Elia Viviani dobil napet in izenačen sprint

Elia Viviani dobil napet in izenačen sprint
09.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Elia Viviani je dopolnil izkupiček zmag. Dobil je 4. etapo na dirki po Franciji in je tako zdaj med tistimi, ki so zmage slavili na vseh tritedenskih dirkah. Matej Mohorič je bil 14.

Na dirki po Franciji je za kolesarji četrta etapa od Reimsa do Nancyja. Govorimo o 213,5 km dolgi sprinterski etapi z dvema vzponoma četrte kategorije. Zadnji je bil po 198 kilometrih dirkanja, torej je bil že zelo blizu cilja. Sledil je samo še spust in potem in široka cesta proti cilju.

4. etapa, torek, 9. julij: Reims – Nancy, 213,5 km (ravninska etapa)
*Cote de Rosieres na 121 km: dolžina 1 km, povprečni naklon 7 %, nadmorska višina 318 m, 4. kategorija
*Cote de Maron na 198,5 km: dolžina 3,2 km, povprečni naklon 5 %, nadmorska višina 392 m, 4. kategorija

V rumeni majici se je vozil Julian Alaphilippe, sicer junak tretje etape. Njegov Deceuninck Quick Step je branil vodstvo v skupnem seštevku, obenem pa so upali, da se bo v sprintu za zmago potegoval Elia Viviani. Na dirki se dolgo ni zgodilo nič pretresljivega.

Sprinterji so čakali na svojo priložnost, medtem ko so se v beg podali trije kolesarji, ki so v skupnem seštevku zaostajali za več kot 15 minut. To so bili Michael Schar (CCC), Frederik Backaert in Yoann Offredo (oba Wanty Gobert). Privozili so si več kot šest minut prednosti, a večjih možnosti za zmago niso imeli.

Schar je dobil prvi gorski cilj, razlika pa je padla pod tri minute. Lampaert, Martin in Monfort so dolgo narekovali ritem v glavnini in tako skrbeli za zmanjševanje razlike med glavnino in ubežniki. Backaert je dobil leteči cilj 66 kilometrov pred ciljem.

Takrat je glavnina zaostajala že za manj kot dve minuti in sprint v glavnini za četrto mesto je dobil Elia Viviani pred Sonnyjem Colbrellijem, potem ko je Italijanu veliko pomoči v zadnji metrih nudil tudi Matej Mohorič. 33 kilometrov pred ciljem je Thibaut Pinot imel težave in se je ustavil, vendar pa je brez težav ujel priključek z glavnino, ki je še zmanjšala zaostanek za ubežniki.

Dobrih 30 kilometrih pred ciljem je ta znašala vsega dobrih 20 sekund. V ospredju sta kmalu ostala samo še Schar in Backeart. Sicer sta uspela še nekoliko povečati prednosti pred glavnino, a pred kolesarji je bil še prej omenjeni 3,2 km dolg vzpon s petodstotnim povprečnim naklonom.

Zadnji se je predal Schar, medtem ko so na vzponu ritem stopnjevali kolesarji Sunweba, ki so se želeli znebiti nekaterih spritnerjev. A vzpon je bil prelahek, da bi kdo izmed kandidatov za sprint popustil. 11,5 km pred ciljem je napadel Lilian Calmejane.

Tudi Francoz ni presenetil vse hitrejše glavnine, v kateri so vajeti prevzele sprinterske ekipe. Najprej pet kilometrov pred ciljem Lotto Soudal za Caleba Ewana. Potem so se naprej prebili člani Jumbo Visme za Dylana Groenewegna. Tudi Alaphilippe je pomagal pri pripravi sprinta Eliji Vivianiju. Ciljna ravnina je bila dolga več kot kilometer.

Obetal se je izjemen sprint. Na koncu je imel največ moči Elia Viviani. Alexander Kristoff je po dolgem sprintu zasedel drugo mesto, tretji je bil Caleb Ewan, četrti Peter Sagan in peti Dylan Groenewegen. Sledili so Teunissen, Nizzolo, Stuyven ... Matej Mohorič je bil 14. Alaphilippe je brez težav ostal v rumeni majici.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ