Električni Shimano STEPS

Električni Shimano STEPS
06.12.2013 AVTOR: Miha Švigelj
STEPS je nova skupina Električnih pogoskih komponent, s katero bo Shimano v prihodnjem letu vstopil v segment električnih koles.

Integracija komponent

 

Pogonski motor in gonilka sta združena v skupno enoto. Elektromotor pomaga kolesarju pri poganjanju pedal, vse do hitrosti petindvajsetih kilometrov na uro.

Pogonski sklop je povezan z računalnikom na krmilu, s pomočjo katerega si lahko uporabnik priredi delovanje sistema. Dodatna povezava z osebnim računalnikom poenostavi osnovne nastavitve prikazovanja podatkov na zaslonu in prilagajanje funkcij gumbov na krmilu. STEPS se s težo dobrih treh kilogramov trenutno uvršča med lažje pogonske sklope elektronskih sistemov in ponuja tri načine delovanja. Eco je tako kot namiguje ime, najbolj varčna izbira s katero lahko prevozimo do sto dvajset kilometrov. Normal ima nekoliko krajši doseg, še vedno pa lahko z njo prevozimo do sto kilometrov. V načinu High lahko v zameno za bolj dinamične vozne lastnosti prevozimo največ osemdeset kilometrov. Ne smemo pa pozabiti, da lahko na avtonomijo pogonskega sistema vplivajo tudi naklon in podlaga po kateri se vozimo in različne vremenske razmere.

 

Do popolne pripravljenosti v štirih urah

 

Baterije s kapaciteto štiristo osemnajst Wh se napolnijo v štirih urah, v svoji življenjski dobi, pa zmorejo tisoč ciklov polnjenja. Potem se začne njihova kapaciteta postopno, zmanjševati, še vedno pa lahko dosežejo polovico svojih zmogljivosti. Baterijski sklop je lahko nameščen na spodnji cevi okvirja ali na prtljažniku nad zadnjim kolesom. Steps je tudi združljiv s Shimanovim elektronskim planetarnim menjalnikom Di2, s katerim se tudi dokončno izkoristi potencial popolnoma integriranega elektronskega sistema. Posebej za električna koles je razvita tudi pogonska veriga, ki lahko prenese večje obremenitve, ki nastanejo ob uporabi elektromotorja. STEPS lahko deluje v temperaturnem območju med desetimi stopinjami pod lediščem in zgornjo mejo plus petdesetih stopinj.   

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ