada. Torej doplačamo enim gnidam e-kolesa mi vsi!

- iz prodaje emisijskih kuponov, pridobljeni z dražbo emisijskih kuponov za naprave in operaterje zrakoplovov. Tu se denar steka iz industrije (in posledično seveda iz naših žepov). To je v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor, skupni prihodek od kuponov pa predstavlja ca. 1/3 budžeta EKO sklada.

Subvencije za e-kolesa se namenijo izključno iz MzI. MOP po defaultu tu ne more biti zraven, ker se ukrep namenjuje za večjo rabo fosilnih goriv, kar je v osnovi ravno kontra namenu prodaje emisijskih kuponov.

In še zaključek:

- starejši avto v mestni vožnji spusti v okolje ca. 18 kgCO2/100 km.

- če ta avto nadomesti električni avto, gre v zrak ca. 6 kgCO2/100 km (električni odtis je bil za leto 2015 0,38 kgCO2/kWhe). Torej imamo nekaj izboljšave, kajne!

- motor spusti v okolje ca. 13 kgCO2/100 km. Električni motor ca. 3 kgCO2/100 km. Tudi OK, kajne. Še lepše, če se uporabi skuter, potem smo tu že pri dobrem 1 kgCO2/100 km.

- kolo, hmmm, ja, iz 0 kgCO2/100 km gre tja pri e-kolesu na 1 kgCO2/100 km.

Na začetku je bil EKO sklad proti e-kolesom, nato pa je popustil ... (ne)kdo mu je naročil? Takle mamo, zato pamet v roke pri nasledjih volitvah!

lone_rider 21.08.2017 13:58

Točno to, kaj je bolj eko: vožnja z navadnim kolesom ali vožnja z električnim kolesom?

Rahel 22.08.2017 12:00

Zdravo.
Jaz sem g. Rahel zasebni kreditni posojilodajalec, ki daje življenjsko priložnost posojila posameznikom, podjetjem, zavarovalnicam itd. Ali ste v kakršnih koli finančnih težavah ali potrebujete posojilo za vlaganje ali potrebujete posojilo, da plačate svoje račune, ne da bi več Tukaj smo, da bi vse vaše finančne probleme pretekle. Ponujamo vam vse vrste posojil v kateri koli valuti s stopnjo 2% brez predhodne pristojbine. Želim uporabiti ta odličen medij, da vas obvestim, da smo pripravljeni pomagati pri kakršnem koli posojilu za rešitev tega finančnega problema. Če Da, potem pa se vrnite zdaj preko e-pošte (rahelcohranloan@gmail.com) za več podrobnosti. VSI SO DOBRODOŠLI.

pinjo73 24.08.2017 17:14
@mastif: Totalna bedarija. Medtem ko druge države prispevajo subvencijo za nakup kolesa, če se z njim voziš na delo, bi mi električna.
Tudi V Makedoniji...
www.romatimes.news/index.php/ en-us/nevipena/121-nevipe/168 0 -will-macedonia-become-like-b e lgium,-subventions-to-buy-a-b i cycle-and-to-go-to-work-with- t he-bicycle

Zanimiv članek....0,22 EU  za prevožen km. Jaz se vozim od Rogaške do Zreč s kolesom v službo. Za teh 70km na dan, bi pa dobil kar nekaj denarja.nasmeh
 
Malo računice:
70km x 0,22EU = 15,4 EU
Od maja pa do sedaj sem šel s kolesom 55 krat.
15,4 EU x 55 = 847 EU 

Sem pa proti, da se subvencionirajo el. vozila. Posebej še el. avtomobili, ki kljub temu, če nimajo emisij izpušnih plinov, ne sodijo v koncept trajnostne mobilnosti(še vedno bodo povzročali gnečo na cestah). V trajnostno mobilnost je še vedno pešačenje, kolesarjenje in uporaba javnega prevoza.

 

BeSe 16.02.2018 15:10

Ne vem od kod je prišla ta informacija. Januarja 2018 sem na vprašanje kdaj bo razpis za subvencije e-koles dobil naslednji odgovor:

 

 

Pozdravljeni,

 

Eko sklad ni imel nikoli predvidenih sredstev za električna kolesa, sredstva so v okviru Javnega poziva 55SUB-EVOB17 na voljo le za električna vozila, ki so namenjena za udeležbo v cestnemu prometu, so registrirana in spadajo v eno izmed spodnjih kategorij cestnih vozil:

 

M1: Vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg sedeža voznika.

N1:  Vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone.

L7e: Štirikolesna vozila, razen navedenih v kategoriji L6e, z maso neobremenjenega vozila, ki ne presega 400 kg (550 kg za vozila za prevoz blaga), brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja nazivna moč motorja ne presega 15 kW.

L6e: Lahka štirikolesna vozila, katerih masa neobremenjenega vozila ne presega 350 kg, brez mase baterij pri električnih vozilih, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h, in katerih največja trajna nazivna moč ne presega 4 kW pri elektromotorjih.

L5e: ?motorna trikolesa? (vozila s tremi simetrično nameščenimi kolesi) z največjo konstrukcijsko določeno hitrostjo, ki presega 45 km/h.

L4e: (trikolesna vozila ? s stransko prikolico) in

L3e: (dvokolesna vozila):

?motorna kolesa? opremljena z motorjem, katerih največja konstrukcijsko določena hitrost presega 45 km/h.

L2e: (trikolesna vozila):

?mopedi? (kolesa z motorjem), katerih največja konstrukcijsko določena hitrost ne presega 45 km/h in katerih največja trajna nazivna moč ne presega 4 kW pri elektromotorju.

L1e: Lahko dvokolesno vozilo na motorni pogon z dvema kolesoma in motornim pogonom, katerega največja konstrukcijsko določena hitrost vozila znaša ? 45 km/h, katerega največja trajna nazivna ali neto moč znaša ? 4 kW in katerega največja masa je po podatkih proizvajalca tehnično dovoljena masa.

Podkategorije:

L1e-A: (kolo na motorni pogon) Kolo zasnovano za uporabo pedal, opremljeno s pomožnim pogonom, katerega glavni namen je pomoč pri pogonu na pedala, in katerega izhodna moč pomožnega pogona se zmanjšuje pri hitrosti vozila ? 25 km/h ter katerega največja nazivna trajna ali neto moč znaša ? 1 kW. Tri- ali štirikolesna kolesa na motorni pogon, ki izpolnjujejo prej navedena dodatna merila, se razvrstijo kot tehnično enakovredna dvokolesnemu vozilu L1e-A.

L1e-B: (dvokolesni moped) Vsa druga vozila kategorije L1e, ki jih ni mogoče razvrstiti v skladu z merili vozila L1e-A.

 

Kolesa s pedali z dodatnim pogonom, opremljena s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo, ki je manjša ali enaka 250 W, katerega izhodna moč se prekine, kadar kolesar preneha poganjati pedala, sicer pa se progresivno zmanjšuje in končno prekine, preden hitrost vozila doseže 25 km/h, niso predmet nepovratnih finančnih spodbud.

 

 

Lep pozdrav,

 

Lucija Adamič,

višja svetovalka Eko sklada

Sektor za promocijo, informiranje in razvojEko sklad, Slovenski okoljski javni sklad
Bleiweisova cesta 30
SI ? 1000 Ljubljana, Slovenija

T: +386 (0)1 241 48 61
E: ladamic@ekosklad.si

W: www.ekosklad.si

FB: www.facebook.com/Ekosklad.j.s/

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ