En Norvežan presrečen, drugi razočaran

En Norvežan presrečen, drugi razočaran
11.02.2016 AVTOR: D. Z.
Norvežana sta zaznamovala 4. Etapo na dirki po Katarju. Edvald Boasson Hagen zato, ker je izgubil majico vodilnega, Alexander Kristoff pa zato, ker je dobil etapo.
Hagen začel kot vodilni
Na dirki ekstra kategorije po Katarju je za kolesarji četrta etapa. Pred začetkom je vodstvo v skupnem seštevku držal Edvald Boasson Hagen. Najbliži zasledovalec pa je bil kar njegov klubski kolega pri moštvu Dimension Data Mark Cavendish. Al Zubarah Fort je gostil start, cilj pa Madinat Al Shamal. Etapa je bila dolga kar 189 kilometrov. Na koncu so morali kolesarji prevoziti štiri kroga, dolge 14 kilometrov.

Za razliko od prejšnjih dni kolesarjev tokrat ni oviral veter. Kljub temu se je nadaljeval način dirkanja s prejšnjih dni. Na polno od samega starta in takoj je prišlo tudi do nekaterih defektov. Po 30 kilometrih dirkanja se je v begu izoblikovala skupinica 11 kolesarjev. V lov za njimi pa so se podale ekipe Dimension Data, BMC in Katjuša. Te ekipe so skrbele, da si ubežniki niso privozili več kot dveh minut prednosti.

49 km/h po treh urah

V glavnini je tudi prišlo do hujše selekcije in nastale so tri skupine, ki pa so se 90 km do cilja polovile. V ospredju so proti koncu vztrajali samo še štirje ubežniki. To so bili Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen), Patrick Gretsch (AG2R-La Mondiale), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert) in Jesper Asselman (Roompot). 45 km pred ciljem so imeli še minuto in 50 sekund naskoka.

Po treh urah dirkanja pa je povprečna hitrost znašala kar 49 km/h. Dimension Data je poskrbela, da je se je razlika 25 km pred ciljem zmanjšala na manj kot minuto. Takrat je pričel pihati tudi močnejši veter. Osem kilometrov pred cilje pa je defekt dobil vodilni Hagen.  Prebil je kar oba plašča. Najprej je zamenjal sprednji obroč, ko je že nadaljeval z vožnjo, pa je ugotovil, da ima prazen tudi plašč na zadnjem obroču.

Hagen izpadel, ostali to izkoristili

Mark Renshaw mu je nudil ogromno pomoč, tudi ostali klubski kolegi. A v osprejdu je bila hitrost že prevelika in Hagen se je moral posloviti od majice vodilnega v skupnem seštevku. V ospredju so nesrečo izkoristili predvsem člani BMC in Katjuše. Veter je v zadnjih kilometrih pihal s strani. Ker so skorajda vsi člani Dimension Date počakali na Hagna je Cavendish ostal sam.

Katjuša je sestavila izjemen vlak in v sprintu je znal Alexander Kristoff to izokristiti. Veselil se je druge etapne zmage na letošnji dirki. Greg Van Avermaet je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Jacopo Guarnieri. Marko Kump je zasedel 42 mesto, Luka Pibernik je bil 43. V skupnem seštevku zdaj vodi Mark Cavendish, ki ima pred zadnjo etapo vsega dve sekundi naskoka pred Gregom Van Avermaetom in šest pred Manuelom Quinziatom. Z devetimi sekundami zaostanka je Kristoff četrti. Marko Kump je 39., Luka Pibernik pa 71.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ