Eneco in Češka: Slovenci v ozadju

Eneco in Češka: Slovenci v ozadju
14.08.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki Eneco Tour je vodstvo prevzel Wilco Kelderman, na Češkem pa spet prevlada Etixx Quick Stepa.
Eneco Tour
Peta etapa na dirki Eneco Tour, ki spada med dirke World Toura je kolesarje popeljala od Riemsta do Sittard Geleena. kolesarji so morali premagati številne kratke, a strme vzpone. Etapa je že bila podobna tistim aprilskim klasikam. Tudi po vremenu. Tokrat so se kolesarji spopadali tudi z vetrom, močnim dežjem, spolzkimi cestami … Na startu so bili tudi štirje Slovenci. Luka Pibernik, Jan Polanc, Simon Špilak in Kristijan Koren. Van Emden je branil vodstvo v skupnem seštevku, pričakovali pa smo nadvse napeto preizkušnjo.

Na koncu sta na svoj račun prišla ubežnika. Johan Le Bon in Dylan Van Baarle sta uspela obdržati devet sekund naskoka pred prvimi zasledovalci. Van Baarle je v zaključku na spolzkih ovinkih vedno rahlo zaostal in potem porabil preveč moči, da je lahko le Bona spet ujel. To je na koncu plačal in v sprintu mu je zmanjkalo moči. Le Bon se je lahko veselil prestižne zmage. Med favoriti v ozadju je tudi prišlo do selekcije. Na zaključnih vzponih so se vrstili napadi in potem se je izoblikovala skupina šestih kolesarjev. Andre Greipel je bil neverjetno aktiven, saj je pomagal lanskemu zmagovalcu Timu Wellensu.

Ob njima so bili še Magnus Cort, Wilco Kelderman in Georg Preidler. Ta pobeg so zamudili člani moštva BMC, predvsem Gilbert in Van Avermaet, ki sta mojstra za take trase. Skupinica pa ubežnikov ni uspela ujeti. Sprint za tretje mesto je dobil Magnus Cort, medtem ko sta Greipel in Preidler prav v zadnjih metrih nekoliko popustila. Slovencev ni bilo v ospredju. Vsi so zaostali za šest minut ali več. Luka Pibernik je bil 756., Jan Polanc 78., Simon Špilak 79., Kristijan Koren pa 110. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Wilco Kelderman. Van Baarle je drugi, Le Bon pa tretji. Do te etape vodilni Van Emden je padel na četrto mesto. Sledijo Wellens, Boom, Van Avermaet, Quinziato, Gilbert, Rogers …  

Dirka po Češki
Na dirki prve kategorije po Češki, na kateri nastopajo tudi številni Slovenci, med drugim tudi kolesarji Adrie Mobila, je za kolesarji druga etapa. Etapa od Olomuca do Uničova je bila dolga skoraj 180 kilometrov. V sprintu majhne skupine kolesarjev – bilo jih je le deset – so prevladovali člani Etixx Quick Stepa, ki so se lahko veselili še druge zmage zapored. Tokrat je bil najboljši novinec v njihovih vrstah Fernando Gaviria. Pawel Franczak je bila drugi, tretji pa Daniel Schorn. V tej skupini so bili kar trije kolesarji Etixxa. Slovencev ni bilo v ospredju. Še najboljši je bil Matej Marin, ki je zasedel 19. mesto, a je za najboljšim zaostal skorajda za tri minute in pol.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ