Enake denarne nagrade in televizijski prenos ženske dirke na Touru

Enake denarne nagrade in televizijski prenos ženske dirke na Touru
13.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
ASO, organizatorji Dirke po Franciji, bodo letos prvič organizirali dirko La Course, ki bo potekala na dan zadnje etape francoske pentlje, poskrbeli pa so za bogate denarne nagrade.
Glavni cilj dirke La Course je popularizacija ženskega kolesarstva, ki je v primerjavi z moškim, predvsem po finančni plati, zelo slabo razvito.

Dirka bo dolga 90 kilometrov, na štartu bo 120 kolesark, glavni zvezdnici pa bosta svetovna in olimpijska prvakinja Marianne Vos in trenutno vodilna v svetovnem pokalu Lizzie Armistead.

Zmagovalka dirke, ki bo potekala le nekaj ur pred zadnjo etapo letošnjega Toura na Elizejskih poljanah, bo prejela 22.500 evrov, kar je enak znesek, kot ga bo prejel zmagovalec etape na Touru. ASO je poskrbel tudi za moške podeljevalce nagrad na podiumu, kar na ženskih dirkah do sedaj ni bila ustaljena praksa.

Kolesarke bodo prevozile 13 identičnih krogov po Elizejskih poljanah kot udeleženci Toura, televizijski prenos zadnjih dveh ur dirke pa bo zagotovljen v kar 100 državah. S tem so organizatorji poskrbeli za medijsko prepoznavnost, kakršni smo v ženskem kolesarstvu priča le še na olimpijskih igrah.

Marianne Vos je bila izbrana za ambasadorko letošnje dirke, na predstavitvi v Parizu pa je povedala: “Potrebujemo šov, in sedaj smo ga končno dobile. Navdušena sem, da so pri Amaury Sport Organisationu razumeli, kaj potrebujemo, in nam to tudi omogočili.

Za povabilo na dirko se potegujejo tudi kolesarke ekipe BTC City Ljubljana, tudi v primeru, da ASO ne bo spregledal njihovih dobrih letošnjih nastopov, pa ostaja vprašanje, ali ne bo nastop na dirki za kolesarke ljubljanjske ekipe prevelik finančni zalogaj.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ